Karadeniz bölgesinde bulunan 22 ilin serbest muhasebeci ve mali müşavirler oda başkanları Zonguldak’ta toplantı. Toplantıda konuşan Zonguldak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Polat Sezgün, “Zonguldak’ta 10 bin 35-gelir vergisi faal mükellefi var” dedi.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin 42. Karadeniz Oda Başkanları Toplantısı Zonguldak’ta gerçekleştirildi.

Zonguldak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın ev sahipliğinde hafta sonu Dedeman Otel’de düzenlenen 42.Karadeniz Oda Başkanları toplantısına; Karadeniz bölgesinde bulunan; Rize, Ordu, Sakarya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Gümüşhane, Giresun, Düzce, Çorum, Çorlu, Bolu, Bartın, Artvin, Amasya, Yalova, Karabük, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Kırklareli ve Kocaeli Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Oda Başkanları ile Karadeniz Odaları Platformu Kurucu Başkanı Yahya Arıkan katıldı.

Toplantıda Zonguldak’ı tanıtan bir slayt gösterisi sunuldu.

Toplantıda mesleğin sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu, tartışıldı.

Toplantını açılış konuşmasını yapan Zonguldak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Polat Sezgün, Zonguldak’ta 10.035-gelir vergisi faal mükellefi, 8.636-basit usul mükellefi, 2.636-kurumlar vergisi mükellefi, 12.298- katma değer vergisi faal mükellefi. 36 serbest muhasebeci ve 346 serbest muhasebeci mali müşavir meslektaşı bulunmakta olduğunu söyledi.

Polat Sezgün konuşmasında konuklarına Zonguldak hakkında bilgiler vererek şunları söyledi:

ZONGULDAK ÖNEMLİ BİR LİMAN KENTİDİR

42. Karadeniz oda başkanları toplantımıza,  kömürün çeliğe harman olduğu, emeğin başkenti Zonguldak’a hoş geldiniz diyor sizleri şahsım ve kurullarım adına sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Sizlere cumhuriyetin ilanından sonra 20 nisan 1924 tarihinde Türkiye cumhuriyetinin ilk ili olarak kabul edilen, 3,310 km2’lik bir yüz ölçümüne sahip, merkez dahil 8 ilçe, 25 belediye, 176 mahalle ve 380 köyden ibaret olan karaelmas diyarı Zonguldak’ı kısaca anlatmak istiyorum. Nüfusun % 38’ini köy ve beldeler, % 62’sini şehir nüfusunun oluşturduğu ilimiz 596.892 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

Kuzeyinde Karadeniz, kuzey doğusunda 1991 yılında il olup Zonguldak’tan ayrılan Bartın, doğu ve güney doğusunda yine 1995 yılında il olup ayrılan Karabük, güneyde bolu, batı ve güney batıda düzce illeriyle komşu olan Zonguldak Türkiye’nin Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerle,  arasındaki deniz ticaretine açılan kapısı olması nedeniyle de önemli bir liman kentidir.

Tabi ki Zonguldak denildiğinde ilk akla gelen taş kömürüdür.

Maden şehri olan ilimizde ilk taşkömürü 1829 yılında Ereğli ilçemizde kestaneci köyünden, Uzun Mehmet tarafından bulunduğu kabul edilir.

Zonguldak’ta halen işletilen ilk kömür ocakları 1848 yılında havza sınırları ilk kez belirlenerek hazine-i hassa adına taş kömürü işletmeciliği ile başlamıştır. 1849 yılında havzanın işletmesi Galatalı sarraflara, 1859 yılında İngiliz kömür kumpanyasına bırakılmış ve 19. Yüzyılın sonlarına kadar İngiliz, Fransız, Belçika ve Rus şirketleri taş kömürü üretimi yapmak için bölgeye akın etmiştir.

Osmanlı döneminde madenlerde çalışacak insan gücünün az olması ve diğer stratejik nedenlerden dolayı 1867 yılında yayımlanan Dilaver Paşa Nizamnamesi ile 13-50 yaşları arasındaki erkekler için zorunlu çalışma yükümlülüğü mükellefiyet Türkiye’de ilk defa Zonguldak’ta uygulanmıştır.

Kurtuluş savaşı sırasında bölgede üretim yapan yabancı şirketler vesilesi ile Fransızlar Zonguldak’ı işgal etmişler,  işgal Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri tarafından durdurulmuş ve 21 Haziran.1920 de Zonguldak ‘tan çekilmek zorunda kalmışlardır.

1910 yılında sadaret teskeresi ile Havza-i Fahmiye (kömür havzası)sınırları belirlenmiş, daha sonra 1958 yılında bu sınırlar daha da genişletilmiş ve  sınırlar dahilinde kalan taşınmazlar hazine adına tescil edilmiştir.

Ülkemizde taşkömürü madenciliği/üretimi, Zonguldak havzasında, 1983 yılında Türkiye kömür işletmeleri genel müdürlüğü bünyesinden ayrılarak kurulan Türkiye taşkömürü kurumu ve rödevanslı firmalar tarafından yürütülmektedir.

Derin yer altı kömür madenciliği yapılan Zonguldak taşkömürü havzasının karmaşık jeolojik yapısı, tam mekanizasyona gidilmesini engellemekte, dolayısıyla taşkömürü üretimi büyük ölçüde insan gücüne dayalı, emek-yoğun sisteminde gerçekleştirilmektedir.

Zonguldak’ın saymakla bitmeyen ilklerinden biride, Türkiye’nin ilk sosyal yardımlaşma kuruluşu olan amele birliği’ de 1923 yılında yine Zonguldak ta kurulmasıdır.

Ağır sanayi üzerine gelişmeye başlayan bir bölge haline gelen Zonguldak’ta, taş kömüründen dolayı o zaman Zonguldak ‘ın ilçesi olan Karabük de 1938 yılında Türkiye’nin ilk demir çelik sanayisinin Karabük Demir Çelik fabrikalarının temelleri atılmış, yine Türkiye’nin ilk yassı çelik üreticisi Erdemir Demir Çelik Fabrikaları 1960 yılında Ereğli ilçemizde devlet tarafından kurulmuştur.

Coğrafi yapı olarak çok engebeli bir arazi yapısına sahip olan ilimiz turizm açısından da son yıllarda önemli bir gelişme yakalamıştır.

İklim koşulları, deniz, kum, güneş üçgenine dayalı seçeneğe uzun süreli fırsat tanımamakla, il coğrafyasının önemli kısmını oluşturan ormanlık alanlar, yaylalar, mağaraların oluşturduğu doğal güzellikler ilimizi doğa yürüyüşçülerinin ve mağara severlerin gözdesi haline getirmiştir.

Dünyanın en yaşlı ağacı olarak tescillenen 4112 yaşındaki porsuk ağacıda ilçemiz Alaplı’da önemli bir ziyaretçi potansiyeli yaratmıştır.

ZONGULDAK’TA 248- SERBEST 134 BAĞIMLI OLMAK ÜZERE TOPLAM 382 MESLEK MENSUBU VAR

Bölgemizde Aralık 2018 dönemi itibariyle,

10.035-gelir vergisi faal mükellefi

8.636-basit usul mükellefi

2.636-kurumlar vergisi mükellefi

12.298- katma değer vergisi faal mükellefi bulunmaktadır.

Odamıza kayıtlı;

36- serbest muhasebeci

346- serbest muhasebeci mali müşavir meslektaşımız bulunmakta olup

248- serbest 134 bağımlı olmak üzere toplam 382 meslek mensubu ile hizmet verilmektedir.

Değerli konuklar,

Tarihi ve kültürel varlıklarımızı sizlere kısaca anlatmaya çalıştım, bir kelebeğin rüyasına, bir Orhan Veli’ye, Rüştü Onur’a, Muzaffer Tayyip Uslu gibi nice şaire ev sahipliği yapmış bir Zonguldak gördünüz.  Umarım bu günkü gezi programından da memnun kalmışsınızdır.

42. Karadeniz oda başkanları toplantımızın meslek camiamıza fayda sağlamasını temenni eder hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi