CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde ilaç yetersizliği sebebiyle iptal edilen ameliyatları TBMM gündemine taşıdı. Yavuzyılmaz’ın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde; “Ülke genelinde bulunan bazı kamu hastaneleriyle gerçekleştirilen görüşmelerde, anestezi uygulamalarında kullanılan Propofol, Pentotal isimli anestezik sınıfı ilaçların ve kanın damar içinde pıhtılaşmasını önleme özelliği taşıyan Heparin, isimli ilacın depolarında tükendiği veya tükenmekte olduğu, piyasada bulunmadığı, çeşitli nedenlerle tedarik edilemediği ve bu nedenle sadece hayati tehlikesi olan hastaların ameliyat edilebildiği, acil vakaların farklı hastanelere sevk edildiği, hastanelerin kendi aralarından ilaç alış verişi yaparak ihtiyaçlarını temin etmeye çalıştıkları, hastanelerde mali sorunlar olduğu, kamu hastanelerinde özellikle 2019 yılı Mart ayı başından beri ilaç temininde sıkıntılar yaşandığı ve ilaç depolarında stoklanan ilaçların azaldığı bilgilerine ulaşılmıştır. Bartın Devlet Hastanesinde, Zonguldak BEÜ Hastanesinde, Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde, adı geçen ilaçlar bulunmamakta olup, Ereğli Devlet Hastanesinde ise sadece 9 gün yetebilecek stok bulunmakta olduğu tespit edilmiştir.” İfadelerine yer verildi. CHP’li Yavuzyılmaz önergesinde daha önce başka üniversite hastanelerinde de benzer durumlarla karşılaşıldığını belirtirken, “Ülkemizde özellikle 2019 yılı içerisinde ilaç temininde sıkıntıların yaşandığı, ilaç depolarında ilaç stoklarının azaldığı bilgileri doğru mudur?” sorusunu sordu. Yavuzyılmaz önergesinde şu soruları sordu:

1. Ülkemizde özellikle 2019 yılı içerisinde ilaç temininde sıkıntıların yaşandığı, ilaç depolarında ilaç stoklarının azaldığı bilgileri doğru mudur?

2. Ülke genelinde bulunan bazı kamu hastanelerinde yaşanılan ilaç tedariki sorunlarının sebepleri nelerdir?

3. Bakanlığın 38 aya kadar vade ile ödeme yapıyor olması ilaç firmalarının ihalelere teklif vermeme nedeni midir? Bakanlığın fiyatlama ve ödeme politikası piyasa rekabet koşullarına uygun mudur? İlaç firmalarının tekelleşmesi veya sağlıkla ilgili konuların aciliyeti nedeniyle firmalar konuyu istismar mı etmektedir? 

4. İlaç temininde sıkıntı yaşayan ülke genelindeki kamu hastaneleri hangileridir? Hangi ilaçlarda temin sıkıntısı yaşanmaktadır ve bu ilaçlar ne kadar süre daha hastaneleri idare edebilecektir? Bu ilaçların isimlerini ve üretici firmalarını belirten listenin tarafıma iletilmesini talep ediyorum.

5. Doğrudan temin yöntemiyle firmalardan ilaç alınmakta mıdır? Bu yöntemin uygulanması ile ilaç fiyatlarının yükselmemesi ve piyasanın tekelleşmemesi için hangi önlemler alınmaktadır?

6. Son üç yılda zarar eden, mali sıkıntı yaşayan kamu hastanesi sayısı kaçtır? Bu hastaneler hangileridir?

7. Temin edilemeyen ya da yüksek fiyattan temin edilen ilaçlarda, muadil çalışmaları yapılmakta mıdır? Bu çalışmalar hangi aşamadadır?

8. Temin edilemeyen ya da yüksek fiyattan temin edilen ilaçlarda, yerlileşme çalışmaları yapılmakta mıdır? Bu çalışmalar hangi aşamadadır?

9. Kur dalgalanmalarını fırsata çeviren firmalara karşı, Sağlık Bakanlığının Hızlı Ruhsatlandırma ve Zorunlu Ruhsat serbestleştirme yöntemleri tam olarak hayata geçirilmiş midir?

10. İlaç temini sıkıntısı sebebiyle mağdur olan hastalarla ilgili olarak nasıl bir çözüm yolu izlenecektir?

Editör: Haber Merkezi