CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Lozan Antlaşması'nın yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Mesajında CHP'li Demirtaş, İsmet İnönü'nün Lozan Barış Anlaşması'ndaki  önemine dikkat çekerek şunları vurguladı: "İsmet İnönü, Lozan Antlaşması sürecinde kararlı, emin, eşitlik ve özgürlük taleplerinden hiç taviz vermeyen bir tavır içinde olmuştur. İsmet Paşa, bu tavrı ile rakipleri tarafından; büyük askeri başarılardan sonra  Türk tarihinde örneği olmayan siyasi zaferi kazanan kişi olarak tanımlanmıştır"

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti:

"YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ"

Büyük bir zaferle taçlanan milli mücadelenin dünya tarafından kabul edildiği  Lozan Barış Antlaşmasının 95'nci yıldönümünü kutluyoruz. Ulusal mücadeleden cumhuriyete giden yolda en önemli antlaşma olan Lozan her zaman onurla hatırlanacaktır.   

İsviçre’nin Lozan kentinde 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile  Türkiye devleti dış politika ve siyasi zaferini tüm dünyaya kanıtlamıştır. 

Lozan Antlaşması aynı zamanda kurulacak olan Cumhuriyetin de dış politikasının temel anlayışını ortaya koymuştur. Bu anlayış Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vurguladığı gibi “Yurtta barış, dünyada barış” tır. Lozan’ın ne kadar önemli olduğu bugün çevremizde yaşanan ateş çemberini görünce daha iyi anlaşılmaktadır.

Lozan 95 yıldır güncelliğini yitirmemiştir. Cumhuriyet ve demokrasi Lozan’ın temelleri üzerinde yükselmiştir.

Yeni Türk Devleti, Lozan’da ortaya konan dış politika anlayışı ile İkinci Dünya Savaşı ve çevremizdeki birçok sorunu Türkiye’nin çıkarlarına uygun belirleyici ve karar verici olarak rol oynamasına neden olmuştur. 

Lozan Barış Antlaşması Türkiye Cumhuriyetinin tapusudur. Bu tapuya sahip çıkmak herkesin görevidir.

Bu duygularla Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasının 95’nci yıldönümünü kutlar, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve büyük bir diplomasi zaferi ile Lozan Antlaşmasını imzalayan İsmet İnönü olmak üzere, bize bu güzel vatanı bırakan Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi büyük bir saygı, şükran, ve rahmetle anarım.

Editör: Haber Merkezi