İleti Yönetim Sistemi ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında; şirketlerin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren vatandaşların elektronik iletişim adreslerine promosyon, kampanya, indirim, hediye içerikli ileti gönderebilmeleri için İleti Yönetim Sistemine (İYS) kayıt olması ve vatandaşlardan izin alması zorunlu hale geldiğini; alınan veya dolaylı yoldan kullandırılan bir hizmete ilişkin yapılan teslimat, borç, fatura içerikli iletilerin gönderiminde onay şartı aranmadığını söyledi.

Demir, İleti Yönetim Sistemi'nin Şirketlere ve Vatandaşlara Faydalarını anlattığı açıklamasında;

İleti Yönetim Sistemi'nin şirketlere faydası:

Müşterilerine ticari ileti göndermek isteyen ve izin yönetim sistemini kuramayan küçük işletmeler düşük maliyetle izin yönetim sistemini kurabilecekler.

İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile kurallara uymayan gerçek ve tüzel kişilerden kaynaklanan haksız rekabetin önüne geçilecek.

Şirketler büyük BT (Bilgi Teknolojisi) yatırımları ve personel maliyetinden kurtulacak.

Şirketlerin ceza riski azalacak.

İleti Yönetim Sistemine vatandaşın güveni artacak dolayısıyla ticari elektronik iletilerin de pazarlama etkinliği artacak.

İleti Yönetim Sistemi'nin vatandaşa faydası:

Vatandaşlar ticari elektronik ileti izinlerini tek noktadan görebilecek ve cayma haklarını kolaylıkla kullanabilecekler.

İzinsiz elektronik iletiler engellenecek ve vatandaş mağdur olmaktan kurtulacak.

Vatandaş web, mobil ve çağrı merkezi aracılığıyla her türlü sorusuna cevap bulabilecek.

Ticaret Bakanlığı vatandaşın şikayet başvurularını İleti Yönetim Sistemi üzerinden kolay ve hızlıca sonuçlandırabilecek, böylelikle vatandaşın sisteme güveni ve memnuniyeti artacak.

Kısaca vatandaşlarımız ticari elektronik ileti izinlerini artık tek noktadan kolayca yönetebilir; e-Devlet üzerinden veya www.iys.org.tr adresinden dilediği hizmet sağlayıcı ve marka için onay verebilir, ileti almak istemediğinde ret hakkını kullanabilir. 

Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin işbirliği ile kurulan ‘’İleti Yönetim Sistemi’’ ile hem işletmelerimiz hem de vatandaşlarımız rızaya dayalı güvenli bir iletişim imkanına kavuşmuş oldu.Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ediyorum dedi.

Editör: Haber Merkezi