TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili
ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç:" HDP terör örgütü ile bağını hiçbir zaman koparmadı"dedi


TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili Yılmaz Tunç, HDP'nin terör örgütü ile bağını hiçbir zaman koparmadığını, HDP'li birçok milletvekilinin de davası olduğunu söyledi. HDP'nin terör örgütü PKK'yı her platformda savunduğunu belirten Tunç “PKK'ya, PYD'ye 'terör örgütü' demiyor' ifadelerini kullandı
TBMM Adalet Komisyonu Başkan Vekili ve Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç HDP’li iki ismin milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Tunç, Meclis’te bir oylama yapılmadığına dikkat çekti. 
Yapılan işin, yargı kararının Meclis’te okunmasından ibaret olduğunu kaydeden Tunç, şöyle sürdürdü: "Dokunulmazlık kapsamında olmayan bir suçtan dolayı soruşturma yürütülebilir. Anayasa'nın 14. maddesi kapsamına giriyorsa dokunulmazlık zırhı yok. O soruşturmalar devam eder ve yargı kararı da Yargıtay'da kesinleşirse, bu yargı kararı herkesi bağlar. Yargı kararı Meclis’e geldiği zaman Meclis’te oylamaya tabii tutulmuyor, sadece bilgiye sunuluyor. Onlar diyor ki 'Siz bunu görmezden gelin, yargı kararını da buraya göndermeyin'. Böyle bir şey yok, böyle bir şey olamaz. Tamamen yargı ile alakalı bir husus var. HDP'li birçok milletvekilinin de davası var. İleriki süreçte yargı kararları nasıl şekillenecek bilemiyoruz şu anda."

'TERÖR ÖRGÜTÜNÜ DESTEKLİYORLAR'
HDP'nin terör örgütü ile bağını hiçbir zaman koparmadığını, zaten böyle bir niyetinin de olmadığını kaydeden Tunç, şöyle sürdürdü: "HDP, terör örgütü PKK/PYD'yi her platformda siyasi olarak savunuyor, PKK'ya, PYD'ye 'Terör örgütü' demiyor, demez de zaten. Dolayısıyla hem terörü destekleyeceksiniz, hem de 'Ben meşru siyaset yapıyorum' diyeceksiniz. Bu ikisi birbirine zıt. Dolayısıyla terör suçu Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında dokunulmazlık dışında eğer siyasetçiler, milletvekilleri bu anlamda bir fiilde bulunurlarsa, terör suçu işlerlerse Anayasa'daki yaptırımla karşı karşıya kalırlar."

‘YARGITAY RE'SEN DE SORUŞTURMA AÇABİLİR’
Siyasi partilerin kapatılmasının Anayasa'ya göre mümkün olduğunu hatırlatan Tunç şunları söyledi: "Ama eskiye göre biraz daha zorlaştı. Burada Cumhurbaşkanımızın eskiden beri savunduğu düşünce şuydu: Suç işleyen milletvekilinin cezalandırılması, tüzel kişiliğin değil. Böyle bir görüşü vardı başından bu yana. Ama tabi HDP'nin şu anki eş başkanı Anayasa hukukçusu. Dolayısıyla terör ile arasındaki bağı koparmazlarsa bu tehlike her zaman var. Bu tartışma sürer gider. Onun için Anayasa hukukçusu eş başkanın kendisinden beklenen şudur: HDP'yi meşru zeminde tutması, terör ile arasına mesafe koyması, PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmesi. Bunları yapmıyorsa bu tür eleştirilerle karşı karşıya kalırlar her zaman. Kapatma işi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işi. Ona bir şey diyemeyiz bu aşamada. Re'sen de soruşturma yapılabilir. Birilerinin başvurması gerekmiyor.

“Siyasi partilerin kapatılması çözüm değil. Çok parti kapatıldı. Bugünkü HDP geçmişte bir sürü isim aldı. Önemli olan bu siyasi partiye mensup milletvekilinin teröre bulaşmaması. Tüzel kişiliğin kapatılması çözüm olmuyor. Ama milletvekilliğinin düşmesi yargı ile alakalı. Eğer mahkumiyet kararı kesinleşirse zaten milletvekilliği düşüyor.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi