Zonguldak Maden Makineleri İmalatçıları Derneği'nin kurulması kentte heyecanla karşılandı…

En az 150 yıllık makine üretim kültürüne sahip olan Zonguldak'ta çok geç kalınmış bir girişim olsa da, bu derneğin kuruluşu ilimizin umutlarını yenileyecek bir başlangıç oluşturuyor.

Kamuoyunda kısaca "makine kümelenmesi" olarak bilinen girişimin fikir mimarları başta Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş olmak üzere, Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir ve ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun olmuştur.

Elbette konuyla ilgili işadamlarımızın çabalarını da buna eklemek gerekiyor.

O halde…

Geç olsa da, güç olmasın…

--

Bu konuda "siyaset üstü " bir yaklaşım gerektiği aşikar…

22. Dönem Zonguldak Milletvekili Harun Akın bunu çok güzel ifade etti. Sosyal medya hesabından derneğin kuruluşu ile ilgili düşüncelerini paylaşan Harun Akın, hem ilimiz adına duyduğu heyecanı yansıtan görüşlerini açıkladı, hem de bu girişimin " Zonguldak için bir kurtuluş reçetesi" olacağını vurgulayarak, siyaset üstü bir yaklaşımla bu projeye herkesin destek olmasını istedi.

Bir hatırlatma daha yapalım…

Harun Akın, yıllar önce katıldığı TV programında, " Demiri-çeliği, kömürü biz ürettik, sobayı gidip Kayseri'den aldık" diyerek, bu konudaki ihmalimizi ve geç kalışımızı dile getirmişti.

Şimdi, ilimizdeki sanayi üretimine bağlı yan sanayinin oluşması bakımından kaybedilmiş yılların telafisi için hep birlikte bu projeye sahip çıkmanın tam zamanıdır.

***

Derneğin başına Murat Uzun gibi makine üretiminde öncülük etmiş bir kuruluşun temsilcisinin getirilmesi tam isabet olmuştur.

Yine dernek içinde ZTSO ve ZESOB gibi kuruluşların yer alması bu projenin uygulanması ve yaşatılması bakımından "olmazsa olmaz" iki kuruluş olarak görülmektedir.

Hemen söyleyelim, bu proje "dernekten öte" bir oluşum gerektiriyor. Başlangıçta, teknik ve idari altyapının oluşturulması için dernek yeterli olabilir, ancak en kısa sürede çok ortaklı ve geniş kapsamlı bir şirket oluşumu sağlanması gerekiyor.

İlimizde makine kültürü bakımından "okul" oluşturabilecek başlıca iki kuruluş var.

Bunlardan birisi kendi alanında "efsane" sayılan TTK Merkez Atölyesi, diğeri ise kamuoyunda MEKSA  olarak bilinen ZESOB İşletmelerüstü Eğitim Merkezi'dir.

ZESOB İşletmelerüstü Eğitim Merkezi'nde CNC tezgahları ile metal kalıpçılık yöntemiyle pekçok mekanik parça üretimi yapılmaktadır. Kuruluş kendi alanında son derece iddialı olup, Almanya'nın tank paletlerine ambargo koyma girişimi sırasında kurum müdürü tarafından yapılan açıklamada, " Devletimiz bize imkan sağlasın, değil tank paleti, tank bile üretebiliriz" demişti.

Şu anda sözkonusu kuruluş tarafından gerek TTK'ya, gerek Eren Enerji ve diğer özel maden işletmelerine ocak vagonları ve diğer makine aksamı üretildiğini de belirtmek istiyoruz. 

***

Tekrar edelim…

Maden makineleri üretimi projesi, ilimiz için çok ciddi ve önemli bir projedir.

Ciddiyetle üzerinde durulduğu ve ilimizin söz ve karar sahibi insanları tarafından sahip çıkıldığı takdirde, kısa sürede Zonguldak'ın ekonomik seçeneklerinden biri haline gelebilir, ülkemizde makine üretim kültürünün merkezlerinden biri olan Zonguldak, bu alanda "marka" haline gelebilir.

Yeter ki lafta kalmasın…

Yeter ki, siyaset, bürokrasi ve iş dünyası bu projeye gereken desteği vermiş olsun.

Kömürü, demiri-çeliği biz ürettiğimiz gibi, maden makinelerini de biz üretelim.

Yine yıllar öncesinden bir örnek verelim…

O zaman ZTSO Başkanı olan M. Salih Demir, Zonguldak'ın ekonomik ve sosyal sorunlarının ancak "özel reçete" ile çözülebileceğini söylemişti.

Zaman bu sözlerin ne kadar haklı olduğunu gösterdi.

O halde…

İşte özel reçete…