Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Zonguldak’a geldi.Dönmez ilk ziyaretini Vali Ahmet Çınar'a gerçekleştirdi.Valilik binası girişinde Bakan Fatih Dönmez'i Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ak Parti Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, ZTSO Başkanı Metin Demir, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Rektör Prof.Dr.Mustafa Çufalı, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci,Vali yardımcıları, Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun ve partililer karşıladı.

Ardından Vali Ahmet Çınar'ın makamına geçildi. Bakan Dönmez burada Zonguldak ve ülke gündemiyle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Kısa bir görüntü alınmasının ardından ziyaret basına kapalı şekilde devam etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,daha sonra Ak Parti il başkanlığına geçti. Bakan Dönmez, burada partililer tarafından çiçekle karşılandı. Tek tek partilerle tokalaşan Dönmez, Ak Parti il başkanlığında şeref defterini imzaladı.

Bakan Dönmez'i Zonguldak'ta ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Ak Parti İl Başkanı Zeki Tosun,konuşmasında,”Zonguldak cumhuriyetin ilk şehri, TTK ve madenleriyle bugünlere kadar gelen bir şehrimiz. Hükümetimize teşekkür ederiz. Son çıkan yasayla çalışanlarımız rahatladı ve iyi oldu. Zonguldak sanayi bakımında gelişiyor. Filyos'la daha da gelişecektir"dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'de,"Zonguldak iki asırdır madencilik sektörünün gözbebeğidir. Enerji alanında da ciddi yatırımlar var. 3 bin megavatı geçen termik santraller var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın iz düşümü Zonguldak'tadır, örnek şehrimizdir. Maden kazalarında şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Milli enerji ve maden politikasında yerli kaynakları ekonomiye kazandırmak için yeni modeller hayata geçirdik. Önemli ayaklarından biri de taşkömürüdür. Ülkemizde 30 milyon ton taşkömürü ihtiyacımız var, bunun 1 milyon tonunu yerli kaynaklarımızdan alıyoruz. Taşkömürü sadece Zonguldak'ta bulunuyor. Amacımız ithal kömürü asgariye indirip sıfırlamak. Bu bölgede hep birlikte üretimin, istihdamın artmasını sağlayacağız. Cumhurbaşkanımız TTK'ya 1.500 işçi alımı sözü verdi. Bu bizim için talimattır. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Süratle işçi alımını gerçekleştireceğiz"dedi.

Termik santraller ithal kömür kullanıyor bununla ilgili çalışmanız nedir sorusuna Bakan Dönmez,”İki özel sektör arasında anlaşma yapıldı. Bir özel sektöre ait santralimiz 3 bin megavatlık, 7 milyon ton taşkömürü kullanıyor. Bir başka özel sektör de rödevansla verilmiş sahamızda da yıllık 5 milyon tona kadar çıkabilecek bir üretim planı vardı. Üreticiyle tüketiciyi bir araya getirdik. Sahanın işletmeye geçmesini bekliyoruz. Tedarik zinciri sağlanacak. İthal yakıtlı santrallere ya kömürü kendiniz çıkarın, çıkaramıyorsanız da firmalardan tedarik anlaşması yapın diye teşvik ettik. Görüşmelerini yapıyoruz. 3 sahanın da devir işlemini yaptık. Biri de Ereğli OYAK firması. Koklaşabilir kömürünün ham maddesini güvence altına almış oldu. 1 yıl içinde üretime geçeceklerini söylediler" dedi.

Editör: Haber Merkezi