Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin, hastalanan herkesin malul aylığı alamayacağını belirtti. Şirin,“Malul aylığı bağlatabilmek için sigortalının veya işverenin talebi üzerine SGK’nın yetkilendirdiği hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgeler ile başvuruda bulunmak gerekiyor. İnceleme sonucu çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybetmiş olduğu SGK Sağlık Kurulunca tespit edilen kişilere malul aylığı bağlanabilir” dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Hüseyin Şirin, hangi hastalığı olanlar malul aylığı alır, aylığı almanın şartları nelerdir konusunda açıklama yaparak şunları söyledi:“Kamuoyunda malul aylığı, engelli aylığı ve iş göremezlik geliri çoğunlukla birbiriyle karıştırılıyor. Malul aylığı, çalışırken ağır tedavi gerektiren hastalık geçirenlere ödeniyor. Ödeme, maluliyet devam ettiği sürece yapılıyor. Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce engelli olan kişilere malul aylığı bağlanmıyor. Sigortalı çalışmaya başladıktan önce veya sonra engelli olanlar, belli koşulları yerine getirdiklerinde yaşa bakılmaksızın emekli olma hakkından yararlanıyor. Çalışırken meydana gelen iş kazası ve meslek hastalığı sonucu çalışma gücünü en az yüzde 10 kaybedenlere de sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor. Maluliyet süresi ayrıca belirtilmeyen tüm kanser hastalıklarında, tanı konulduğu tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmak koşuluyla 18 ay süreyle maluliyet aylığı bağlanıyor. Bazı hastalıklarda ise 12 ya da 24 ay süreyle aylık bağlanabiliyor. Kemik iliği nakli yapılanlar 12 ay, kan kanseri tedavisi görenler ve verem hastaları 24 ay malul aylığı alabiliyor. Bu süreler, tedavisi tamamlanamayanlar için, rapor almak suretiyle uzatılabiliyor. Şunu vurgulamakta yarar var. Hastalanan herkes malul aylığı alamaz. Malul aylığı bağlatabilmek için sigortalının veya işverenin talebi üzerine SGK’nın yetkilendirdiği hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgeler ile başvuruda bulunmak gerekiyor. İnceleme sonucu çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybetmiş olduğu SGK Sağlık Kurulunca tespit edilen kişilere malul aylığı bağlanabilir”

BAŞVURU İÇİN GECİKMEYİN

Malul aylığı bağlatabilmek için, tanı konulduktan itibaren bir yıl içinde başvuruda bulunmak gerekiyor. Malul aylığı ödeme süresi, sağlık kurulu raporu tarihinden itibaren başlıyor. Dolayısıyla, raporu aldıktan sonra hemen SGK’ya başvurmak gerekiyor. Aksi takdirde, gecikilen süre kadar eksik aylık ödenir. 18 ay malul aylığı bağlanması mümkün olan hastalığa yakalanan sigortalı, raporu aldıktan sonra iki ay geç başvurursa, 18 yerine 16 ay süreyle aylık alabilir.

10 YIL SİGORTA, 1800 GÜN PRİM

Hastalık nedeniyle malûl aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olma ve 1800 gün prim ödeme koşulu aranıyor. Başkasının bakımına muhtaç durumda olan, kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan hastalarda on yıllık sigortalılık süresine bakılmıyor ama en az 1800 gün primlerinin bulunması gerekiyor.Geçici malûl aylığının kalıcı hale getirilebilmesi için hastalık dolayısıyla çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporu gerekiyor.

GÜNÜ EKSİK OLAN BORÇLANABİLİR

1800 prim gününü tamamlayamayanlar, borçlanma hakları varsa, eksik günleri borçlanma yoluyla tamamlayabiliyor. Erkek çalışanlar askerlik, kadın çalışanlar doğum borçlanması yapabilir.

HANGİ HASTALIKLAR İÇİN MALÛL AYLIĞI BAĞLANIYOR

Maluliyet aylığı bağlanmasını gerektiren hastalıklar şöyle:

– Kanser (Baş ve boyunun yumuşak dokusu, cilt, lenf oma, lösemi, mültipleks myelom, tükrük bezleri, tiroid bezi, meme, sinir sistemi, akciğer, mide, ince ve kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, pankreas, böbrek, mesane, genital yollar, prostat, testis, penis kanserleri)

– Epilepsi

– Demans

– Beyin tümörleri

– Parkinson sendromu

– Serebral palsi

– Multiple Skleroz (MS)

– Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı)

– Şizofreni

– Bipolar bozukluk

– Görme azlığı

– Retina kanamaları

– Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı

– Anemi

– Kol, bacak gibi organ kaybı

– Behçet hastalığı

– Gastrointestinal kanamalar

– Karaciğer sirozu

– Karaciğer nakli

– Kalp yetmezliği

– Kalp kapak hastalıkları

- Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları

- Solunum sistemi hastalıkları

– Kalp nakli

– Böbrek nakli

– Akciğer nakli

– Tüberküloz

– AIDS

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi