Şehrimizde yeniden belirlenen ekmek gramaj ve fiyatına ilişkin kararın itiraz üzerine ilgili mahkemece iptal edilmesinin ardından, fırın işletmecileri yeniden talepte bulunmaya hazırlanıyor.

Ekmek gramaj ve fiyatının hakkaniyet ölçüleri içinde yeniden belirlenmesi gerektiğine işaret eden fırın işletmecileri, son bir yıl içinde ekmek maliyetini doğrudan etkileyen hammadde, personel ve işletme giderlerinde yüksek artışlar meydana geldiğini belirterek, “ Ekmeğe zam değil, işletmelerimizin devamlılığını sağlayacak bir iyileştirme talep ediyoruz. Zonguldak’taki bütün ekmek fırın ve fabrikaları un fabrikalarına borçlu, vergi ve SGK primlerini ödeyemez duruma gelmiştir” şeklinde konuştular.

MALİYETLERDE YÜZDE 55’E VARAN ARTIŞLAR VAR

*** Fırın işletmecilerinden ve resmi belgelerden edinilen bilgilere göre son bir yılda ekmeğin hammaddesini oluşturan un ve maya fiyatları ile  personel giderleri şöyle oluştu.

1 ÇUVAL UN                         1 KOLİ MAYA

———————                     ————————-

2020 Ocak ayı : 105 TL      2020 Ocak ayı  80 TL

2021 Mart ayı… 160 TL      2021 Mart ayı  110 TL

ARTIŞ ORANI    %   55       ARTIŞ ORANI..% 45

PERSONEL VE İŞLETME GİDERLERİNİN

TAMAMINDA ARTIŞ VAR

Asgari ücrete yapılan zammın fırın işletmelerinde kişi başına vergi ve SGK dahil 675 lira olarak yansıdığını vurgulayan fırın işletmecileri, işletme giderlerini oluşturan kira, doğalgaz, elektrik, su, yakıt ve benzeri kalemlerin tamamında ciddi artışlar meydana geldiğini belirterek, “ Sadece un ve maya fiyatlarındaki artışlar bile teklifimiz olan ekmek zammının üzerinde bir maliyet oluşturur” diyerek, maliyet unsurlarının tamamının yansıtılmadığını söyledi.

DÜZCE’DE 230 GRAM EKMEK 2 TL

*** Yüksek maliyet artışları nedeniyle hemen hemen bütün illerimizde fırıncılar odaları tarafından ekmek gramaj ve fiyatının yeniden belirlenmesi yönünde başvurular yapılıyor.

Son olarak Antalya’da Fırıncılar Odası Başkanlığı’nın talebi üzerine 200 gram ekmeğin satış fiyatı 2 TL olarak belirlendi ve uygulama başladı.

Zonguldaklı fırın işletmecileri diğer il ve ilçelerde uygulanan tarifelere atıfta bulunarak, aynı unu, aynı mayayı kullanıyoruz, işletme ve personel giderlerimiz aynı, bu durumda maliyet artışları ile birlikte emsal kararlar da dikkate alınmalı, yeni talebimizin kabul edilmesini istiyoruz. Aksi halde işletmelerimiz zarar etmeye ve borçlanmaya devam edecek.” şeklinde konuştular.

Fırın işletmecilerinin açıklamalarına göre, Sakarya’da 220 gram ekmek 2 TL, Düzce’de 230 gram ekmek 2 TL, Ankara’da 200 gram ekmek 1.76 TL, İzmit’te 239 gram ekmek 2 TL, Kdz. Ereğli’de 230 gram ekmek 2 TL olarak olarak uygulanıyor.

KISITLAMADA HALKIMIZI MAĞDUR ETMEDİK

Pandemi nedeniyle Zonguldak’ta sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre içinde halkın ekmek ihtiyacını zamanında ve hiç aksatılmadan karşılandığını belirten fırın işletmecileri, “ Sokağa çıkma kısıtlaması süresi içinde işletmelerimiz gece gündüz demeden çalışarak halkımızı mağdur etmedi. Ekmeği ve Ramazan pidesini vatandaşlarımızın ayağına götürdü. Bunu ticaret değil, bir sorumluluk, bir görev olarak yerine getirdik” diye konuştu.

VALİ TUTULMAZ’A SESLENDİLER

Açıklamalarında, Vali Tutulmaz’a seslenen fırın işletmecileri, “ Bizler, Valilik Makamı’nın ve mahkemenin kararına elbette saygılıyız. Halkımızın ekmek konusundaki hassasiyetine biz de katılıyoruz ve taleplerimizi buna göre değerlendiriyoruz. Ancak Sayın Valimizin, gerekirse maliyet uzmanlarına veya bilirkişilere yeni bir değerlendirme yaptırmasını da talep ediyoruz. Böyle bir değerlendirme yapıldığı takdirde , yüksek maliyet artışlarına göre, bizim zam talebimizin minimum seviyede kaldığı görülecektir. Dolayısı ile hakkaniyet ölçüleri içinde yeni bir değerlendirme yapılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştular.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi