Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, “Engelli çalıştıran vergi vermeyecek. Bu işverenlerin lehinedir” dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Başkanı Hüseyin Şirin, Kanal Z’de Gazeteci-Yazar Ercan Demir’in sunduğu ve canlı olarak yayınlanan “Ercanla Objektif “ proğramında soruları yanıtladı. Canlı olarak yayınlana proğramda Hüseyin Şirin işverenlere engelli çalıştırdıkları takdirde SSK ve vergi ödemeyeceklerini belirterek, işverenlere engelli istihdam etmesi çağrısında bulundu.

Hüseyin Şirin, ayrıca engellilerin istihdamı, sorunları ve çözüm önerileri ile ilgli olarak çeşitli konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Önemli açıklamalarda bulundu.

TTK’DAN EMEKLİ OLDUM

SORU: Kendini tanıtır mısın?

CEVAP: Hüseyin Şirin 09.05.1959 Zonguldak doğumlu olup aslen Trabzon Çaykara’lıyım. Lise mezunuyum, TTK’da 31 yıl hizmet edip emekliyim. 3 çocuk babasıyım Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesinin Başkanlığını yapmaktayım.  

          

TÜRKİYE’DE 64 ŞUBEMİZ VAR

SORU: TSD’yi tanıyalım                               

CEVAP: Türkiye Sakatlar Derneği 1960 yılında kurulmuş ve aynı yıl Kamu Yararına Dernek statüsünü kazanmış bir sivil toplum kuruluşudur. Genel Merkezi İstanbul’dadır ve Genel Başkanı Şükrü Boyraz’dır. Türkiye Genelinde 64 şubesi vardır.

                           

DÜŞÜK ORANLA RAPOR ALANLAR NE GENLİ NE DE SAĞLAM KABUL EDİLİYOR!

SORU: Engellilerin Ulusal Bazda ana sorunları nelerdir?                                                  

CEVAP: Engellilerin Ülkemizde Sağlık Kurulu Raporlarında ve 2022 sayılı Engelli maaşlarında sıkıntılar var. Engelli oldukları halde %40 rapor alamayanlar büyük sıkıntı yaşıyor sağlam ve ya engelli olduklarını ispat edemiyorlar. 2022 sayılı Engelli Maaşına müracaat eden Engellilerin aile gelirleri baz alınıyor ve evdeki kişi sayısına bölünüp kişi başı 484 lirayı geçmemesi gerekiyor. Bu rakamı geçiyorsa o engelliye maaş bağlanmıyor. Aslında Ailenin geliri değil Engellinin gelirine bakılması gerekiyor.

YEREL YÖNETİMLER TAM ANLAMIYLA GEREKEN ÇALIŞMAYI YAPAMIYOR

SORU: Zonguldak’ta Engellilerin ana sorunları nelerdir ?               

CEVAP: İlimizde yaşayan Engellilerin en Önemli sorunları ilimizin Fiziki olarak Engellilere uygun olmaması. Yerel yönetimlerin gereken çalışmaları tam anlamıyla yapmaması nedeniyle Engelliler Erişim noktasında ve ulaşımda büyük sıkıntılar yaşamaktadır.

EKPSS’Yİ VE İŞKUR SAYFASINI ENGLELİLER İYİ TAKİP ETSİNLER

SORU: Engellilerin İstihdam sorunu             

CEVAP: Ülkemizde Engellilerin İstihdam noktasında son yıllarda önemli sayılacak derecede Kamuya işe girmeleri camiamız için güzel gelişmedir. Her yıl EKPSS ve Kura yoluyla Kamuya belli sayılarda Engelli ataması yapılıyor inşallah bu sistem devam eder ve Kamuda bulunan Tüm Engelli kadroları doldurulur. Engelliler İşkur internet sayfasını dikkatli takip etsinler.                                                    

SSK MEDİKAL MALZEMEDEN FAZLA KATKI PAYI ALIYOR

SORU: Engellilerin Sağlık sorunlarında yaşadıkları sıkıntılar                                        

CEVAP: Engelliler yaşamlarını kolaylaştıracak olan medikal malzemeleri teminde gerçekten çok zorlanıyorlar. Sosyal güvenlik kurumu Medikal malzemelerden talep ettiği katkı paylarının fazla olması Engelliler büyük sıkıntı yaşatmaktadır. Bu katkı paylarının bir an önce kaldırılması engelli camiasının büyük beklentisidir.                                          

DERNEĞİMİZİN YER SORUNU ÇÖZÜLÜYOR..

SORU: Derneğin yer sorunu nedir?

CEVAP: Derneğimiz için yıllardır yer konusunda mücadele ediyoruz. Bu gün itibarı ile Yer konusunda güzel gelişmeler var inşallah yakında dernek lokalimiz ve ofisimiz için inşaatımıza başlayacağız.                             

DERNEK FAALİYETLERİMİZ  DEVAM EDİYOR..

SORU: TSD Zonguldak şubesinin faaliyetlerini anlatır mısınız? 

CEVAP: Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi olarak bu zaman kadar İlimizde 3500 adet Tekerlekli sandalye, 20 adet akülü sandalye, İş kur ile Mesleki Rehabilitasyon Merkezimizde 600 Engelliye Tekstil Makineleri kullanımı ve Hazır giyim kursu, Bilgisayar odamızda da  200 Engelliye de Bilgisayar oparatörlüğü, Bilgisayarlı muhasebe ve Bilgisayar programcılığı kursu verdik. Engellilerin tüm yasal hakları için bilgilendirme ve kendilerine matbu dilekçe yazılımlarında destek olduk. Dernek önünde Engelli otoparkı tahsis ettirdik. Halk Eğitim merkezi ile İşaret dili Kursları ve EKPSS ye hazırlık kursları düzenledik. Çalışan Engellilere çalıştıkları iş yerlerinde yaşadıkları sorunlar için destek olduk. Ramazan aylarında ihtiyaç sahibi Engellilere Kumanya yardımları yapıyoruz. 

ENGELLİ ADAYLARI SİYASİ PARTİLER SEÇİLEBİLECEK SIRALARDAN ADAY GÖSTERMELİLER

SORU: Yerel seçimler için düşünceleriniz nedir?                                                   

CEVAP: Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi olarak her zaman Yerel seçimlerde tüm siyasi partilere Meclis üyeliklerinde Engellilere seçilebilecek sıralarda yer vermelerini talep ediyoruz. Bu zaman kadar bu taleplerimiz maalesef yerine getirilmedi. 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak mahalli idareler seçiminde inşallah bu taleplerimiz yerine gelecek diye bekliyoruz. Engellilerim Belediye Meclislerinbde görev alması yani yürütmede olması Engelli camiası için büyük önem taşımaktadır.

ZONGULDAK MERKEZDE YAKLAŞIK 15 BİN ENGELLİ VAR

SORU: Zonguldak Merkezde ne kadar engelli var?

CEVAP: Devletimizin açıkladığı oran Türkiye geneli % 12.4 biz bunu baz alırsak merkez nüfusu 126 bin olduğuna göre ortalama 15 bin civarında Merkez ilçemizde engelli var demektir. Biz normal olarak % 10 unu baz alsak bu sayı 12 bin olur  birde bunların ailelerini düşünürsek bu sayı 224 bini geçer.

ENGELLİLERİN BİR ÇOK KONUDA YASAL HAKLARI VAR

SORU: Engellilerin yasal haklarını ana  hatları ile söyler misiniz. 

CEVAP: Engelliler Engelli maaşı, Ağır Engelliler evde bakım maaşı, Çalışan Engelliler vergi indirimi ve erken Emeklilik , Engelli Kimlik Kartları ile tüm demiryolu taşımacılığı hızlı tren dahil ücretsiz , Belediyelerin Toplu taşıma araçları Halk otobüsleri dahil ücretsiz , Ortopedik Engelli olup Engelli ehliyeti olanlara ÖTV ve Vergi muhafiyeti ile otomobil alma hakkı , % 90 ve üzeri ağır Engellilere yakınları kullanması için ÖTV ve vergi muhafiyetiyle araç alımı , Önemli haklardır.                                                       

ENGELİNİN SSK’YI VE VERGİYİ DEVLET ÖDÜYOR, İŞVEREN SADECE MAAŞINI VERİYOR

SORU: Engelli çalıştıran işverenlerin avantajı nedir.                                           

CEVAP: Bu konu çok önemli biz her zaman işverenlere sesleniyoruz eskiden % 3 oranında Engelli çalıştıranlar bazı indirimlerden faydalanıyordu, Artık oran yok İşveren 1 elemanda çalıştırsa eğer Engelli çalıştırırsa SSK ve Vergiler devlet tarafından karşılanıyor yani Engelli elemanına yalnız maaşını ödüyor.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi