SGK İl Müdürü Erkin Avcı, kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmalarına start verdiklerini ifade etti. 
Türkiye'nin kayıt dışı istihdam oranının şu anda %30'lar civarında olduğunu ve her bir puanın 650 milyon dolara tekabül ettiğine dikkat çeken SGK İl Müdürü Erkan Avcı, kayıt dışı istihdamı azaltmak için sahada olacaklarını ve işverenleri bilgilendirecek değerini ifade etti.

SGK İl Müdürü Erkin Avcı düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.2021 yılın ilk 9 ayında toplanda 431 kayıt dışı tespit edildiğini belirten Erkin Avcı, amaçlarının ceza yazmak veya yıldırmak olmadığını da ifade etti.SGK İl Müdürü Erkin Avcı, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

KAYIT DIŞI İSTİHDAMA KARŞI DENETİMLERİMİZ SIKLAŞACAK

Bilindiği üzere ülkemizin en önemli problemlerinden bir tanesi de kayıt dışı istihdamdır. Kurumumuzun öncelikli görevleri arasında bir tanesi de kayıt dışı istihdamı engelleyebilecek çalışmaları yerine getirmektir. 2021 yılı bilgilendirme rehberlik programı kapsamında bugün itibariyle ilimizde de tüm Türkiye genelinde uygulandığı gibi bilgilendirme rehberlik ve denetim faaliyetlerine  start vereceğiz.  Bu konuda kurumumuz müdürlüğümüz içerisinde görev paylaşımlarını gerçekleştirdik, arkadaşlarımızın her birinin görevlerini belirledik. Herkes alanında mutlaka bir farkındalık oluşturma işlerini ve bilgilendirme faaliyetine girmiş olacağız. Kayıtdışıyla mücadele ülkemiz için önemli niye çünkü ülke bazında 1 puanlık kayıt dışındaki düşüş başarısı 650 milyon dolara tekabül ediyor. Kayıtdışı oranında 1 puanlık düşüş bile Sosyal güvenlik sistemine 650 milyon dolar kazandırıyor.10 puanlık düşüşte ise 6.5 milyar dolar eder.Türkiye'den ortalamada kayıtdışı oranı %30 darda.Bu nedenede kurumumuzun asli görevlerinden biri olan kayıp kaçağı engelleme adına faaliyetlerimizi ise bu dönemde daha fazla arttıracağız. 

ASIL GAYEMİZ CEZA YAZMAK VEYA YILDIRMAK DEĞİL..

Asıl gayemiz ceza yazmak değil işverenlerimizin yıldırmak değil, işlatmelerimizi bilgilendirmek. Ama bilgileri olduğu halde yine de bu durumda olan işletmelerimiz varsa bunlar da denetleyerek doğrunun yapılması adına yapılan hataları engelleme adına sahada olacağız. Denetim ve tüm birimlerimizle sahada bu konuda hazırlamış olduğumuz broşürlerşimizi dağıtarak bir farkındalık oluşturmaya çalışacağız.


2021 YILIN İLK 9 AYINDA SİSTEM ÜZERİNDEN 371 SAHADA İSE 60 TANE KAYIT DIŞI İSTİHDAM TESPİT EDİLDİ..

Malum biz aslında rutin olarak sürekli sahadayız ayrıca sistem üzerinden de denetim yapıyoruz. Mesela 2021 yılında yapmış olduğumuz paylaş kurumlardan almış olduğumuz verilerin değerlendirilmesi sonucu sahaya hiç çıkmadan sadece verileri değerlendirerek 2021 yılının ilk 9 ayında 371 tane kayıtsız sigortalı tespiti yapmışız. Denetim elemanlarımızın sahada çalıştırarak 60 tane denetim tespit yapmışız Bu demektir ki artık veriye ulaşmak kolay. Kurumumuzun kurmuş olduğu altyapı sistemiyle bunlara çok kolay ulaşılabiliyor. Oturduğumuz yerden aslında kayıt dışı tespit edebiliyor duruma geldik. Ama bu tespitlerimiz yaptığımız zaman çok ciddi cezai yaptırımlarımız var bu cezayı yaptırımı olmaması adına  işverenlerimizin bilgilendireceğiz.
İŞLETMELER ZİYARET EDİLEREK İŞVERENLER BİLGİLENDİRİLECEK
Özellikle meslek odalarımızı ziyaret edeceğiz, genel itibarıyla baktığımız zaman işte alanda ziyaret etmemiz gereken gitmemiz gereken yerler var. özellikle maden-iş, inşaat Turizm, tekstil ve gıda sektörü bunların başında geliyor. Bu alanlardan ulaşabildiğiniz kadarına ulaşıp bu farkındalık oluşturma adına bir çalışma içerisinde olacağız.
BASINA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Tabii burada sizlerin katkısı da çok ciddi manada olacak çünkü basınımızın bu konuya vermiş olduğu değer alandaki duyulabilir diye o derecede artmış oluyor bu konuda da sizlerden istirham buz olacak çünkü kayıt dışı ile ilgili verilen her türlü başarı ülkemize adına olduğu gibi işçilerimiz adına da bir başarıdır. 

İŞVERENLERİMİZE  YAPTIRIMLARIN ÇOK AĞIR OLDUĞUNU HATIRLATMAK İSTİYORUZ

İşverenlerimize buradan şunu söylemek istiyorum. Unutmayın kayıtdışı çalıştırarak elde ettikleri gelir, kazanç, yaptırımlar karşısında çok az bir kazanç ve bu konuda dikkatli olsunlar.

ÇALIŞANLAR SİGORTALI OLUP OLMADIKLARINI MUTLAKA SORGULATSIN

Ayrıca işçilerimiz de mutlaka ve mutlaka sigortalılıklarının yapılıp yapılmadığını bildirip bildirmediğini kontrol etsinler. Bunları sahada sürekli anlatacağız. Yıl sonuna kadar elden geldiğince  bu farkındalığı oluşturmak adına faaliyetlerimize devam ettireceğiz. Umarım ülkemiz adına ilimiz adına Güzel sonuçlar elde etmiş oluruz"

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi