Zonguldak jeolojik mirasının turizm amaçlı kullanılmasına yönelik altyapı geliştirilmesi projesi kapsamında Karaelmas Jeopark Çalıştayı gerçekleştirildi.
Vali Erdoğan Bektaş, Zonguldak Belediye Başkan vekili Sinan Toprak, Vali Yardımcısı ve Kozlu Kaymakamı HÜseyin Ergi, ZBEÜ Rektörü Prof.Dr.Mustafa çufalı, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Metin Demir, BAKKA Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz, İl Özel idaresi Genel Sekreter Vekili Mehmet Kokulu, çok sayıda daire müdürleri ve STO temsilciler ile  akademisyenler katıldı.Zonguldak Öğretmen Evi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Karaelmas Jeopark Çalıştayı, saygı duruşunda bulunulup akabinde İstiklal Marşı'mızın söylenmesi ile başladı.

VALİ BEKTAŞ: "TÜRKİYE'NİN İKİNCİ JEOPARKI OLMAK İSTİYORUZ"
Karaelmas Jeopark Çalıştayı'nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Erdoğan Bektaş,  Zonguldak'ın jeolojik mirasına önem verdiklerini İfade etti.
Zonguldak'ta Türkiye'nin ikinci jeopark alanı oluşturmayı hedeflediklerini belirten Vali Erdoğan Bektaş konuşmasında şunları kaydetti:

"Jeopark, Jeolojik bir kısım farklılıklar olacak, bu farklılıkları koruyup daha da geliştirerek, yani eskiden bir SİT mantığı vardı.Eskiyi olduğu gibi koruyacaksınız ve onu sergileyeceksiniz göstereceksiniz. Jeopark sanki bunun bir adım daha ötesi. Jeolojik varlıkları önce  tespit edeceksiniz sonra korumaya çalışacaksınız sonra da onu değerlendireceksiniz. Jeopark hayatla birlikte bir jeolojik varlık demek. Devam eden hayatı ıskalamıyoruz onu yok saymayan geçmiş hayatı da içine alabilecek ama jeolojik varlığı da hem koruyup hem sürdürebilecek ve farkındalığı arttıracak ve buradan  ne çıkacak turizm çıkacak. Yani işin esası ve işin özü budur. Niye o kadar çabalıyoruz çalışıyoruz, buradan bir turizm pastası oluşturulabilmek için. Bu çerçevede Zonguldak için çok tartıştık.Zonguldak'ta  jeolojik farkındalık olarak: kömür, kömürün üstü, altı, gelmişi geçmişi, kullanım dönemi ve kömürün sanayiye etkisi yani endüstriye etkisi ve kömür endüstri bağlantısı yani Zonguldak'ın bir endüstriyel geçmişi ve eski yapısı var. Turizm gözüyle bakarsak endüstriyel miras. Jeopark biraz daha endüstriyel miras içerikli, miras varlıklı, yoğunluklu bir anlayışa doğru evriliyor. 
Eğer başarabilirsek  Türkiye'nin 2'nci parkı  olabiliriz .Tüm dünyada müthiş bir bilinirlik sağlıyor ve orada siz hedeflerinize, amaçlarınıza çok daha hızlı ve çok daha emin adımlarla yürümeye biliyorsunuz,  ancak bunların hepsi bir süreç.Zonguldak'ta bir jeopark oluşturmaya müsait, yeteri kadar potansiyel mevcut olduğunu ifade ediyorlar." dedi. 

SOYKAN: FİZİBİLİTE RAPORUNU TAMAMLADIK
Vali Bektaş'ın konuşmasının ardından Balıkesir Üniversitesi'nden Profesör Doktor Abdullah Soykan'ın, moderatörlüğünde; sunumlar gerçekleştirildi.
Prof.Dr.Abdullah Soykan burada yaptığı konuşmada ise, " Gerçekten Zonguldak ilinde Jeopark olma potansiyeli var mı yok mu bunu araştırdık. Zonguldak jeolojik özelliklerinden ekonomisine kadar çok özel bir yer.Beraber 7 aylık bir sürenin sonucunda bu fizibilite raporunun tamamladık" dedi 

Ardından sırasıyla;

-Balıkesir Üniversitesi'nden  Dr. Erdal Gümüş, Zonguldak jeoparklaşma süreci kurulması, UNESCO küresel jeopark ağına üyelik süreci ve alan yönetimi,

-Bartın Üniversitesi'nden Profesör Dr. Şahin Yıldırım, Zonguldak arkeolojisi ve Karaelmas jeoparkı,

-İstanbul Üniversitesi'nden  Profesör Doktor Ünal Akkemik, Doğal miras olarak gümeli porsuk ormanı ve anıt ağaçları,

-Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Profesör Doktor Mustafa Sözen,  Zonguldak Yaban hayatı ve Karaelmas jeopark,

-Araştırmacı Yazar ve Emekli Mühendis Ekrem Murat Zaman'da,  Zonguldak'ın yerel tarihi

Konularında katılımcılara bilgiler sundu.
(HABER-ERCAN DEMİR)


 

Editör: Haber Merkezi