Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, “Hesap işletim ücreti artık yasal değil” dedi.

Hesap işletim ücretlerinin iptali istemiyle Danıştay 15. dairesine açılan davada, BDDK tarafından yapılan düzenlemenin 6502 sayılı kanuna aykırılık teşkil etmesi nedeniyle oybirliğiyle iptaline karar verildiğini belirten İsmail Maden şunları söyledi:

DANIŞTAY İPTAL ETTİ

6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun kapsamında Bankacılık düzenleme Denetleme Kurulu tarafından yayınlanan Finansal tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin usül ve esaslar hakkında yönetmelik ile bir düzenleme yapılmıştı. Bu düzenlemede tüketicinin hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında banka tarafından belirlenerek ilgili dönemde tahakkuk ve tahsilinin yapılabileceği ifadesi yer almaktaydı. Hesap işletim ücretlerinin iptali istemiyle Danıştay 15. dairesinde açılan davada, BDDK tarafından yapılan düzenlemenin 6502 sayılı kanuna aykırılık teşkil etmesi nedeniyle oybirliğiyle iptaline karar verilmiştir. Bu kapsamda iptal kararı hukuki işlemi geçmişe etkili olarak ortadan kaldırıldığından finansal tüketicilerden alınacak usul ve esaslar hakkında yönetmelik ile tahsil edilebileceği hüküm altına alınan hesap işletim ücretinin yasal dayanağı ortadan kalkmış bulunmaktadır. Hesap işletim ücretlerinin iadesi talebinde bulunulabilmesi için öncelikle bankalardan talep edilmesi, banka tarafından iade edilmemesi halinde hesap ekstresi ve benzeri örneklerle Uyuşmazlık konusunun değeri dikkate alınarak tüketici hakem heyetine başvuru yapılması gerekmektedir. Dileyen tüketicilerimiz e-devlet kapısı üzerinden online başvuru da yapabilirler. İlçeler de oturan tüketicilerimiz ise kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Tüketici Hakem Heyeti irtibat noktasına başvurularını iletebilirler”

SAVCILIĞA BAŞVURSUNLAR

Dolandırıcılığa karşı vatandaşların savcılığa başvurmalarını da isteyen İsmail Maden sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bununla birlikte geçmişe dönük bu ücretlerin iadesinin sağlanması adına değişik iletişim kanallarından kısa mesaj, telefon ederek veya e-posta adresleri ile tüketicilerimize ulaşılarak, danışmanlık hizmeti verilebileceği, tüketici hakem heyetlerinde dosya açılmasına aracılık edilebileceğine ilişkin yapılan görüşmelere itibar edilmemesi, bu tür dolandırıcılara karşı dikkatli olunması, nüfus cüzdanı, kredi kartı, adres bilgileri gibi kişisel bilgilerin paylaşılması gerekmektedir. bu tür bir iletişime geçilmesi halinde, tüketicilerimizin konuyu bakanlığımıza emniyet birimlerine veya savcılıklara bildirmesi önem arz etmektedir. Zonguldak il Tüketici Hakem Heyeti olarak her zaman tüketicilerimizin hizmetinde olmaya devam edeceğiz. Tüketicilerimiz herhangi bir sorunla karşılaştıklarında hiçbir aracıya müracaat etmeden müdürlüğümüze gelerek her türlü konuda bilgi alabilirler. Yapılan düzenlemenin tüketicilerimize milletimize hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi