“Kendi Everest'inize tırmanın”

Zonguldak’ta seminer veren Nasuh Mahruki, “Hayatta fark yaratmak istiyorsak mutlaka disiplinli bir yaşama ihtiyacımız olacaktır” diyerek, herkesin Everest’e tırmanamayabileceğini ancak herkesin tırmanabileceği bir Everest’in olabileceğini ifade etti.

1992-1994 yılları arasında 7000 metreden yüksek beş dağa tırmanarak Kar Leoparı unvanını alan ve 1995 yılında ise Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk dağcı olan Nasuh Mahruki, Zonguldak’ta seminer verdi.TED Zonguldak Koleji’nin davetlisi olarak Zonguldak’a gelen Nasuh Mahruki, Cumartesi günü Dedeman Otel’de katılımcılara; zirve tırmanışlarını ,o esnada yaşadığı zorlukları ve anılarını anlattı.

Mahruki konuşmasında; Liderlik, takım çalışması, kişisel gelişim, kendini tanıma, hedef odaklılık, kararlılık, disiplin, risk yönetimi gibi konularda motivasyon konuşmaları ve seminerler düzenleyen Nasuh Mahruki, önemle mesajlar verdi.

KARARLILIK İNSANA, İNSANÜSTÜ BİR GÜÇ VERİR

Kararlı olmanın önemine değinen Nasuh Mahruki, “Hayat eğer bizi değişime zorlarsa, bu değişimin farkına varıp gereğini yerine getirebilmek bize çok ciddi bir rekabet avantajı sağlar. Burada önemli olan aslında kararlılıktır. Ama kararlılık bir anlık değil,  hedefe varıncaya dek karşınıza çıkabilecek irili ufaklı tüm zorluklara, tüm engellere, tüm sıkıntılarla; ilk günkü sabırla, ilk günkü moral ve motivasyon yüksekliğiyle ve ilk günkü inançla mücadele edebilmektir. Ve kararlılığın gücü sürekliliğinden gelir,eğer doğru kullanılırsa kararlılık insana, insanüstü bir güç verir” dedi.

BAŞARININ FORMÜLÜ, YETENEK + HAZIRLIKTIR

Başarıda yetenek kadar hazırlıklı olmanı da çok önemli olduğunu ifade eden Nasuh Mahruki,Öte yandan tabi ki hazırlıklı olmak ta önemli. Başarının formülü, yetenek + hazırlıktır. Önce yeteneği keşfedersiniz ve onun üzerinde gerekli hazırlıkları yaparsınız ve hedefiniz her neyse hazır bir şekilde karşısına çıkarsınız. Karşımıza çıkabilecek zorluklarla nasıl başa çıkabileceğimizi zihninizde canlandırmak önemli. Ama ideal olan tüm bu hazırlıkları yapıp hazır bir şekilde hedefin karşısına çıkmak” şeklinde konuştu.

YAŞAMDA DİSİPLİN KESİNLİKLE ŞART

İnsanların başarılı olması için disipline gerek olduğunu belirten Nasuh Mahruki, sözlerine şu şekilde revam etti:“Disiplin çok önemlidir. Disiplin insanların arzuları ve istekleri üzerinde bir kontrol gücü geliştirmesi ve tüm hayatını buna göre yönlendirebilmesi demektir. Yani aslında nefsini terbiye edebilmesi demektir. Mesela sabah erken kalkmak bir disiplin meselesidir. Bunları yapmak isteyipte yapamıyorsak eğer disiplin sistemimizde bir sorun vardır demektir.Fark yaratarak üreten, hayata değer katarak üreten insanlardan olmak istiyorsak mutlaka disiplinli bir yaşama ihtiyacımız olacaktır”

CESUR OLMAK KORKUSUZ OLMAK DEĞİL, KORKUYU KONTROL EDEBİLMEKTİR

Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk dağcı olan Nasuh Mahruki konuşmasında son olarak, cesur olmanı korkusuzluk anlamına gelmediğini ancak korkunun kontrol edilmesi olduğunu belirterek şunları söyledi:“Aynı şekilde cesaretli olmalıyız. Ama cesur olmak, cesaretli olmak korkusuzluk demek değildir, korkunun kontrol edilmesidir. Korktuğumuz halde yapılması gerekeni yapabilmektir. Yaşamımızdaki cesaretin ölçüsü yaptığımız seçimlerde görülür. Sonucu değiştirende bu seçimlerdir zaten, hepimizin bu yaşantıda cesur ve kararlı bir duruya ihtiyacı var. Çünkü cesaret her durumda bizi daha ileriye götürür”Nasuh Mahruki ardından kitaplarını imzaladı.

NASUH MAHRUKİ KİMDİR?

Ali Nasuh Mahruki (doğum: 21 Mayıs 1968; İstanbul), Türk dağcı, yazar, fotoğrafçı.Şişli Terakki Lisesi'nin ardından 1992'de Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun oldu. Dağcılık sporuyla 1988 yılında Bilkent Üniversitesi Doğa Sporları Topluluğu'nda tanıştı. 3 yıl boyunca topluluğun başkanlığını yaptı. Dağcılık dışında mağaracılık, aletli dalış, yamaç paraşütü, motor sporları, bisiklet ve yelken sporuyla ilgilenmektedir.1992-1994 yılları arasında eskiden Sovyetler Birliği'nin sınırları içinde kalan 7000 metreden yüksek beş dağa tırmanarak Kar Leoparı unvanını aldı.1995 yılında Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk dağcı oldu. 1996 yılında yedi kıtanın en yüksek dağına tırmanarak Yedi Zirveler projesini tamamlayan 45. sporcu ve en genci oldu. Sonraki yıllarda da birçok zorlu tırmanış gerçekleştirdi. En önemlileri, Oksijen desteksiz olarak gerçekleştirdiği Cho Oyu, Lhotse ve K2 dağlarıdır. 15 yıl aradan sonra bir kez daha Everest Dağı'na tırmandı.AKUT'un kurucu üyesidir ve halen yönetim kurulu başkanlığını sürdürmektedir.Nasuh Mahruki, Himalayalar'da Bhutan Krallığı'na yaptıkları bir motosiklet yolculuğu sırasında geleneksel bir düğün töreniyle Mine Mahruki ile evlendi.

1995 - Bir Dağcının Güncesi

1996 - Bir Hayalin Peşinde

1999 - Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi

2002 - Yeryüzü Güncesi

2007 - Vatan Lafla Değil Eylemle Sevilir

2010 - Kendi Everest'inize Tırmanın

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi