3 Aralık 1942 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Kandilli Müessesesi‘nde meydana gelen grizu patlamasında şehit olan 63 şehit madenci için Maden Şehitliği Mezarlığı düzenlendi.


Kandilli’de 63 madenci şehidin yakınları 79 yıl sonra acıları tazelenirken gözyaşlarına boğuldular. 79 yıl önce şehit olan madenciler anısına mevlid-i şerif okutuldu.

Törende konuşan iktidar ve muhalefet milletvekilleri aynı acıların bir daha yaşanmaması için İş sağlığı ve güvenliğine vurgu yaptılar.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi’nde Ereğli Kömür Havzası Amele birliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı 3 Aralık 1942 tarihinde grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 63 maden şehidi için Maden Şehitliği mezarlığının açılışı yapıldı.
Amelebirliği’nin Ereğli İlçesi Kandilli Beldesinde düzenlediği Maden Şehitliği açılış törenine Ereğli kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, AK Parti Zonguldak Miketvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu TTK Genel Müdür yardımcısı İsmail Güner ,Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu üyeleri, AK Parti Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Mükerrem Ayçiçek, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, maden şehit aileleri Yaşatma derneği başkanı Çetin Yiğit, vatandaşlar ve maden şehidi yakınları katıldı.

DEMİRTAŞ; İŞÇİ AÇIĞI KAZALARA DAVETİYE ÖIKARTIYOR


Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş
“Maden şehitlerimizin mezarlarının yeniden düzenlenmesiyle ilgili açılışa geldik. Zonguldak, Türkiye’de ağır sanayinin bel kemiği olmuş ve Türkiye’yi yıllarca sırtında taşımış çok önemli bir kentimizdir. Maden şehitlerimiz de bu anlamda bedel ödemişler. Zonguldak 5 binin üzerinde maden şehidimizin olduğu bir kentimizdir. Şehitlerimize gereken önem ve değeri her zaman veriyoruz ve bu mezarlıkta bunun bir göstergesi. Ama asıl önemli olan bir daha maden şehidinin olmamasıdır. Bu acıların bir daha yaşanmamasını istiyor ve diliyoruz. Bu anlamda Türkiye Taşkömürü Kurumumuza ve iktidarımıza büyük sorumluluk düşüyor. Türkiye Taşkömürleri Kurumumuzda norm kadro açığımız var. Bu açıklar üretimi düşürdüğü gibi aynı zamanda iş kazalarına davetiye çıkartıyor. Bu anlamda kurumun işçi açıklarının giderilmesini talep ediyoruz. Bizde bu anlamda iktidar partisi milletvekili arkadaşlarımıza her türlü desteği vermeye hazırız. Ayrıca maden şehitleri yakınları arasında ayrım yapılmamasını talep ediyoruz. Çünkü şehidin ayrımı olmaz. Bütün maden şehidi yakınlarımızın kamuda istihdamının ivedilikle sağlanmasını talep ediyoruz.”

TÜRKMEN; GEÇMİŞİNE SAHİP ÇIKMAYANLATI GELECEĞİ OLMAZ


Ak Parti Milletvekili Polat Türkmen
“1942 yılında grizu faciasında şehit verdiğimiz 63 kardeşimizin törenindeyiz. Geçmişine sahip çıkmayanların geleceği olmaz. Zonguldak hem övüneceğimiz hem de üzüleceğimiz bir coğrafya ve ona Allah’ın verdiği karaelmas nimeti. Dolayısıyla onu çıkaracağız, burayı vatan yapacağız. Vatan yapmak kolay değildir uğrunda şehit verilmemişse bu bölge vatan değildir. Bu yüzden bu ne ilkti ne de sondu. İnşallah bundan sonra madencilerimiz normal eceliyle ölür böyle kazalarla şehit vermiş olmayız. Burayı bu şekilde bizlere miras bırakılmasında emeği geçen başta Ereğli Kaymakamımız olmak üzere Amelebirliğimizin değerli başkanı ve yönetimine, Kandilli Belediye Başkanıma, Ereğli Belediyesine, İl Özel İdaremize ve emeği geçen her kese teşekkür ediyoruz. Zonguldak söz konusu olduğunda bunun muhalefeti iktidarı olmaz. Biz bu yörelerin bu toprakların insanlarıyız. Dolaysıyla hep birlikte çalışıyoruz, birlikte başaracağız, eksiklerimizi gidereceğiz.”

KAYMAKAM ÇORUMLUOĞLU; HAKLARINI VE HUKUKLARINI KORUYACAĞIZ

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu
“Amelebirliği Başkanlığımızın 100 bin TL ödeneği kaymakamlığımıza yatırmalarıyla biz bu çalışmaya başladık. İlk geldiğimizde burası ne yazık ki otun ve ağaçların içindeydi ve biz bunu kendimize bir görev bildik. Geçmişimize sahip çıkma anlamında şehitlikler ve mezarlıklar son derece önemlidir. Madenlerde çalışan kardeşlerimiz için ne yapılsa azdır. Sayın milletvekillerinin mecliste çaba sarf ettiklerini biliyorum ama bu ülkenin geleceği için, bu ülkenin müreffeh bir seviyeye ulaşması için yerin binlerce metre altında üretim yapan bu kardeşlerimizin hakkının ve hukukunun sonuna kadar savunulmasından yanayım.” dedi. 

YÜCEL; MADENCİ AİKELERİNİN YANINDAYIZ
Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel; “ Ereğli kömür havzası Amele birliği biriktirme ve yardımlaşma sandığı Başkanlığı yeniden düzenlenen Armutçuk Amelebirliği Maden Şehitliğimizde 79 yıl sonra maden şehitlerimizi anmak üzere toplanmış bulunuyoruz.
Armutçuk Amelebirliği Maden Şehitliğinin düzenlenmesinde Ereğli kaymakamlığına, Kandilli belediye Başkanlığına, Maden Şehitleri Yardımlaşma Derneğine teşekkür ediyorum.
Amele birliği biriktirme ve yardımlaşma sandığı Başkanlığı Yönetmeliğinin 40. maddesine göre madenci şehitliğini yeniden düzenleyerek 63 şehidimizi ve şehitlerimizin ardından bıraktığı babasız ve başsız kalmış madenci ailelerimizi yalnız bırakmamıştır.
Bu kurum var olduğu süreçte kutsal ve mukaddes olan görevini üyelerimizin menfaatleri yönünde sürdürmeye devam edecektir. Kandilli İşletme Bölgesi “Çamlı patlaması” olarak kurum kayıtlarında yer alan grizu patlamasında hayatını kaybeden 63 maden şehidimiz ile bu toprakları vatan yapmış, şehit mertebesine ulaşıp da hakkın rahmetine kavuşmuş tüm şehitlerimize Amelebirliği adına bir kez daha Allah’tan rahmet ailelerine baş sağlığı diliyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından 63 şehit madenci İçin mevlid-i şerif okundu.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi