Zonguldak'ta kış mevsiminin lezzetleri arasında yer alan salep, vatandaşların vazgeçilmezi oldu.
Zonguldak'ın köklü işletmelerinden olan işletmeni sahibi Halil Ündar, şifa kaynağı olan saleple halkı buluştururken vatandaşlar da satılan salebe yoğun talep gösteriliyor.

KIŞIN VAZGEÇİLMEZ İÇECEĞİ: SALEP
‘Padişah İçeceği’ olarak bilinen, şifa kaynağı olan salep, 3 bin yıllık geçmişi ile sevilen içecekler arasında yer almaya devam ediyor. Faydaları saymakla bitmeyen salep, Zonguldak'ta da kış aylarının başlamasıyla birlikte müşterilerinin damak tadına sunuluyor. Yumuşak içimi, enfes kokusu ve sıcacık kıvamlı dokusuyla kış aylarının vazgeçilmez içeceği olarak kabul edilen salebin, Osmanlı zamanında saray doktorlarının dahi tıbbi reçetelerinde yer aldığını ifade eden Halil Ündar, salep7in sağlık ve şifa kaynağı olduğunu söyledi.

AYNI ZAMANDA SAĞLIK DEPOSU
Halil Ündar, "Zonguldak'ta uzun yıllardır halkımıza hizmet vermeye çalışıyoruz ve değişmeyen lezzetimiz doğal salebimizi vatandaşımızla buluşturuyoruz. Geleneksel yöntemlerimizle tamamen doğal süt, şeker ve salebin birleşmesiyle şifa niyetiyle halkımızın tercihine sunuyoruz. Salep sadece bir lezzet kaynağı değil, aynı zamanda bir sağlık deposudur. Halkımızın pandemiden dolayı sağlığının olumsuz yönde etkilendiği bu zamanlarda hizmetimizi devam ettirmeye çalışıyorum. İçeride oturmak yasak ve halkımızın sağlığı daha öncelikli olduğu için karton bardakta ve cam şişede litrelik olarak gel al olarak evlere götürüp aileleri ile içebiliyorlar" ifadelerini kullandı. 

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Hastalıklara karşı doğal ve lezzetli bir kalkan oluşturan salebin, düzenli tüketilmesi halinde birçok fayda sağladığı biliniyor. Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden salep faydalarıyla da ön plana çıkıyor. Özellikle kış aylarında içildiğinde grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi geliyor. Ayrıca, göğsü yumuşatıyor, soğuk havalarda içildiğinde vücut sıcaklığını arttırıyor. Doyurucudur, enerji verir ve daha zinde tutar. Kabızlık ve şişkinliği giderir, sindirimi kolaylaştırır ve yağ yakma hızını arttırır. Hafızayı ve zihni güçlendiren salep, öksürük ve bronşiti giderir. Aynı zamanda şekeri çıkarmadan vücudun tatlı ihtiyacını karşılar.

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi