Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, COVİD-19 salgınından etkilenen KOBİ’ler için faizsiz-teminatsız kredi programının detaylarını açıkladı.

Konuyla ilgili olarak bilgilendirme yapan Muharrem Coşkun, mikro ve küçük işletmeler için hızlı destek programına ilişkin yeni başvuru dönemi, başvuru kriterleri, yeni istihdam edilecek personelin kriterleri, kredi programında yerine getirilmesi gereken taahhütler ve kredinin başvuru ve ödeme sürecine ilişkin detayları maddeler halinde yayınladı.

ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, başvuruların 31 Mart 2033 tarihine kadar yapılması gerektiğini, kredinin 24 ay ödemesiz, 24 ay taksitli olarak 48 ay vade ile geri ödeneceğini açıkladı.

ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun, konuyla ilgili yazılı açıklamasında şu bilgilere yer verdi :

“KOSGEB

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

Yeni Başvuru Dönemi

Covid-19 salgınından etkilenen KOBİ’ler için faizsiz-teminatsız kredi programı yeniden başlamıştır. Program iki alt bileşenden oluşmaktadır.

Programın 1. Bileşeni için özet bilgi ve temel kriterler aşağıda belirtilmiştir. (İkinci bileşen için başvuru kriterleri bilgi notunda yer almaktadır.)

Bir önceki dönemde bu krediden yararlanmış olan işletmeler yeniden başvuru yapabilecektir.

BAŞVURU KRİTERLERİ;

· Faaliyet Konusu imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ve bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki Mikro ve Küçük Ölçekli işletmeler. (Kapsama giren sektör listesi detaylı olarak ekte verilmiştir. )

· 2019 Yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde etmek

· KOSGEB Veri Tabanındaki KOBİ Beyannamesinin güncel olması

YENİ İSTİHDAM EDİLECEK PERSONELİN KRİTERLERİ;

· 2021 Kasım ayında kredi başvurusunda bulunacak işletmede çalışmamış olması, (2021 Aralık ayı ve sonrasında işletmede işe girişi olan personel kredi için uygundur.)

· Asgari 1981 yılı ve sonrası doğumlu olması,

· Son 3 yılda 180 günden fazla prim günü olmaması,

· Öğrenim durumunun meslek lisesi veya üniversite (ön lisans/lisans) olması,

· İşletme sahibi/ortakları ile 1. Derece akrabalık bağının olmaması (eş, anne, baba, çocuk ve kardeş kapsam dışıdır)

· Yabancı uyruklu personel kapsam dışıdır.

KREDİ PROGRAMINDA YERİNE GETİRİLMESİ GEREKEN TAAHHÜTLER;

· İşletmenin Vergi – SGK borcunun olmaması veya borcun yapılandırılmış olması gerekecektir.

· İşletme program süresince faal olmalıdır.

· İşletme 2021 yılındaki ortalama istihdam sayısını kredi kullandığı 12 aylık dönem boyunca muhafaza edecektir. (Örnek: 2021 yılındaki ortalama işçi sayısı 5 olan bir işletme, kredinin kullanıldığı 12 aylık dönemde de asgari 5 kişi çalıştırmalıdır)

· Yeni istihdam edilecek personelin SGK Prim gün sayısı aylık 10 günden az olmamalıdır. (Yeni istihdam edilen personel İşten ayrılırsa yerine programdaki istihdam kriterlerine uygun yeni bir personel bulunacaktır)

· Taahhüdünü yerine getiremeyen işletmelere 3 ay ek süre tanınacaktır. Ek sürede de taahhüt

yerine getirilmezse yasal faizle birlikte kredi tahsil edilecektir.

KREDİNİN BAŞVURU VE ÖDEME SÜRECİ;

· İşletme 31 Mart 2022 Tarihine kadar kredi başvurusunu yapmalıdır.

· Yeni istihdam edilecek elemanın işe girişi en geç Nisan ayında yapılmalıdır. (Personelin SGK Kayıtlarında Nisan ayı için asgari 10 prim günü olacak şekilde işe girişi yapılmalıdır)

· Ödeme iki taksitte yapılacak olup her iki dönemde de istihdam sayısı kriterinin karşılanıp karşılanmadığı kontrol edilecektir. (Örnek: Bir personel için ilk 6 ay 50.000 TL, ikinci 6 ay 50.000 TL şeklinde)

· Yeni istihdam başına 100.000 TL kredi verilecektir. (İstihdamın kadın olması durumunda veya işletme sahibi kadınsa bu rakam 10.000 TL artırılacaktır.)

· Mikro İşletmeler en fazla 2 yeni istihdam karşılığında 200.000 TL kredi kullanabilecektir. (Kadın istihdamı veya işletme sahibinin kadın olması karşılığında bu rakam en fazla 220.000 TL olabilecektir.)

· Küçük işletmeler en fazla 5 yeni istihdam karşılığında 500.000 TL kredi kullanabilecektir. (Kadın istihdamı veya işletme sahibinin kadın olması karşılığında bu rakam en fazla 550.000 TL olabilecektir.)

GERİ ÖDEME SÜRECİ:

· İlk 24 ay geri ödemesizdir. (İlk taksit Mayıs 2024’te ödenecektir)

· Taksitler 4 ayda bir olarak 6 taksitte geri ödenecektir. (24 ay ödemesiz + 24 ay taksit süresi = Toplam 48 ay vadeli bir finansmandır)

Mikro İşletme: 10 kişiden az çalışanı olan ve bilanço rakamları 3 milyon TL’yi geçmeyen işletmelerdir.

Küçük İşletme: 50 kişiden az çalışanı olan ve bilanço rakamları 25 milyon TL’yi geçmeyen işletmelerdir.”

HABER : Göksel ÇOLAK

Editör: Haber Merkezi