Zonguldak kent Konseyi Kadın Meclisi Ve Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında tören düzenlendi.
Çelenk koyma töreninde, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun,İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Dilay küçük, MHP İl Kadın Kolları Başkanı Türkan Özdemir ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri de hazır bulundu.
Törende sırasıyla Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nuray Gençalp ve Cumhuriyet kadınları Derneği Başkanı Gürhan Çetin tarafından Atatürk anıtı'na çelenk sunuldu. Şehitler için saygı duruşunda bulunup İstiklal marşımız söylendi.

Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nuray Gençalp , "Gün geçtikçe kadın konusunda duyarlılığın halk arasında da, siyasi arenada da arttığını görmekle birlikte, yine de ulaşmak istediğimiz noktaya uzak olduğumuzu düşünüyoruz." dedi. Gençalp yaptığı basın açıklamasında , 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutladığını belirterek şunları söyledi
"Değerli basın mensupları, bugün Dünya Kadınlar Günü nedeniyle burada bulunmaktayız.  8 Mart Dünya Kadınlar günü, Newyork kentinde, 1857 yılında, düşük ücretle insanlık dışı koşullarda çalışmak zorunda bırakılan emekçi kadınların baş kaldırması sonucu ortaya çıkmıştır. Yüzyıllar öncesinde başlayan bu mücadele, ne yazık ki günümüz koşullarına evrilmiş bir şekilde hala devam etmektedir. Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak, kadınlarımızın hak ettiği hayatı yaşamaları için çalışmalarımız devam etmektedir. Gün geçtikçe kadın konusunda duyarlılığın halk arasında da, siyasi arenada da arttığını görmekle birlikte, yine de ulaşmak istediğimiz noktaya uzak olduğumuzu düşünüyoruz. Bizim için önemli olan konularımız, kadın cinayetleri, kadına şiddet, çocuk yaşta evlilik, kız çocuklarının eğitimi, her alanda kadına kendini ifade etme ortamının sağlanmasıdır. Kadın cinayetleri ile ilgili dudak uçuklatan resmi rakamlar, kadınların henüz güven altında yaşamadığının göstergesidir. Haklarında koruma kararı verilen kadınlarımız dahi cinayete kurban gidebilmektedir. Koruma karar verilen kadınların korunabiliyor olması için, İstanbul sözleşmesi süratle hayata geçirilmelidir. Tehlike altındaki kadınların kimliklerinin değiştirilebilmesi, estetik ameliyat ile başka bir kimliğe bürünmesi, yaşam hakkıdır. Kadına şiddet, “erkektir, döver de sever de” mantığı ile halk arasında normalleştirilmiştir. Zaman zaman dışarıda kadına şiddeti eleştiren bir erkeğin bile, evine gittiğinde şiddet uyguladığını duymak umutlarımızı söndürmektedir. Bu zihniyet sorununun çözümü için, yetişkin erkeklere mecburi bölgesel eğitimlerin verilmesini talep etmekteyiz. Çocuklar için zorunlu eğitim döneminde, kadına şiddetin ne kadar yanlış olduğunun vurgulanması ve yeni neslin daha iyi bir zihniyetle büyümesinin sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz.Kadının dahil olduğu her şeyin daha estetik, daha duygu dolu olduğunu unutmayalım. Kadına fırsat verilmesi halinde büyük başarılara imza atabilecek güce sahip olduğunu unutmayalım. Daha güzel bir dünyada yaşamak için kadını her alanda faaliyetlere dahil edelim.
Saygılarımı sunuyorum."
GÜLHAN ÇETİN : ''8 MART BİR KUTLAMA DEĞİL ,HAK ARAMA GÜNÜDÜR''
Cumhuriyet Kadınları Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Gülhan Çetin, 8 Mart bir kutlama günü değildir, 8 Mart hak mücadelesi arandığı hatırlatıldığı gündür  diyerek şunları söyledi:
"8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik devletleri'nin Newyork kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında göreve başlamış ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlar dan kaçamağı sonucunda 120 kadın işçi can verdi.Cumhuriyetin oluşumunu sağlayan değerler bütünü somut olarak tek başına yetmediği ardı sıra yıllara yayılan uzun soluklu çabalar ve mücadele ile var edilen kazanımlar cinsiyetçi ve siyasal İslamcı politikalarla çok hızlı ve derin bir aşınmaya uğratıldı. Kadınlara eşit işe eşit olmayan ücretten siyasal alandaki orantısız katılma uzanan bir yaşam alanına geri plana iten töre ,gelenek ve görenek zorbalığıyla  bir kader değil Kadınlarımız iyi ki varlar. 8 Mart'ın  bir kutlama değil unutmama gününe dönüşmesi onlar sayesinde çünkü 8 Mart bir kutlama günü değildir 8 Mart hak mücadelesi arandığı hatırlatıldığı gündür.

Kadın katmerli emeğin adıdır! Ve bütün kadınlar emekçidir!
20. yüzyılın başlarında, sanayileşmiş toplumlarda, erkekten çok daha ağır çalışma koşullarına mahkûm edilen ve toplumsal hakları görmezden gelinen kadın işçilerin cesaretle öne atılarak haklarını aramaya başlaması, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ile simgeleşmiştir. Esasen kadının 19. yüzyılın son çeyreğinde ilk kıvılcımlarını veren eşitlik ve hak mücadelesi, emekçi kadınların isyanıyla birlikte doruğa çıkmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, insan haklarının ve demokratik hakların elde edilmesinde, kadın mücadelesi baş rol oynamıştır. ''Kadınlarını geri bırakan toplum, geride kalmaya mahkûmdur” diyen Büyük Önderimiz Atatürk’ün uygulamaya koyduğu devrimler ise Anadolu kadınını yerden kaldırıp yükseklere taşıması yönünden eşsiz değerdedir. Dünyadaki ve ülkemizdeki bütün ilerlemelere rağmen “kadın hakları sorunu” hala bir gerçekliktir. Kadının sadece cinsiyeti nedeniyle, birçok alanda maruz kaldığı hak kayıpları, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamada, daha gidilecek çok yolumuz olduğunu göstermektedir. Diğer yandan bir insanlık suçu olan “kadına yönelik şiddet”in, bütün kurumların ve toplumun tavizsiz karşı duruşuna gereksinim gösterdiği açıktır. Ancak en büyük gerçek, tek başına kadının kurtuluşu diye bir program ve siyasetin olmadığıdır. Kadın, en nihayetinde ezilen insanın kurtuluşuyla birlikte özgürleşecektir.
Cumhuriyet Kadınları Derneği olarak, kadın hareketinde verdiğimiz mücadeleyi kararlılıkla ve özellikle emekçi kadınlarla birleşerek sürdürme kararlılığında olduğumuzu bildiririz."

KADINA ŞİDDETE VE ÇOCUK EVLERİNE HAYIR STANDI

Yapılan basın açıklamasının ardından Zonguldak Kent Konseyi Kadın meclisi tarafından  açılan kadına şiddete hayır ve çocuk evliliğine hayır standlarında kadınlara mor kurdele ve mimoza çiçeği hediye edildi.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi