Karadeniz Ereğli’de Kömürün bulunuşunun 189. Yıldönümü ve Uzun Mehmet’i anma etkinlikleri düzenlendi. Törende konuşan Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Uzunmehmet’e sahip çıkmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, anısını yaşatmak için de müze girişimlerinin sürdüğünü kaydetti. 

Törene katılan Kestaneci Mahallesindeki yaşayan vatandaşların çiçek verdiği ve Uzun Mehmet’in yaşayan en yaşlı akrabası olan torunu Mehmet Ali Altan’ın Uzun Mehmet Anıtı için teşekkür ettiği Başkan Uysal,  Uzun Mehmet Anıtı’nın restorasyonu ve müze kazandırma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 

Buna, Uzun Mehmet’in veya kömüre giden yolu diyebiliriz

Kömür üretim bölgesi Armutçuk ile ilçe merkezinin arasındaki ulaşımı kolaylaştırıcı çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Başkan Uysal törende yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: 

“İpek yolu derler, altın yolu derler, bir sürü yol tarif ederler. Bu da buradan başlayan bir yolculuk olacak. Buna Uzun Mehmet’in veya kömüre giden yol olarak tarif edebiliriz. Önümüzdeki yıllarda bir şehrin hikayesi yoksa, o şehirler geride kalacak. Eskiden büyük balık küçük balığı yediği dönem derlerdi. Artık hızlı balığın yavaş balığı yediği bir dönem başlıyor. 

Şehre kimlik kazandırmak için kömüre yolculuğu anlatacağız 

Bizler ilçemizde hızlı hareket edip, şehre kimlik kazandırmak açısından bu kömüre yolculuğu anlatacağız. Bu hizmetleri yaptıktan sonra hikâye daha yeni başlıyor. En önemli başlangıç noktası Madenci şehitleri aileleri için ofis yolu üzerinde bir madenci evi yaptık. Bu yolculuk oradan başlayacak. 

Uzun Mehmet anıtına gelecekler! Burada da torunları var 

Uzun Mehmet anıtına gelecekler, burada da torunları var. Kestaneci mahallesinde bir evini veya canlandırmasını yaparak, arkasından dökme köprüsünden geçerek Köseağzı’na gideceğiz. O havzada kömürün bulunuşunu anlatacak simgeler, etrafında da bir yaşam alanı yaratacağız. Kömürü kendisinin çıkarmasını, madenci hediyelik eşyaları gibi her şeyi yapabiliriz. 

Bugün sadece Uzun Mehmet anıtı olarak bakmayalım. Buna bir anıt olarak bakmayalım, hikayesi olduğu zaman tam bir gününüzü Uzun Mehmet olarak geçirebilirsiniz. Konuklarımızı Kestaneci Mahallesi’nde, Uzun Mehmet’in evinde ağırlayabiliriz.”

Öte yandan tören kapsamında Uzun Mehmet konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında derece giren öğrencilere protokol tarafından çeşitli hediyeler verilirken, vatandaşlar ve öğrenciler Başkan Uysal ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. 

(HABER MERKEZİ)

Editör: Haber Merkezi