ZBEÜ Öğretim Üyesinin Herkese Bilim Dergisi'nde yazısı yayınlandı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Zonguldak Meslek Yüksek Okulu (ZMYO)'da Dr. Öğretim Üyesi Veli Akarsu'nun; Herkese Bilim Teknoloji Dergisi' 29 Mayıs 2020, 218.sayısında, "Hoşçakal insanoğlu-Biyolojik deprem üzerine" adlı yazısı yayınlandı.
Derginin 22. sayfasında yayınlanan yazıda corona virüs'ün insan hayatına etkisi konu ediliyor. Akarsu yazısında günümüzde covid-19 salgınına karşı insanların küresel boyutta hayatta kalma mücadelesi verdiklerini ifade etti.


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, ZMYO, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü,  Dr. Öğr. Üyesi Veli Akarsu'nun yazısı şu şekilde:

HOŞÇAKAL İNSANOĞLU-BİYOLOJİK DEPREM ÜZERİNE

Gözlenebilir evrenin doğuşundan günümüze 13,7 milyar yıl geçmiştir [4]. Evrenin doğuşu 
sonrası, şu an genişleme evresinde olup, bir de sonu olacaktır (bu bir varsayım). Evren, milyarlar ca galaksi, trilyonlarca yıldızlardan oluşmaktadır. Evrenin bir merkezi olmayıp, merkezsizliği (çok sayı da merkezin olması) söz konusudur. Güneş sisteminin çevresinde dönen dünyamız, 4,5 milyar yaşında olup, canlı yaşamın olduğu özel bir gezegendir. Güneş sisteminin karanlık maddeye dönüşüp yok olmasıyla birlikte belki de yok olacaktır (varsayım). Yani sıfırı tüketecektir.  Sıfır hem günümüz uygarlığının baş aktörü, hem de yaşamdaki olayların, olguların, fenomenlerin doğuşunu ifade etmektedir. 

Çin’in Wuhan şehrinde doğan Coronavirüs (Covid-19) endemi yaşamından sonra, insanların doyumsuzluğu, bencilliği, egoizmi ve doymak bilmeyen tüketim ve vurdumduymazlığı sayesinde pandemileşerek, dünyadaki yaklaşık 7,8 milyar insana ölümü ensesinde hissettirecek konuma yükselmiştir. Dünyada,  4,18  milyon vaka, 286 bin insanın ise ölümüne sebep olmuştur. Ülkemizde ise 140 bin vaka 3841 insanın ölümü söz konusudur. Bu durum karşısında bilim de çaresiz kalmış tır. Henüz somut bir çözüm elde edilememiştir. Covid-19’un yayılmasını önlemek için bulunan çözüm ise evlerde kalmak şeklindedir. Bunun yanında çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak enfekte olmuş insanlar tedavi edilerek sağaltımları sağlanması yanında, tüm dünyada ve ülkemizde aşı araştırma çalışmaları hızla sürmektedir. 

BİYOLOJİK DEPREM ÜZERİNE

Dünya’da covid-19  biyolojik fay hattı kırılmış olup, dünya biyolojik bir deprem yaşamıştır. Belki dünya sıfır noktasına geri dönüş yapacaktır (ilkel yaşama dönüş). 
Uzun vadeli çözüm, doğanın işleyişine saygılı olmak, doğayı öğretmenimiz olarak kabul etmek ve hep doğanın öğrencisi olmaktır.

Zonguldak-Kilimli sahilinde durgun denizde aheste aheste hereket eden bir gemi ve güneşin batımının gökte oluşturduğu, kızıl, açık ve koyu mavi ve açık ve koyu sarı renkler ile kaplanmış gök kubbeyi görünce, dünyamız adeta etrafı atmosfer tabakasının, bir annenin çocuğunu sarıp sarmalaması gibi koruduğu duygusunu yaşarsınız. Dünyamız esasında özel korunaklı bir denge içinde oluştuğunu insan anlayabiliyor.
 
Bu gök kubbenin içerisinde canlı yaşamın oluşması ise başlı başına bir mucizedir. İşte bu dünyanın kadrini yaklaşık 7,8 milyar insanın bilmesi gerekiyor. İstenildiği kadar bilimde ileri gidilsin, doğanın bilimi hep üstün olacaktır. Bilim doğayı alt edemez. Etmek isterse covid-19 gibi (depremler, seller, kuraklıklar, koruyucu ozon tabakasının delinmesi vs.) kozunu kullanır. Bu insanoğluna önemli bir uyarıdır. Covid-19’un temel arkeası’ da  dünyaya canlılık ve hayat veren sudur. 

Thales, günümüzden 2500 yıl önce doğanın oluşum mekanizmasını sorgularken, dünyadaki her şeyin oluştuğu madde su olduğunu söylemişti. Ama yanılmamıştı. Covid-19, 0.003-0.5 mikron boyutlarında  cansız-canlı arasında, yarı canlı sudan oluşmaktadır. Dünya üzerinde sadece canlılar değil, varoluşunu sürdürmek, daha da geliştirmek ve kendini sürekli yapılandırmak için canlılar birliği söz konusudur.

Kendini geliştirme dinamiği, yaşama uyum sağlama gücüyle mümkün olabilmektedir. Evrendeki yapılar çok derin ve karmaşıktır. İnsanoğlu bu karmaşık ve derinliği çözecek yapıya günümüzde henüz sahip olamadı. İnsanın doğanın bilincini çözmesi zor, fakat hayal edebilir. Bu hayal ise paradoksal olacaktır. Bu yüzden insanlık Coronavirüs (Covid-19)’un yapısal dinamiğini çözmesi zor olabilir. 

Pisagor, evrenin özünün su, hava, ateş, toprak veya benzeri somut bir şey olmayıp, evrenin özünün soyut sayıların oluşturduğunu ve bu özde örüntüler halinde kendini gösterdiğini düşünüyordu. 

Yaşam, sürekli uyum sağlama, hatırlama ve öğrenmektir. Bizlerde bugün covid-19 pandemisine uyum sağlama, geçmiş pandemileri hatırlama ve öğrenme süreçlerini yaşıyoruz. 
Yaşamın yaratıcılığı insanoğlunun kontrolünde değildir. Covid-19 pandemisi bunu somut olarak ispatlamaktadır. İnsanlık daima doğa olaylarına uyum sağlamakta zorlanmıştır. Bu nedenle doğa olaylarına karşı çeşitli mitolojiler yaratmıştır. Bugün covid-19 salgınına karşı, küresel boyutta hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Belki yarın covid-19’u yendik diyeceğiz. Evrende sürekli bir değişim, dönüşüm, süreci / süreçleri yaşanmaktadır; dolayısıyla kazanmaktan çok uyum sağlamak söz konusu olacaktır. Yani küresel ölçekte, pandeminin minimize edilip, covid-19 ‘u kendi doğal sürecine göndermektir. İnsanoğlunun davranışsal esnekliği, sembolik dil üretme özelliği nedeniyle, bilimsel ve kültürel birikimini nesilden nesile aktarabilmesinden dolayı, hayatta kalmayı başarabilmiştir.

Bu paylaşımcı özelliğini covid-19 için küresel ölçekte yapılan çalışmalarda görebiliyoruz. Sanıyorum coronavirüs (covid-19)’u çok kızdırdık ki, tüm insanlığı uyarıyor. Benim ile dost olun, düşman değil. Mevlana’nın dediği gibi, ‘‘Küsmek ve darılmak için bahaneler aramak yerine, sevmek ve sevilmek için çareler arayın...’’. Ben sizin düşmanınız değilim, aksine dostunuzum. Ama sizler bana yaşama hakkı vermiyorsunuz. Yaşam alanlarıma müdahale ediyorsunuz. Bu müdahalede vazgeçerseniz, eskide olduğu gibi, dostça birlikte yaşayabiliriz. İstemeden zarar verdiğim, hayatlarının sonlanmasına sebep olduğum tüm insanlardan özür diliyorum. Barış içinde yaşayalım diyorum. Sizler kısa bir süre daha evlerinizde kalınız. Hoşça kalınız insanoğlu, ben yuvama geri dönüyorum.

Derginin linki şu şekilde:
" https://www.herkesebilimteknoloji.com/themencode-pdf-viewer?file=https://www.herkesebilimteknoloji.com/wp-content/uploads/2020/05/218.pdf"
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi