Türkiye’nin en büyük festivalini gerçekleştiren Kdz. Ereğli’de yüzler gülüyor. Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hikmet Tezel “Festivalin Ereğli ekonomisine, Ereğli’nin tanıtılmasına, esnafa çok büyük katkıları oldu” dedi. TSO Başkanı Arslan Keleş “Ereğli’ye yeniden heyecan geldiğini” belirtti. Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç “Köylü, kentli, dışarıdan gelenlerle birlikte halkımız gönlünce eğlendi. Halil Başkanımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Kdz. Ereğli, 5-6-7 Temmuz’da gerçekleştirilen Türkiye’nin en büyük Festivali 21. Sevgi, Barış, Dostluk Kültür ve Sanat Festivali ile 5 yıl aradan sonra yeniden ülke gündemine yerleşti.

Yurt içi ve yurt dışından katılımlarla yüz binlerin takip ettiği 3 günlük festival etkinliklerinde halk, kültür ve sanatla iç içe yaşadı; esnafın yüzü güldü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra ilk ziyaretini Ereğli’ye yapan ve ilk ödülünü de Ereğli’den alan Ekrem İmamoğlu ilçe tarihinde yerini aldı; açıklamalarıyla ülke basınında da geniş yer buldu.

EREĞLİ’DE DOPDOLU 3 GÜN

Festival etkinlikleri kapsamında açık hava konserlerinde ünlü sanatçılar Gülşen, Volkan Konak, Hadise, Murat Boz, Koray Avcı ve Yıldız Tilbe sahne alarak hayranlarıyla buluştu.

Karnaval havasında geçen Festival kortejine ilk kez devleti temsilen Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş katıldı. 

Trio Opal'den klasik müzik dinletisi, Tango Neva'dan müzik ve dans,  Çan Tiyatrosu'ndan çocuk oyunları ve dünyanın dört bir yanından gelen sokak sanatçılarının gösterileriyle Ereğli,  renkli etkinliklere sahne oldu.

Festivalde, satranç ve briç turnuvası da yer aldı, köpük show ve flyboard gösterisi de. Yamaç paraşütünden gyrocopter, uçurtma şenliği ve off-road araçları tanıtımına, windsurf yarışlarından, fotoğraf-resim sergilerine, seramikten, uygulamalı heykel sempozyumuna  kadar çok sayıda etkinlik üç gün boyunca halkla buluştu.

Doğa yürüyüşleri, Veteran şöhretler futbol karması maçı, çim volley, paravolley karşılaşmaları da festival programları arasında yer aldı. Ayrıca festival kapsamında kedi ve köpekler sahiplendirildi.

Aralarında Ahmet Ümit, Saygı Öztürk gibi isimlerin yer aldığı çok sayıda yazar imza günleri düzenledi. Geleneksel El Sanatları Fuarı açıldı, seramik sanatçılarının faaliyetlerine yer verildi. Pek çok ülkeden gelen uluslararası halk dansları ekiplerinin gösterilerinin yanı sıra, Ereğlili grupların ve sanatçıların müzik dinletilerine yer verildi. Sivil toplum kuruluşları çok sayıda etkinlikle festivalde yer aldı.

EREĞLİ ULUSAL BASINDA

21'inci Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Festivali Yürütme Kurulu, kullandığı sevgi dili, birleştirici ve kucaklayıcı siyaset anlayışı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na "Türkiye'nin Nobel'i" olarak kabul edilen "Sevgi Barış Dostluk" Ödülü'nü verdi. İBB Başkanı olduktan sonra ilk şehir dışı ziyaretini Ereğli’ye yapan ve ilk ödülünü Ereğli’den alan Ekrem İmamoğlu, ilçe tarihinde yerini alırken gördüğü sevgi izdihamı ve açıklamalarıyla gündem oldu. 

Festival etkinlikleri birçok ulusal ve yerel basında yer alırken, sosyal medyada geniş yer buldu.

HİKMET TEZEL: EREĞLİ EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI

Festival sonrasında görüş açıklayan çok sayıda vatandaş ve esnaf mutluluklarını dile getirdi. Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Hikmet Tezel de, Ereğli’nin festivali çok özlediğinin ortaya çıktığını ve düzenlenen festivalin ilçe ekonomisine büyük katkısı olduğunu söyledi.

