Kömür fiyatlarının dünya piyasalarında tavan yapmasının ardından gözler Zonguldak taşkömürüne çevrildi.

Metalurjik kömür ihtiyacını karşılamakta zorluk çeken KARDEMİR ve ERDEMİR, ihtiyacının bir kısmını tonu 270 dolardan TTK’dan karşılarken, ilimizdeki kurumsal rödövans işletmeleri de TTK ile aynı koşullarda ERDEMİR ve KARDEMİR’e tonu 270 dolardan 7 bin kalorinin üzerinde metalurjik kömür vermeyi taahhüt ediyor.

Konuyla ilgili görüşlerini Yeni Adım’a açıklayan AKKURT Madencilik işletmecisi Alaattin Kurnaz, konuyu geçen hafta Filyos’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e aktardıklarını ve Bakan Fatih Dönmez’in bu talebi olumlu karşılayıp, bakan yardımcısına gerekli incelemenin yapılması yönünde talimat verdiğini söyledi.

Filyos’ta Enerji Bakanı Fatih Dönmez”le yapılan görüşmede Vali Mustafa Tutulmaz’ın da hazır bulunduğunu belirten Alaattin Kurnaz, “ Biz, TTK ile aynı koşullarda tonu 270 dolardan KARDEMİR ve ERDEMİR’e kömür satmayı, bu arada ton başına 5 dolar ilave ücreti eğitim kurumları inşa edilmesi için vermeyi taahhüt edeceğimizi söyledik. Sayın Valimiz de bunu olumlu karşıladı.

Sayın Bakanımız konuyu olumlu karşıladı, bakan yardımcımıza incelenmesi yönünde talimat verdi.

Konuyla ilgili olarak TSO Başkanımız Sayın Metin Demir Ankara’ya gidip görüşmeler yapacak” şeklinde konuştu.

 KARDEMİR’in geçmişte kurumsal olmayan bazı rödövans işletmeleri ile sıkıntı yaşadığı için çekinceleri bulunduğunu kaydeden Alaattin Kurnaz, “ Ancak şimdi o işletmelerin hiçbiri yok. Sadece kurumsal rödövans işletmeleri var. Biz sadece ARGE çalışmalarına milyonlarca lira harcıyoruz. Kendi lavuar tesislerimizi kuruyoruz. Şu anda mevcut rödövans işletmelerinin tamamı kurumsal işletmerdir.

Lavuarlarımızda yıkadığımız taşkömürü 7 bin kalorinin üzerindedir. TTK ile aynı koşullarda, tonu 470 dolardan KARDEMİR ve ERDEMİR’e metalurjik kömür vermeyi taahhüt ediyoruz. Bu kurumlarımızın ihtiyaçlarını yerli ve milli kömürden karşılamalarını istiyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi