İnsan ve Çevre Sağlığı Bağlamında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Lokali Zonguldak Şubesinde Kilimli'de Gemi Söküm Tesisi Tersanesi konulu panel düzenlendi. Panelde İzmir Çevre Mühendisleri Odası Şube Başkanı Emine Helil Kınay ve Emekli Akademisyen Enver Yaser Küçükgül konuştu.
Küçükgül panel öncesi, "2004 yılından beri gemi söküm sanayi üzerine akademik çalışmalar yaptım. Kilimlide bir gemi söküm tesisinin faaliyete geçecek olmasından dolayı sivil toplum kuruluşları ve tmmob gelip bu konuda bilgi vermemi istedi. Gemi söküm uygulamalarinin Türkiye ve dünyada nasıl yapılacağını ve bu işin sonucunda çevresel konuda ne tür etkileri olduğunu gemi sökümünün ekosisteme getirdiği yüklerin ne olduğunu anlatacağım. Ideal olarak bir gemi sökülmek isteniyorsa gemi sökümünü ve teknolojisini aktarmaya çalışacağım. Çünkü bu işler kontrolsüz ve bilinçsiz yapıldığı taktirde aynen 1974den beri izmir aliaga'daki gibi sökülürse bu yöre içinde oldukça zararlı olacağı kanaatindeyim." açıklamalarında bulundu. 
Izmir Cevre Muhendisleri Odası Şube Başkanı Emine Helil Kınay ise "Kilimlide bir gemi sokum sürecini gündeme gelmesiyle birlikte taşıdığımız tecrübeleri aktaracağız." Ifadelerine yer verdi. 
Enver Yaser Küçülgül, panelle ilgili açıklamalarını şoyle sonlandırdı: "Siz hurda bir metali oksijen kaynağı ile kesiyorsunuz. Metal yüzeyleri üzerinde metal bileşimi olan yanabilir unsurları çevreye veriyorsunuz. Içerisinde taşıdığı yüke bağlı olarak gemi işletmesinde oluşan sintine suları, makine yağları gibi geminin bileşimi kadar taşıdığı yükten dolayı oluşan tüm unsurları kıyıda kesip parçalayıp gaz olanları atmosfere sıvı olanları denize katı olanları da toprağa gömüp gidiyorsunuz. Sadece metali alıyorsunuz. Bütün bunlara biz kirlilik diyoruz.1974te Bakanlar Kurulu Kararında bu işin yapılabilmesi için kirlilere önce bir depolama sonra arıtma sonrasında bertaraf tesislerini kurulmadan hicbir faaliyet yapamazsınız. Kıyıda bir ev yapsanız sizden Bakanlık gelip atık sularınızı ne yapıyorsunuz diye hesap sorar. Eğer atık suyu için arıtma tesisiniz yoksa 87 bin lira para cezası kesmesi lazım. Peki bu tesislere kimler bakıyor? Dolayısı ile kirlilik oluşmadan gerekli önlemleri alırsanız kirlenmenin getireceği maaliyeti düşürürsünüz."

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi