Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz beraberinde CHP İl Başkanı Hakkı Güney ve Zonguldak CHP Merkez İlçe Başkanı Fikret Zaman ile Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’ı makamında ziyaret ettiler. Yavuzyılmaz ve Vali Çınar Zonguldak’ın temel sorunlarını ve gündemdeki konuları konuşarak görüş alışverişinde bulundular. 

Yavuzyılmaz görüşmenin başında geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesapları üzerinden başlattığı, #HallkSoruyor hashtagi ile yapılan çalışmada elde ettiği Zonguldak halkının sorularını, sorunlarını ve düşüncelerini hazırladığı kartlarla Vali Ahmet Çınar’a teslim etti.

Görüşmede pek çok başlık öne çıkarken, Yavuzyılmaz akıllarda soru işareti olan konuların netleşmesi noktasında bilgiler aldı ve bir mühendis gözüyle Zonguldak’a yapılabileceğini düşündüğü projelerini sundu.

Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, Fener Mahallesi’ndeki alanın TÜGVA’ya tahsisinden Liman Arkası’nın halka kapatılması tartışmasına, Fevkani Köprüsü’nün akıbetinden atıl kalan Lavuar alanına, bir türlü bitirilemeyen Mithatpaşa Tüneli inşaatından esnafın sorunlarına kadar Zonguldak’ın temel ve gündemdeki birçok sorunu üzerinde duruldu.

TÜGVA ve Fener Konusu
Fener Mahallesi’nde gerçekleştirilen ve mahallelinin tepki gösterdiği TÜGVA’ya alan tahsisi meselesinin ayrıntılarını Vali Çınar’a soran Yavuzyılmaz, konunun netleşmesinin Zonguldak için önemli olduğunu vurguladı. Vali Çınar’da bu tahsisin gerçekleşmesinin sebebinin Enerji Bakanlığı olduğunu ve tahsis edilen alanın dışında bir genişleme olmayacağını söyledi.

Liman Arkası Vatandaşa Kapatılmayacak Teminatı…
Liman Arkası’nın vatandaşların ulaşımına kapatılması gündemi ile ilgili bilgiler veren Vali Çınar, Deniz Yavuzyılmaz’a bu konuda verdiği mücadeleden dolayı saygı duyduğunu ifade etti. Vali Çınar ayrıca Sahil Güvenlik’e tahsis edilen alanın özel güvenlik bölgesine dönüşmesi nedeniyle kapatılmasının da zaruri olduğunu söyledi.  Yavuzyılmaz, Liman Arkası’nın ve Liman’ın geriye kalan yürüyüş alanlarının kapatılmaması gerektiği, insanların ortak yaşam alanları olduğunu vurgulayarak, toplumda limandaki bütün yürüyüş alanlarının yasaklanacağı liman girişindeki TTK’ya ait binanın Sahil Güvenlik İl komutanlığı olması durumunda o yolunda kapatılacağına dair endişeler olduğunu aktardı. Vali Çınar ise Sahil Güvenlik botunun bulunduğu yolda kapatılan kısım haricinde bölgenin herhangi başka bir yerinin vatandaşlara kapatılmayacağını belirterek Liman Arkasına geçişlerdeki merdivene rampa yapılması ve böylelikle engelliler için daha erişilebilir hale getirilmesi ile ilgili fikir beyanında bulundu.

Fevkani Köprüsüne Yeniden Bilirkişi Gelecek
Vali Çınar Fevkani Köprüsü’nün durumunu tespit etmek için yeniden bilirkişi çağırılacağını söyledi. Bu doğrultuda Fevkani Köprüsü’nün geleceği ile ilgili karar verileceği ve bu karar doğrultusunda çalışmalar yapılacağını beyan etti. Yavuzyılmaz’da Fevkani Köprüsü’nün geleceği ne olursa olsun Köprü Altı Esnafı’nın mağdur edilmemesi gerektiğini ifade ederken Vali Çınar’da bu konuda hassas olacaklarının altını çizdi.

Lavuar Alanı Projesi Güncelleniyor
Görüşmede Zonguldak’ın kronik sorunlarından TTK’dan Hazine’ye devredilen Lavuar Alanı’ndaki projede bazı değişiklikler yapılarak alanın daha işlevsel hale getirilmesi planlandı. Ayrıca alanın altında yapılacak otopark ve toplu taşıma durakları ile ilgili proje üzerinden çeşitli fikir alışverişleri yapıldı.

Derenin Vatandaşa Kazandırılması Hakkında Görüşüldü
Yavuzyılmaz’ın çarşı içinden geçen derenin Zonguldak’ın kullanımına Eskişehir ve Kastamonu’da gerçekleştirilen projeler gibi sağlanması ile ilgili fikrine Vali Çınar bu konu ile ilgili Orman Bakanlığı ile görüştüğü yanıtını verdi. Tünellerin inşaatlarında çıkan toprağın dere kaynağına yakın bir bölgeye bırakıldığını söyleyen Çınar, yağmur gibi durumlarda bu toprağın dereye karışması sorunu ile karşılaşılabileceğini söyledi. Tünellerin inşaatlarının tamamlanması ardından bu yığılı toprakların taşınmasına müteakiben böyle bir işe girişilebileceğini söyleyen Çınar’a, Yavuzyılmaz derenin debisinin yükseltilmesi konusuna da vurgu yaptı. Vali Çınar duvar ve dere setleri ile bu sorunun çözülebileceği noktasında fikir beyan etti.

Üniversiteye Yeni Kampüs Alanı, Üzülmez Önerisi
Milli Emlak’a devredilen TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı’nın üniversite kampüsüne çevrilerek Üniversitenin kente entegrasyonunun daha sağlıklı bir biçime kavuşabileceğini öneren Yavuzyılmaz’a Vali Çınar bu önerinin düşünülmeye değer olduğunu söyledi. Yavuzyılmaz konu ile ilgili Rektörlük ve öğrencilerin de fikrinin alınarak kararın daha demokratikleştirilmesinin faydalı olacağını belirtti. Yavuzyılmaz ayrıca yarın binayı giderek bizzat inceleyeceğini söyledi.

TTK ve Ekonomi Konuşuldu
Eşit işe eşit ücret ve TTK’ya alınacak işçilerin Zonguldak’tan alınması gerektiği konusunu gündeme getiren Yavuzyılmaz, “Meclis’te vekillerle de bu konuyu görüştük. Bu gelir adaletsizliği insan haklarına aykırı, bu sorun çözülene kadar kararlılıkla mücadele edeceğini” söyledi. 

5 Vekil Birlikte Çalışacağız
Zonguldak’ın beş vekili ile parti ayrımı gözetmeksizin koordineli bir şekilde bu konularda çalışılma noktasında ortak görüşlerinin olduğunun da altını çizdi. 

Karadeniz ülkelerine ihracat yapmak mümkün
Karadeniz’e kıyısı ülkelerle deniz yolu ticaretinin canlandırılmasının da Zonguldak ekonomisi için yeni bir kapı açabileceğini söyleyen Yavuzyılmaz; tekstil, mobilya ve tarım ürünleri konusunda yatırımların yapılarak gemilerle yabancı ülkelere ihracat yapılabileceğini, istihdamın artırılabileceğini, hep birlikte bu konuyu koordine etmeleri gerektiğini söyledi. Vali Çınar da bu türlü bir hamlenin büyük bir devlet projesi olarak hayata geçebileceğini memnuniyetle ifade etti.

Devrek’te Turist ve Araç Tesisi…
Ankara’nın denize en yakın kıyısı durumunda olan Zonguldak-Bartın hattı güzergahında dağıtım noktası görevi gören Devrek civarında turistlerin ve araçların konaklama ihtiyaçlarını giderebilecekleri büyük tesislerin kurulabileceğini paylaşan Yavuzyılmaz, bu şekilde yöresel ürünlerin ve Devrek Bastonu’nun yerinde üretim ve sunum, satış ve tanıtımının yapılabileceğini söyledi. Derenin su taşkınlarına sebep olabileceği için yer tespitinde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Yavuzyılmaz uygun bir yer tespit edilerek böylesi bir adım atılabileceğini beyan etti. Vali Çınar’da böylesi bir yapının Bastoncular Çarşısı civarında mümkün olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Toplantı havasında geçen görüşmede otomobil galerilerinden mobilya atölyelerine, Millet Bahçesi’nden Manolya Park’a pek çok konu konuşulurken, görüşme sonunda Yavuzyılmaz Vali Çınar’a kendilerine vakit ayırdığı için teşekkür etti. Vali Çınar’da Yavuzyılmaz’a bu nazik ziyaret için duyduğu mutluluğu belirtti.

Editör: Haber Merkezi