Zonguldak Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu Zonguldak' ta bulunan Duglas Göknarı (Pseudotsuga menziesii) orjin deneme sahalarında incelemelerde bulundu.
1973 ve 1984 yıllarında Orman Genel Müdürlüğü Kavak ve Hızlı Gelişen Tür Ormam Ağaçları Araştırma ile Bolu Araştırma Müdürlüğü tarafından Duglas Göknarı’nın 81 adet orjin denemesi yapılan sahalarda incelemede bulunan özellikle kayın devamlı orman ünitelerinde dikimi yapılan orjinlerin, 2009 ve 2011 yıllarında yapılan bakım çalışmalarının ardından bugünkü fiili durumlarını yerinde incelenmesini yapan Bölge Müdürü Bayraktaroğlu şunları söyledi:

BAKIM YAPTIĞINIZDA ORMANLAR KARŞILIĞINI VERİR.

"Douglas Göknarı, Pinaceae adlı çam ailesinden dökmeyen kozalaklı bir türdür. Batı Kuzey Amerika'ya özgüdür ve aynı zamanda Douglas köknar, Douglas ladini olarak isimlendirilmiştir. Hızlı Gelişen bir ağaç türü olmasının yanı sıra nemli ve ılıman iklim koşullarında yetiştiği bilinen Douglas, asidik veya nötr toprakları tercih eder. Orjin denemesi de bu yüzden bölgemizde yapılmıştır. Doğadaki her hangi bir tür canlıyı yok etme şansımız yok bizler doğaya uygun ormancılık yapıyoruz. Her şey aslına rücu eder. Amacımız ormanlardan eta alarak üretim yapmak değil ormanların bakımı yapmak.
İstikbal fertlerini belirleyip ona baskı yapan gelişmesini engelleyen fertleri sahadan çıkaracağız yaşayan ara ve alt tabakayı da korumamız gerekir. İstikbal ağaçlarını daha geniş aralıklarla almamız lazım. Kayın ağacı yapılan müdahaleye en erken cevap veren ağaç türüdür. Bakım yaptığınızda ormanlar karşılığını verir. Ağacın tepesi ne kadar açılırsa ağaç o denli gelişir. Ancak ve ancak iyi yapılan ormancılık çalışmasıyla ormanları sağlıklı hale getirebiliriz" dedi.

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Bayraktaroğlu’na yaptığı incelemelere Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Pınar, Zonguldak İşletme Müdür Yardımcısı ve İşletme Şefleri eşlik etti.

(Haber-Ercan Demir) 

Editör: Haber Merkezi