Zonguldak’ta düzenlenen panelde konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, “Özellikle liman kenti olmasından dolayı ve liman ile otoban arasındaki mesafenin kısa olmasından kaynaklanan gücünü Zonguldak fark eder ve de kendini bu geleceğe hazırlarsa, çelik ağlarla yeniden şekillenecek dünya sisteminin Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik konum da vücut bulacağı zaman diliminde Zonguldak kendini hazırlarsa, sadece kömürle anılan bir şehir değil kömürün ötesinde su ve İpek Yolu'nun önemli adreslerinden birisi olarak var olacaktır. Ama şehrin kendisini buna hazırlaması gerekmektedir” dedi.


Türkiye Gençlik Vakfı TÜGVA’nrın düzenlediği; “Büyük Türkiye İdeali Siyaset ve Medyada Milli Şuur” paneline katılan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, “Zonguldak meselelerine zirve seviyesinde sahip çıkması lazım” dedi.
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından “Büyük Türkiye İdeali ve Siyaset ve Medyada Milli Şuur” paneli düzenlendi.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele konuşmacı olarak; Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof Dr Yaşar Hacısalihoğlu, SETA toplum ve medya araştırmalarından Turgay Yerlikaya ile AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk katıldı.
Vali Ahmet Çınar ve protokol üyeleri de  panelde hazır bulundu.
Panelin açılış konuşmasını TÜGVA Zonguldak İl Temsilcisi murat yılmaz yaparak katılanlara hoş geldiniz dedi ve ardından Moderatörlüğünü BEÜ Öğretim Üyesi Hasan Özel’in gerçekleştirdiği panele geçildi.
“ZONGULDAK ASLINDA SON DERECE KRİTİK BİR ŞEHİR. ”
Panelde AK Parti İstanbul milletvekili Metin Külünk, Moderatör Hasan özel’in, “Ne olacak Zonguldak’ın hali?” sorusuna şu şekilde cevap verdi:
“Öncelikle teşekkür ederim ama 3 tane milletvekili arkadaşım olduğu bir yerdeyim Bu soruyu ben milletvekili arkadaşınız vereceğini çabalara destek verecek omuz verecek birisi olarak ifade edeyim. Zonguldak’ın meselelerine zirve seviyesine sahip çıkması lazım. Toplumsal bilinc anlamında Zonguldak’ın Bugünü ve yarını ile özdeşleşmesi lazım. Zonguldak aslında son derece kritik bir şehir. Ve ifade edeyim ki önümüzdeki yüzyılda İstanbul üzerinden dünyaya kuşatacağımız bir süreçte İstanbul'un yükünü alacak Ama İstanbul'un güçlü kenar adreslerinden birisi Zonguldak olacaktır. Özellikle liman kenti olmasından dolayı ve liman ile otoban arasındaki mesafenin kısa olmasından kaynaklanan gücünü Zonguldak fark eder ve de kendini bu geleceğe hazırlarsa, çelik ağlarla yeniden şekillenecek dünya sisteminin Türkiye'nin bulunduğu jeopolitik konum da vücut bulacağımız zaman diliminde Zonguldak kendini hazırlarsa, sadece kömürle alınan bir şehir değil kömürün de ötesinde su ve İpek Yolu'nun önemli adreslerinden birisi olarak var olacaktır. Ama şehrin kendisini buna hazırlaması gerekmektedir. Bunu yapacaklardan birisi de Şüphesiz ki üniversitemizdir. Bu nedenle Sayın cumhurbaşkanının imzasını üniversitemizde atanan yeni rektör hocama da başarılar diliyoruz. Bu anlamda gelecek perspektifini Yeşertecek akıl merkezi üniversitedir. Bu şehir herkesindir ve herkese aittir. Ve de kamu bürokrasisinin birbiriyle iç içe bir gelecek Zonguldak perspektifi çizmesini gerekli görüyorum. Yani kömür üzerinden her ay düzenli olarak para girişi olan bu şehri kömürden öte stratejik bir özelliğini de fark etmesi gerektiğini düşünüyorum. Evdeki Yüzyıl'ın dünya ticaretinin şekillenmesinde ve adres batıdan doğuya kayıyor Amerika'nın içine kapanacağı dünyanın yeni şekillenmesinde içe kapanmış bir Amerika'nın Dünya Ticaretinde etkili  olmanın önemli ölçüde örseleneceği, doğu'nun da Ticaret kapasitesinin önemli ölçüde yukarı çıkacağı bu zaman diliminde dünya ticareti bir kez daha çelik ağlar üzerinden vücut bulacaktır. Çelik ağlar üzerinden vücut Bulacağı, dünya ticareti en önemli Merkezi Anadolu topraklardır. Özellikle İran'dan orta koridor dediğiniz İran üzerinden Türkiye'ye girecek olan hatların doğu ve batı istikametine seyrederken Kuzey ve Güney kesişen,  Lojistik ulaşım noktasıdır Zonguldak” dedi.
Panel diğer konuşmacılarında değerlendirmeleri ile devam etti.
(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi