Memur Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar, “Devletin en kolay ulaştığı topluluk Memurlar olduğundan Gelir Vergisinin en rahat Memurlardan tahsil ediliyor. Vergiler maaşlardan direkt kesiliyor. Gelir vergisi  %15 e sabitlenmeli” dedi.

Kamu çalışanlarının döviz bazında ve enflasyon bazında bakıldığında 2018 yılını kayıpla kapattığını belirten Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar şunları söyledi:

“Hem yıllık oran düzeyinde hem de aylık düzeyde artı ve eksi boyutuyla 2003-2018 döneminin enflasyon rekorlarının kırıldığı bir yılı yaşadık

2018 yılı enflasyonun hem dalgalı hem de yüksek seyir izlediği bir yıl oldu.

2018 yılı Eylül’ünde gerçekleşen 6,30 enflasyon oranı, 2003’den bugüne gerçekleşen en yüksek aylık enflasyon olurken, 

2018 Kasım’ında gerçekleşen -1.44 enflasyon oranı da yine 2003’den bugüne gerçekleşen en yüksek eksi enflasyon olarak kayıt altına alındı.

Maaş zammını enflasyon canavarı değil toplu sözleşme masası belirlesin uyarımızın doğruluğu teyit edildi; 2018 yılının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri sonunda maaşlara yansıtılan enflasyon farkı oranları, dönem başlarında yapılan maaş zamlarının üzerende gerçekleşti.  

Kamu görevlilerinin maaşlarına, hem ilk altı aylık hem ikinci altı aylık dönemde enflasyon farkı artışı yapılmak durumunda kalındı.

Birinci ve ikinci altı aylık dönemlerin sonunda maaşlara yansıtılan enflasyon farkı, aynı dönemlerin başlangıcında maaşlara yansıtılan maaş zammı oranlarından yüksek oldu.

2018 yılının ilk altı aylık döneminde; kamu görevlilerinin maaşlarına, dönem başında %4 oranında toplu sözleşme zammı ve dönem sonunda da toplu sözleşmeyle kayıt altına alınan enflasyon farkı zammı kapsamında %5,17 olmak üzere toplamda %9,17 oranında zam yapıldı.

2018 yılının ikinci altı aylık döneminde; kamu görevlilerinin maaşlarına , dönem başında %3,5 oranında toplu sözleşme zammı ve dönem sonunda da toplu sözleşmeyle kayıt altına alınan enflasyon farkı zammı kapsamında %..7.2... olmak üzere toplamda %10.7 … oranında zam yapılmış oldu.

Enflasyon farkıyla maaş korunuyor, gelir kaybını engellemek için enflasyon tazminatı uygulamasının hayata geçirilmesi gerekiyor.

Enflasyon farkı zammı uygulaması; altı aylık dönemlerin sonunda enflasyonun maaşlara olumsuz etkisini gidermeyi sağlarken, altı aylık dönem içerisinde enflasyon nedeniyle oluşan reel maaş ve gelir kaybının tazmin edilmesini sağlayacak nitelikte değildir.

2018 yılına bakıldığında; ilk altı aylık dönemde kamu görevlilerinin maaş ve ücretleri Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında olmak üzere 4 ay, ikinci altı aylık dönemde ise Eylül, ayından itibaren yılsonuna kadar olmak üzere  4 ay enflasyonun altında kalmıştır. Bir başka ifadeyle, 2018 yılının 8 ayında, maaşlar enflasyonun altında kalmıştır.  

Birinci altı aylık dönem sonu itibariyle, enflasyonun maaş zammının üzerinde olma durumu Temmuz ayında, ikinci altı aylık dönem sonu itibariyle de enflasyonun maaş zammının üzerinde olma durumu 2019 Ocak ayında giderilmiştir. Ancak, Mart ila Haziran ve Ekim ila Aralık evresinde gerçekleşen reel maaş/gelir kaybının telafisine yönelik bir uygulama söz konusu değildir.

Biz, enflasyon farkının dönem sonu itibarıyla ödenmesi suretiyle maaşlarda meydana gelen enflasyon aşınmasının giderildiğini kabul ediyoruz. Fakat, bunun yanlış ve kamu görevlileri aleyhine ve kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeme sözünün gereğinin yerine getirilmemesine neden olduğunu ifade ediyoruz. Böylesi bir durum oluşmaması için, enflasyon farkının maaşlara yansıtılmasındaki uygulamanın, dönem sonu itibariyle değil de bu durumun gerçekleştiği aydan geçerli olmak üzere uygulanmasını gerekiyor. Bir anlamda, enflasyon farkı odaklı eşel mobil sisteminin aylık zeminde uygulanması gerekiyor. Bugün itibariyle böyle bir uygulama olmadığı için, kamu görevlilerinin enflasyon nedeniyle oluşan gelir kaybının giderilmesi için altı aylık dönemlerin sonunda enflasyon farkı uygulaması yanında oluşan gelir kaybının tazmin edilmesine yönelik “enflasyon tazminatı” uygulamasının hayata geçirilmesi gerekiyor.

2018 yılı itibariyle oluşan enflasyon yüksekliği kaynaklı gelir kayıplarının her bir kamu görevlisi için münhasıran hesaplanıp “2018 yılı enflasyon tazminatı” kalemi oluşturulmak suretiyle 2019 Ocak ayı maaşlarıyla birlikte defaten kamu görevlilerine ödenmesi gerekiyor.

GELİR VERGİSİ  %15 DE SABİTLENMELİ.

Devletin en kolay ulaştığı topluluk Memurlar olduğundan Gelir Vergisinin en rahat Memurlardan tahsil ediliyor. Vergiler maaşlardan direkt kesiliyor. Gelir vergisi  %15 e sabitlenmeli.

Sonuç olarak kamu çalışanları döviz bazında ve enflasyon bazında bakıldığında 2018 yılını kayıpla kapatmıştır. Temennimiz o dur ki enflasyonun olmadığı, dövizin artmadığı, tüketim ekonomisinin yerini üretimin ekonomisinin aldığı bir 2019 yılı yaşarız. Bu duygu ve düşüncelerle ülkemize, milletimize hayırlı bir yıl dilerim”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi