Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, “Ticaret İl Müdürlüğü olarak Zonguldak’ta Vergi Dairesi ile birlikte hem fahiş fiyat bulunup bulunmadığı, hem de etiketlere uyulup uyulmadığı hususunda denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz” dedi.

      Yerli üretim logosu ile birlikte tüketicilerin artık aldığı ürünün Türkiye’de üretilip üretilmediğini bileceğini belirten İsmail maden  şunları ifade etti:

       “Ticaret Bakanlığımız tarafından tüketicilerin korunması amacıyla parakende satışı yapılan ürünlerde kilo veya litre fiyatıyla birlikte ürünün satış fiyatının gösterildiği fiyat etiketi bulundurma zorunluluğu getirilmişti.

        Son günlerdeki kur esnekliğinin bazı fırsatçılar tarafından istismar edilmesinden dolayı Ticaret Bakanlığı'mız bu kez son fiyat değişikliğinin ne zaman gerçekleştiği ve ürün Türkiye’ de üretilmiş ise Yerli Üretim Logosu'nun da etikette bulunmasını zorunlu kıldı.

Uyum İçin tanına süre sona erdi...

1      8 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve yayımından 15 gün sonra yani 3 Ekim tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile mevcut bilgilerin üzerine;

“ d) Malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başladığı tarih,

   e) Üretim yeri Türkiye olan mallar için, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret.” hususları eklenmiştir.

       Bakanlığımız bu doğrultuda tüketicilere yönelik mal satışlarında, ürünün ülkemizde üretildiğini göstermek üzere tüketicilerin dikkatini ilk bakışta çekecek nitelikte “Yerli Üretim” logosu hazırladı.

Buna göre;

       “Yerli Üretim” logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde, ayrıca tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde olması zorunluluğu getirilmiştir.

          Bu kapsamda 81 İl Müdürlüğü ile birlikte Zonguldak'ta da Vergi Dairesi ile birlikte hem fahiş fiyat bulunup bulunmadığı hem de etiketlere uyulup uyulmadığı hususunda denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu vesileyle tüm parakende işletmelerimizi kanunun öngördüğü kurallara uymaya davet ediyoruz.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi