İŞKUR ve Zonguldak TSO arasında yapılan protokol kapsamında 2019 yılı içerisinde planlanan 12 adet girişimcilik kursunun son iki ayı gelen talepler doğrultusunda engelli ve eski hükümlülere ayırıldı. Buna göre Kasım ve Aralık aylarındaki uygulamalı girişimcilik eğitimlerine engelli ve eski hükümlülere öncelik tanınacak. Kursu başarıyla tamamlayan engelli ve eski hükümlüler girişimci olacaklar. Aldıkları belgeleri ve projeleriyle İŞKUR hibe desteğiyle çalışma hayatına atılarak kendi işlerini kurabilecekler. 

KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYEN ENGELLİLER

Engelli kişilerin İŞKUR (www.iskur.gov.tr) internet sitesinin duyurular bölümünde Kasım-Aralık dönemde yayınlanan başvuru rehberine göre hazırlayacakları ve engellilerin üretime katkıda bulunarak öncelikle kendi geçimlerini sağlamak sonra da yeni istihdamlara aracılık etmelerini temin etmek amacıyla Komisyona sunacakları projelerde; 

1) Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 3.000 TL.

2) İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım ve kira) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 11.000 TL.

3) Kuruluş desteği: Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ara madde, sarf malzeme, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dâhil en fazla 36.000 TL destek sağlanmaktadır.

 KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYEN ESKİ HÜKÜMLÜLER

 Bir iş yeri kurarak geçimini sağlamak isteyen eski hükümlüler; İŞKUR (www.iskur.gov.tr) internet sitesinin duyurular bölümünde Kasım-Aralık dönemde yayınlanan başvuru rehberine göre hazırlayacakları projelerini Denetimli Serbestlik veya Koruma Kurulları üzerinden Komisyona sunmaları ve projelerinin kabul edilmesi halinde uygun görülen projelere vergiler dâhil en fazla brüt asgari ücretin 15 katı tutarında “kuruluş desteği” sağlanmaktadır.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN

Gerek engelli gerek ise eski hükümlü olarak başvuru yapacak adayların işsiz olması, üzerine kayıtlı işyeri bulunmaması ve başvuru tarihinden önce girişimcilik eğitimini almış olması gerekmektedir. Bu kapsamda girişimcilik eğitimlerine katılmak isteyen engelli ve eski hükümlülerin Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının Kasım ve Aralık ayında açacağı kurslara e-devlet (https://www.turkiye.gov.tr/kosgeb-uygulamal-giriimcilik-eitimi-bavurusu-2727)  üzerinden başvurmaları gerekmektedir.

Editör: Haber Merkezi