Bir kültür yaşatılacak

Zonguldak Gençlik Hizmetleri  ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gençlere  yönelik açılan  el sanatları kurslarına ilgi her geçen gün artıyor.

“Kültürümü yaşatıyorum’ sloganı ile  unutulmaya yüz tutmuş kültürel sanatları tekrar gün yüzüne çıkarma projesi kapsamında açılan Devrek Bastonu yapılı kursu devam ediyor.Zonguldak Gençlik Merkezi, Fatih Halk Eğitim Merkezi ve İşkur’un ortak projesi olan Baston kursuna  15 kişi katılıyor. Dünyaca ünlü olmasına rağmen gün geçtikçe unutulması ve  baston yapan usta sayısının azılması üzerine bu sanatı yeniden  canlandırmak için açılan  kursa katılan gençler kızılcık dallarını el   emeği göz nuru ile  işleyerek hayat veriyorlar.

8 Temmuz'da başlayan ve 10 Kasım'da tamamlanacak.

Devrek Bastoncular Derneği Başkanı ve usta öğretici  Fuat Kudatmış, 15  kursiyere Devrek Bastonu yapımının inceliklerini  öğretiyor.Kurs sayesinde Devrek Bastonu Kültürünü  yaşatma  ve yok olan el sanatını yeniden canlandırmaya amaçladıklarını  belirten Fuat Kudatmış, yaptığı açıklamada şunları söyledi” Yok olan el sanatımızı gençlerle tanıştırma fırsatını bulduk. Bu işi ne kadar değişik kişi yaparsa  değişik figürler, değişik modeller ortaya çıkıyor.Bu kursiyerler sayesinde  sanatımıza değişik bir renk geleceğini umuyoruz. Kursumuza 15 kişi katılıyor.  8 Temmuz’da başladı. 4 ay sürecek. Bu sanatta  pratik çok gerektirdiği için biraz uzun sürüyor.Bu işi yapmaya alışmaları için devamlı pratik yapmaları  gerekiyor.Kurs tamamlandıktan sonra onlarda bizin sanat elçimiz olacaklar. Devrek Bastonu’nun özelliğini anlatacaklar. Devrek Bastonu’nun özelliği kızılcık dalından yapılmasıdır. Diğer Bastonlar  normal kereste’den yapılıyor. Devrek Bastonu’nun üstüne  figürler çizilebiliyor.Bir özelliği de çok sağlam olmasıdır. Üzerindeki işleme Devrek Bastonu’nun hemen fark ettiriyor” dedi

HABER: ERCAN AYGÜN


Editör: Haber Merkezi