4 Aralık Dünya Madenciler günü bando eşliğinde coşkulu bir şekilde kutlandı

Dünya Madenciler Günü nedeniyle Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Madenci Anıtı’nda toplandı. Açıklama sırasında  “4 Aralık Dünya Madenciler Günü Kutlu Olsun” yazılı pankart açıldı. Açıklamaya, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil ve Yönetim Kurulu üyeleri ile maden işçileri, madenci çocukları ve sendika üyeleri TMMOB Maden Mühendisi Odası Başkanı Çağlar Öztürk ve yönetim kurulu üyeleri sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ve Maden mühendisi Odası Başkanı Çağlar Öztürk basın açıklaması yaptı.

HAKAN YEŞİL: TTK'YA ACİLEN İŞÇİ ALINSIN

GMİS Genel Başkanı Yeşil, maden şehitlerini anarak sözlerine başladı. Maden İşçilerinin sorunlarına da değinen Yeşil’in açıklaması şöyle; “Zonguldak maden Havzamızda Ülkemizde ve Dünyada madencilik sektöründe çalışan tüm meslektaşlarımızın Dünya Madenciler Gününü kutluyorum. Genel Maden İşçileri Sendikası Ve madenci kardeşlerimiz adına tüm dünya madencilerine dayanışma duygularımızı iletiyorum. Tüm maden şehitlerimize rahmetle sevgi ve saygıyla anıyorum. Dünyada maden kazalarında hayatlarını kaybetmiş tüm madencilerimize ve iş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm emekçilere Allah’tan rahmet diliyorum. Değerli arkadaşlarım bu anlamlı günde her şeyden önce Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan Türkiye Taşkömürü kurumuna milli servetlerimize tespiti için çalışan Maden Tetkik arama kurumuna sahip çıkılmasını istiyoruz. Bugün dünyada koronavirüs salgını devam ediyor ülkeler ekonomik kriz ile boğuşurken  Taşkömürünın uluslararası piyasalardaki fiyatları büyük oranlarda artmaya devam ediyor. TTK’nın kuruluş kapasitesi Yılda 5 milyon ton satılabilir Taşkömürü üretmektedir. Ancak Türkiye Taşkömürü kurumu nda emekliler sürüyor işçi açıklarımız büyüyor.”

ÇAĞLAR ÖZTÜRK: MADENCİ, EMEĞİN VE ALIN TERİNİN SİMGESİDİR”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Başkanı Çağlar Öztürk yaptı. 
Madencinin emeğin ve alın terinin simgesi olduğunu belirten Öztürk'ün açıklaması şöyle; 

“Bugün 4 ARALIK Dünya Madenciler Günü...Yüreğinde insan sevgisi, barış, kardeşlik, özgürlük, eşitlik, bağımsızlık tutkusu bulunan; güzel günlerin bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, omuz omuza kurulacağına inanan ve bu inançla bulunduğu her yerde; , işyerinde, sokağında, mahallesinde, köyünde kentinde mücadele eden; başka türlü bir dünyanın mümkün olduğuna ve çocuklarına daha onurlu bir geleceği sunabileceğine dair sarsılmaz bir kararlılığı olan herkesi madencinin öfkesi, umudu ve direnişiyle selamlıyoruz.
,Günlük hayatımızın hemen her alanında kullandığımız ürünler, maden ocaklarında kazılan ve madencilerin çalışmalarının bir sonucu olan hammaddeden meydana getiriliyor. Maden ocaklarında emek veren, ekmeğini doğanın bağrından çıkaran madencilerimiz, hayatımızda düşündüğümüzden çok daha önemli bir yere sahiptirler. İşte onların bu değerini kutsayan ve onları yücelten  ‘4 ARALIK Dünya Madenciler Günü’ dür.
Yüz yıllık bir gelenek olan “4 Aralık Dünya Madenciler Gününün,biz madencilerin ve odamızın öncülüğünde kutlanmasının bu gün 61. Yılını yaşıyoruz.Bu günün 4 Aralıkta kutlanmasının biz madenciler için özel bir anlamı vardır
Mitolojik anlatıya göre; 4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve buradaki madenciler tarafından korunarak daha sonra azize kabul edilen Santa Barbara'ya atfedilmiş bir gündür. Olayın İzmit'te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekanların Anadolu toprakları olmasının da bizler açısından ayrı bir önemi vardır. Madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilen Santa Barbara'nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi ve mağarada çalışmakta olan madencileri koruyor olmasına inanılması, önce Anadolu'da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanılmasına neden olmuştur.
Bilindiği üzere eski bir gelenek olan “4 Aralık Madenciler Günü” kutlamaları 1960 yılında Maden Mühendisleri Odası tarafından Türk Yüksek Maden Mühendisleri Cemiyetinden devir alınmış, o tarihten bu yana her yıl düzenli olarak geniş katılımlı etkinliklerle kutlana gelmiştir. Ancak, bizler için son derece anlamlı olan bu özel günü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da buruk bir biçimde kutluyoruz.
Odamız tarafından 3 yıldır gelenek haline getirilen 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde Anıtkabir’e çelenk koyma talebimize; ne yazık ki, yoğunluk gerekçe gösterilerek bu yıl izin verilmemiştir. Bu olayı kınıyoruz  ve Odamız’ın her türlü engellemelere karşı ülkemizin gelişimi, üyelerimizin refahı adalet, eşitlik, özgürlük ve barış için çalışmalarına kesintisiz devam edeceğini .bir kez daha yineliyoruz.
2019 yılı Aralık ayında Çin’de başlayan ve kısa sürede dünyayı saran Covid-19 pandemisi dünyada yaklaşık 260 milyondan fazla  kişiye bulaşmış ve 5 milyon 200 binden fazla  kişinin ölümüne neden olmuştur. 2020 yılında ülkemizde de görülmeye başlayan pandemi aynı süre içerisinde 8 milyon 800 bin den fazla yurttaşımıza bulaşmış ve 77 bin den fazla yurttaşımızın ölümüne neden olmuştur. Bu nedenle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “4 Aralık Madenciler Günü”nü; bir araya gelip  geniş katılımlı olarak ,coşkuyla kutlama şansını yakalayamadık Önümüzdeki yıllarda, hep birlikte coşku içerisinde kutlayacağımız ‘4 Aralık Dünya Madenciler Gününde’ bir arada olacağımızı umut ediyoruz.
Saygıdeğer Zonguldaklılar Bu yıl yaşadığımız bir başka burukluk ise; 57 yıldır Zonguldak Şubemize tahsis edilmiş bulunan Oda faaliyetleri yanında, Zonguldak halkının eğitim ve toplantı etkinlikleri ile sosyal faaliyetlerinde kullandıkları 114 yıllık tarihi binanın Enerji Bakanlığı talimatıyla hazineye devri ve rant için İktidar yandaşlarına devredilmesi konusudur. Madenciler Günü dolayısıyla bir kez daha belirtiyoruz ki, TMMOB Maden Mühendisleri Odası nasıl adaleti savunu Demokrasiye, İnsan haklarına,  Hukukun üstünlüğüne sahip çıkıyorsa, Kent mirasına, ve kent tarihine de öyle sahip çıkacak, bu tarihi mekanı korumak için elinden geleni yapacaktır. Bu yıl tüm halk olarak artarak yaşadığımız ekonomik ve toplumsal sorunlara paralel olarak meslektaşlarımızın da sorunları artmaktadır. Madenciler Bayramı vesilesiyle dile getirerek, acil çözüm talep ettiğimiz sorunların başlıcaları şunlardır.
 Genç mezunlarımızın işsizlik sorunu çözülmeli, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır.
Kamuda maden mühendisi istihdamı artırılmalı, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
Tüm maden mühendislerinin ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir,
SGK ile TMMOB arasındaki Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının ‘Asgari Ücret Denetim Protokolü' yeniden yürürlüğe konulmalıdır.
Madencilik ve madenciler ile ilgili toplumsal farkındalık yaratma, madencilerin sorunlarını kamuoyu ile paylaşma, mesleki dayanışma ve buluşma günü olan “4 Aralık Madenciler Günü” vesilesiyle meslek üstatlarına emekleri için teşekkür ediyor, genç meslektaşlara aramıza hoş geldin diyoruz. ;
Madenci, emeğin ve alın terinin simgesidir. Aydınlık için karanlığı kazan,alın terine toprağı, kömürü, metali karıştırandır. İnsanlığın refahı için kendini doğaya feda edendir
 TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak, Önümüzdeki yıllarda, hep birlikte coşku içerisinde kutlayacağımız ‘4 Aralık Dünya Madenciler Gününde’ bir arada olacağımızı umut ediyor; mesleğin ve meslektaşın sorunlarının ülke sorunlarından ayrılamayacağı bilinciyle, tüm madencilerin hukuk kurallarının egemen olduğu, demokratik bir ülkede barış ve refah içerisinde yaşayacağı günlerin uzak olmamasını diliyor ve  Santa Barbara’nın biz madencilere armağan ettiği ,4 Aralık Dünya Madenciler Günümüzü tüm içtenliğimizle kutluyoruz , Görevi başında üretirken yitirdiğimiz maden emekçilerimizi saygıyla anıyoruz.”

ANITA ÇELENK SUNULDU

Ardından Genel Maden İşçiler Sendika Başkanı Hakan Yeşil, yönetim kurulu üyeleri ve madenciler madenci anıtından Valilik binası önüne kadar bando eşliğinde yürüdü. 

Program  saygı duruşu ve istiklal marşının okunup çelenk koyma törenin yapılmasının ardından sona erdi.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi