KOSGEB’DEN GİRİŞİMCİYE DESTEK

KOSGEB ZONGULDAK’TA 2018 YILINDA GİRİŞİMCİLERE 14 MİLYON LİRALIK DESTEK SAĞLADI.

KOSGEB Zonguldak İl Müdürü Güven Aktaş, 2018 yılı çalışmalarını değerlendirdi. 

Güven Aktaş, 2018 yılında girişimcilere 14 milyon lira destek verdiklerini ifade etti.

Bu yıl 14 milyon liralık destek sağladıklarını önümüzdeki yıl ise bu desteği ise 20 milyon liraya kadar çıkarmayı hedeflediklerini belirten Güven Aktaş, “2018 yılında koz cep olarak 14 milyon TL destek verdik. Bu 14 milyonun 4.5 milyonunu İmalat sektörüne verdik. Projeleri değerlendirdik ve makine ve teknoloji anlamda destek sunduk. Ayrıca projelerde personellere de destek olduk. Projelerde çalışacak personelleri de destekledik. Bu projelerin Toplamı yaklaşık anlamda 4.5 milyon liradır. Ayrıca bölgemizdeki girişimcilerin girişimcilik destek programı kapsamında destek olduk. Bu destek kapsamında 6 milyon TL’ye yakın destek verdik. 200’ün üzerinde girişimciyi destekledik ve bunun yarısından fazlası ise kadın girişimcilerimizdir. Bu şekilde bölgemize önemli bir kaynak sağladığımızı düşünüyoruz. Türkiye sıralamasında Zonguldak olarak 24. sıradayız. Bir çok büyükşehirden daha fazla destek vermiş olduk. Bu bizim için tabii ki sevindiricidir ve önümüzdeki dönemde de hedefimiz 15-20 milyon TL destek sağlamaktır” şeklinde konuştu.

370 BİN LİRAYA KADAR DESTEK SAĞLANABİLECEK

Girişimcilere 370 bin liraya kadar destek verebileceklerini belirten KOSGEB İl Müdürü Güven Aktaş, “Desteklerimizi yapısında bir takım değişikliğe gidildi. Girişimci desteği yeniden revize edildi. Performans bazlı bir sisteme geçiyoruz. 50 bin TL hibe 100 bin TL geri ödemeli verdiğimiz desteğin tutarını teknoloji düzeyi arttıkça 370 bin TL’ye kadar çıkacak. Bu yeni destek programında girişimciler ikiye bölünmüş durumda. Geleneksel girişimler dediğimiz esnaflar hizmet sektöründe faaliyet gösteren girişimciler ilk grubu oluşturuyor. İkinci grupta ise imalat yapmak isteyen teknoloji bazlı grup var. Bunlar desteklenecektir. Burada performans kriteri olarak çalışan sayısını göz önüne alıyoruz. İşletme kurulur kurulmaz 5 bin TL’den 10 bin TL kadar destek veriyoruz, ilk yıl performansına göre işletmeler 10 ila 20 bin lira destekliyoruz. Yine ikinci yıl da aynı şekilde kadın, engelli ve şehit yakını olması durumunda ise bu rakamlar 5 bin TL daha da artıyor. Bu şekilde bir modele geçiyoruz” dedi.

HEM EKONOMİ KAZANIYOR HEM ZONGULDAK’IMIZ KAZANIYOR VE TÜRKİYE’MİZ KAZANMIŞ OLUYOR

İmalat sektöründe teknoloji düzeylerini sınıflandırıldığını belirten Güven Aktaş, “İmalat sektöründe teknoloji düzeyleri sınıflandırılıyor. Orta düzeyi, orta düşük düzeyi, Orta yüksek ve yüksek düzey diye. Orta ve orta düşük düzeylere 100 bin TL’ye kadar makine teçhizat desteği veriyoruz. Orta yüksek düzeyde faaliyet göstereceklere ise 200 bin TL destek veriyoruz, Yüksek düzeyde faaliyet göstereceklere ise 300 bin TL makine teçhizat desteği verebiliyoruz. Bu şekilde ekonomiye daha fazla katkı sağlayacak işletmelerimize daha fazla destek vermiş oluyoruz. Bu şekilde hem ekonomi kazanıyor hem Zonguldak’ımız kazanıyor ve Türkiye’miz kazanmış oluyor” dedi.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi