21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında Prof.Dr.İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde ÖZEV mütevelli heyeti Başkanı Saime Toptan moderatörlüğunde, spor ve sanat etkinliklerinin engelli yaşamı ve sosyal entegrasyonu açısından önemi konulu panel düzenlendi.
Panele Vali Erdoğan Bektaş ve eşi Esma Bektaş, engelli öğrencilerin eğitim gördüğü okul müdürleri ve okul öğrencileri,  resim, müzik ve beden eğitimi öğretmenleri ile, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve davetli topluluğu katıldı.
Panel, Vali Erdoğan Bektaş'ın konuşması ile başladı.
Vali Erdoğan Bektaş yaptığı konuşmada, “Türkiye'de yüzde 12'ye varan bir engelli oranımız var.Önceki yıllara göre engelli bireylere karşı her türlü imkan olanak tanınıyor.

Doğrusu ben 40 yılda yolculuk yapıyorum ve bu son dönemlerdeki tanınan imkanları biz eskiden çok arardık.Fakat onlar da engelli bireylerin bizde yönelik olarak tanınan haklardan ve imkanlardan dolayı çok mutluyuz Bu konuda devletimizi hükümetimize çok teşekkür ediyoruz.”
Vali Erdoğan Bektaş konuşmasında engelli oranlarının da arttığına dikkat çekerek,”Bunun nedeni hareket, fiziksel aktivite yetersizliği ayrıca çevrenin olumsuz etkisi gibi çeşitli sebepler engelli bireylerin artmasına vesile olabiliyor. Bunun için fiziksel aktivitenin daha da artması ve yaşanan olumsuzlukların azaltılması gerekir”dedi.
ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan'da yaptığı konuşmada,”Engellilerle ilgili bir eğitim toplantısında sizlerle birlikte bulunmaktan çok büyük bir mutluluk duymaktayım. Down Sendromu Farkındalık Günün' de sizlerle bir çalışma yapacağız. Biliyorsunuz tüm canlıların yaşama ve eğitim hakkı eşittir. Tabii ki bazı zorluklar vardır, bazı bireyler normal bireyler gibi eğitim alma imkânına sahip değiller. Ve bu bireylerin eğitim alması için özel imkanlar tanınıyor. Bugün kü konumuz da eğitimi daha sağlıkllı, mutlu ve kalıcı kılmak ve bu eğitimi alanlar için dünyayı daha yaşanılabilir kılmak asıl hedefimizdir.”dedi.
Panelde; Prof.Dr. Necate Baykoç Dönmez ve Doç.Dr.Emine Eratay tarafından katılımcılara spor ve sanat etkinliklerinin engelli yaşamı ve sosyal entegrasyonu açısından önemi anlatıldı.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi