Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, Zonguldak'ta Ceza Muhakemesi'nde Seri Muhakeme ve Basit Yargılama Usulleri eğitim semineri düzenlendi.
1  Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan birinci yargı paketi öncesinde, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli illerde eğitim seminerleri düzenleniyor. Bu kapsamda da Zonguldak Dedeman Otel'de düzenlenen seminere, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Düzce ve Bolu'da görev yapan  çok sayıda  hakim ve savcı katıldı.

Eğitim semineri açılış törenine, Vali Vekili ve Vali Yardımcısı Turgut Subaşı,Garnizon Komutanı Ayhan Kafalı,  Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Şenol Taş,Vali Yardımcısı ve Kozlu Kaymakamı Hüseyin Ergi, Vali Yardımcısı ve Kilimli Kaymakamı Nevzat Taşdan, Rektör Mustafa Çufalı, Alternatif Çözüm Dairesi Başkanı Orhan Cüni, Başsavcı Hakan Yağız, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Jandarma Komutanı Albay Gönen Süslü, Zonguldak Belediye Başkan vekili Hüseyin Kahveci, Zonguldak Adalet Komisyonu Başkanı Ercan Kumhak, Baro Başkanı Özel Eroğlu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Çevre Şehircilik İl Müdürü Pelin Yağız, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş,Yeşilay Şube Başkanı Fatih Akca,  İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, İl Müftüsü Rüstem Can, İşkur İl Müdürü Gönül Demirsu,, Çevre Şehircilik  İl Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz ve çok sayıda yargı mensubu katıldı.

YAĞIZ: ''YARGILAMA SÜRESİ KISALACAK''
Eğitim seminer açılış konuşmasını Başsavcı Hüsnü Hakan Yağız yaptı. Hakan Yağız, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
''Yeşilin ve mavinin buluştuğu karaelmas diyarı ilimizde sizleri ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bilindiği üzere kamuoyunda birinci yargı reformu paketi olarak adlandırılan 7188 sayılı ceza muhakemesi kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun 24 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ceza muhakemesi kanununun 250. Maddesinde seri mahkeme usulü 251 ve 252 maddeleri basit yargılama usulünü bükme bağlanarak yargılama sisteminde yerini almıştır. Mahkeme sürecini kısaltmak ve adalet sistemini zorlayan iş yükü baskısını hafifletmek amacıyla kabul edilen seri muhakeme usulü bozulan kamu düzeninin daha hızlı ve etkili şekilde sağlanmasına hizmet edecektir. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı kanunu 252 maddesinde düzenlenen suçlar yönünden kamu davası açılmadan önce müdafii huzurunda seri muhakeme usulünün uygulanmasına dair teklifi ve belirlenen yaptırımı kabul eden şüpheli hakkında düzenleyeceği talep asliye ceza mahkemesine sunulacak ve mahkemece muhakeme usulü sonuçlandırılacaktır.'' dedi.

ŞENOL TAŞ: ''BİRİNCİ YARGI PAKETİ 1 OCAK 2020'DE YÜRÜRLÜĞE GiRECEK''
Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Şenol Taş, yeni yargı paketi ile birlikte yargılama sürecinin kısalacağını belirterek şunları ifade etti:
''Adaletin sağlanması yönünde çok değerli katkıları olacak. Yargı süresi kısaltılıyor ve bu yeni sistemin başarısı çok önemlidir. Uzlaştırma kurullarında  %90 oranında başarı sağlanmıştır. Zonguldak'ta bu illerinden birisidir. Gerçekten çok güzel sonuçlara ulaşıyoruz. Alternatif çözümler Daire Başkanlığı kuruldu. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Ne kadar mevzuat kanun, yönetmelik verirseniz de insan olmadığı yerde hiçbir işe yaramıyor.  1  Ocak 2020 tarihinde  birinci yargı reformu yürürlüğe girecek. Belli suçlarda mahkeme sürecini kısaltıyor.Bunu sizlerle konuşmak,  beraber değerlendirmek üzere toplantı yapmaya karar verdik Bu amaçla toplantılarına başladık. Katılan herkese teşekkür ediyorum.'' dedi.

TURGUT SUBAŞI : ''BİLGİ ÇOK ÖNEMLİDİR''
Vali Vekili ve Vali Yardımcısı Turgut Subaşı'da yaptığı konuşmada, ''Seminerin  başarılı geçmesini temenni ediyorum. Biz devlet organları arasında işbirliğini esas alan hepimiz bir bütünlük içerisinde çalışan kamu görevlileriyiz.Bunlar adalete hızlı ulaşmak için önemlidir. Adalet ve hukuk hepimize ekmek ve su gibi gereklidir. 1 Ocak 1920'de birinci yargı paketi yürürlüğe girecek hayırlı olsun. Eğitim semineri çok önemlidir.Hakim ve savcılar ne kadar bilgili olursa çok daha iyi olur. Sözlerimi emeğin başkenti olan Zonguldak'ta sizleri görmekten büyük mutluluk duydum.'' dedi.
(HABER-ERCAN DEMİR)


 

Editör: Haber Merkezi