Tezel şu açıklamayı yaptı: 

“Halk, esnaf, Halil beyin geçmişte yaptığı festivalleri ne kadar özlediğini kanıtladı. Gerçekten Türkiye’nin en büyük festivali Ereğli’de yapıldı. Ereğli’nin tanıtılması bakımından çok önemli. Aynı zamanda festival sayesinde görmediği sanatçıları yakinen görebiliyor Ereğli halkı. Sanatçıların yanında el sanatları gibi bir çok faaliyetlerin olması çok güzeldi. Ereğli’nin bu festivale ihtiyacı olduğunu gezen insanların kalabalığından, memnuniyetinden gördük. Bu kalabalığın aynı zamanda Ereğli ekonomisine, Ereğli’nin tanıtılmasına, esnafımıza çok büyük katkıları olduğunu bizzat gördüm. Halil beye ve çalışma arkadaşlarına, bu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.  Ereğli’nin Türkiye’de tanıtılmasına, yurtdışından bir çok faaliyetin de Ereğli’de sunulmasında büyük katkıları oldu. Halil beyin başkanlığını, faaliyetlerini Ereğli halkının ne kadar özlemiş olduğunu görmüş olduk.  Aynı zamanda 1 Temmuz'da uzun zamandır yapılmayan yağlı direk yarışlarını Ereğli halkının ne kadar özlediğini Halil beyin geri kazandırmasıyla gördük. Ereğli’nin tanıtılması, turizmi için gelecek için çok önemli. Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı olarak Halil beye teşekkür ediyoruz.”

ARSLAN KELEŞ: EREĞLİ’YE TEKRAR HEYECAN GELDİ

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Arslan Keleş, Başkan Halil Posbıyık’a teşekkür ederek “Ereğli’ye yeniden heyecan geldi” dedi.

Keleş şunları söyledi:

“Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen festival gerçekten şehrin tanıtımında, popülaritesini geri kazanmasında ve şehirde yaşayanların hayata ortak olması konusunda çok önemliydi. Geçirmiş oldukları 3 günlük süper bir deneyim vardı orada. Daha önceki yıllarda 20 kez yapılan fakat son 5 senedir ara verilen Ereğli’nin bu en güzel günlerinin başlamasından ötürü ben de Ereğli’de yaşayan bir yurttaş olarak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak çok mutlu oldum. Tüm etkinlikleri ailemle birlikte izleme fırsatı da buldum. Güzel görüntüler vardı. Gerek organizasyon, gerek organizasyonda görev alan güvenlik görevlileri, belediye çalışanları, herkes işini dört dörtlük layıkıyla yapmaya çalıştı. Tekrar heyecanın Ereğli’ye gelmiş olması, şehrin en yüksek mertebede tanıtımının yapılmış olması en büyük kazanımdır. Bir taraftan da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızın Ereğli’ye gelmiş olması bence festivale damga vuran en önemli olaylardan bir tanesiydi. Kendisini yakinen tanıma fırsatı bulduk.  Sohbet etme imkanımız oldu. Görmüş olduğumuz, Türkiye’nin de yeni bir lider kazanmış olduğuydu.  Bu anlamda Belediye Başkanımız Halil Posbıyık’a, kendisine Sevgi, Barış, Dostluk ödülü vermesinden dolayı teşekkür ediyoruz. Her anlamda, tüm dokunuşlarıyla eksiksiz bir organizasyondu. Bundan önce yapılan festivallerden bana göre çok daha iyiydi. Her şey daha efektif kullanılmıştı. İyi organize olmuş bir ekip vardı, düzen vardı. Açıkçası bu şehirde yaşayan bir birey olarak ve TSO Başkanı olarak çok mutlu oldum.”

KILIÇ: KÖYLÜMÜZLE, KENTLİMİZLE, MİSAFİRLERİMİZLE GÜZEL BİR FESTİVAL OLDU

Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç da, “Köylü, kentli, dışarıdan gelenlerle birlikte halkımız gönlünce eğlendi. Halil Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Kılıç açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Festivalimizin güzel geçeceği daha baştan festival kortejinden belliydi. Devleti temsilen başta valimiz olmak üzere herkes korteje katıldı. Köylümüzle, kentlimizle dışarıdan gelen misafirlerimizle gayet güzel bir festival geçti. 3 gün boyunca biz festivale bizzat iştirak ettik. Esnafa güzel bir katma değer sağladı. Tüm muhtar arkadaşlarım ve halkımız adına bu festivali düzenlediği için Belediye Başkanımız Halil Posbıyık’a teşekkür ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi