İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Biyometrik Veri Yönetimi Sistemi Tanıtım Toplantısı'na katıldı. Bakan Soylu, ''E-imza'yı da inşallah yakın zamanda Türkiye Cumhuriyeti kimlik cüzdanlarının içine koymuş olacağız'' dedi.

Bakan Soylu'nun açıklamasından satırbaşları:

E-İMZA'YI DA İNŞALLAH YAKIN ZAMANDA KİMLİK CÜZDANLARINA KOYACAĞIZ

TÜBİTAK'la çalışıyoruz. E-imza'yı da inşallah yakın zamanda Türkiye Cumhuriyeti kimlik cüzdanlarının içine koymuş olacağız. Vatandaşımız notere gittiğinde bilgileri çıkacak, bankalar, tapu kadastro dahil olmak üzere onların da iş yükü azalmış olacak. Burada söylemediklerim var. Yani sınırlarda neler yaptığımız...

Bizim birimlerimizin yaptığı analiz programları dünyada eşi ve benzeri olmayan programlardır. Bir çok yakalamamızı bu analiz programları sayesinde yapıyoruz. Ulusal veri sözlüğü projesini de sürdürüyoruz. İki fazı tamamlandı. Biyometrik veri tarih boyunca kullandığımız bir veri türüdür. Günümüzde bazı soyadlar da bu kayıtlardan gelir. Biyometrik veri kişinin bir parçasıdır, korunması da kişinin bizzat kendisinin korunması anlamındadır. Kovid-19 salgını bundan sonra yüz tanıma, ses tanıma gibi temassız verilere olan talebi de doğal olarak başka bir evreye getirecektir. İçişleri bünyesindeki biyometrik verilerin güvenli şekilde toplanması için bu projeyi devreye aldık. Şu anda biz İçişleri Bakanlığı bünyesinde tüm iletişimizi kendi yazılımımızla sağlıyoruz. Görüntülü, sesli konuşması, mesaj atması var. Alt ve üst yazılımını kendimiz yaptık. Havelsan'la yürüttüğümüz çok önemli bulut altı sistemi var.  İlk siparişi de bizimkiler geçecekler inşallah. 

186 HİZMETİ E-DEVLET'E TAŞIDIK

Yine Bakanlığımız e-başvuru sistemini kurdu. 186 hizmeti e-devlet sistemine taşıdık. Bakanlıklar arasında bizim ilk kurduğumuz sistemler arasındadır. Biz koronavirüsün geleceğini bilmiyorduk ama e-başvuru bizim o kadar çok işimize yaradı ki bizden gelişmiş devletlerin yapamadıklarını bu salgın döneminde yapmış olduk. Seyahat belgeleri dahil olmak üzere bir çok meseleyi e-başvuru üzerinden alıp vatandaşımızın cep telefonuna iletebilme kapasitesine sahip olduk. 

Editör: Haber Merkezi