Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak şubesi başkanı Hüseyin Memiş, enflasyon ve emekli maaş hesaplamaları yapanları vicdanlarıyla başbaşa bıraktıklarını söyledi.

Emekli aylıklarında ki 6'şar aylık artışların gelir adaletin gözetecek şekilde ve insanca yaşamaya yetecek düzeyde olmak kaydıyla seyyanen yapılmasını istediklerini belirten Türkiye Emekliler Derneği şube başkanı Hüseyin Memiş şu açıklamayı yaptı:
"Emekli aylıklarında ki 6'şar aylık artışların gelir adaletin gözetecek şekilde ve insanca yaşamaya yetecek düzeyde olmak kaydıyla seyyanen yapılmasını istiyoruz. Emekliler için uygulanmakta olan tüfe'ye endeksli maaş artış sistemin ihtiyaçları ve beklentileri karşılamaktan uzak kalmıştır. Emekli zamlarının TÜFE sisteminden çıkarılıp seyyanen artış yöntemine dönülerek hesaplanmasını istiyoruz. 2019 zamları Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından belirlenmiş 418 madde ve 895 çeşidi kapsayan enflasyon sepeti hesaplamaları emeklinin yaşamakta olduğu ekonomik gerçekliklerin çok uzağındadır. TÜİK tarafından hesaplanan ve geçtiğimiz 6 ayın enflasyonu olarak bilinen 05.1 rakamı her gün mutfağı'ndaki yangını söndürmek ile uğraşan emekliye inandırıcı gelmemektedir. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi bu yıl sepete eklenen konserve balık, konserve et hazır sütlü tatlılar çocuk elbisesi ve evcil hayvan mamaları, otoban geçiş ücretleri bir emekli aylık harcama kalıplarına uymamaktadır. Diğer taraftan benzin ve elektrik gibi birçok sektörü ve ürünü etkileyen ana belirleyiciler de ciddi bir artış yaşanırken enflasyonun binde 3 oranında kaldığını söylemek en yalın anlamıyla hesap bilmemektir. 4274 ailenin 28 bin 711 bir iş yeri den yaptığı harcamaların dikkate alınarak hesaplandığı açıklanan enflasyon ve bu sözü edilen 4000 ailenin Türkiye'de yaşadığına inanmakta güçlük çekiyoruz ya da bu hesaplamaları yapanlar çarşı pazar görmemişler onları vicdanlarıyla başbaşa bırakıyoruz." dedi
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi