Kanal Z Genel Yayın Yönetmeni Simge Kırlı’nın moderatörlüğünü yaptığı Günün Konusu programına Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş konuk oldu.

Araştırmacı gazeteci Murat Altay’ında sorularıyla katıldığı programda Başkan Keleş, Ereğli ve Zonguldak gündemi ile ekonomi siyaset ve güncel konularda önemli açıklamalarda bulundu.

Kdz. Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş’in programda yaptığı açıklamalardan satır başları : 

‘’MİLLETVEKİLLERİ EREĞLİ’YE GELMİYOR’’

 Keleş, Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarıyla ilgili görüşlerini de aktararak, şunları söyledi :

" Seçilen Milletvekilleri Belediye Başkanlarıyla, teşkilatlarla anlaşamıyor ya da kendi aralarında problem var.Teşkilatlar içinde sorunlar var.Seçildikten sonra halka hesap vermek zorundasınız. Milletvekilliği sadece düğünlere, itibarlı insanların cenazesine katılmak değil. Bir Milletvekili bir köye gittiğinde krallar gibi karşılanıyor.İnsana onur hazzını veriyor o yüzden insanlar milletvekili olmak istiyor. Toplumun bir çok yerinde  önceliklisiniz herşeyden faydalanıyorsunuz ama aldıklarınızdan daha fazlasını vermek zorundasınız. Ereğliye Milletvekillerinden gelen yok seçim yok milletvekilleri yok bir aydır gelmiyor."

‘’ERDEMİR KOLAY PARA KAZANMA KAPISI OLARAK GÖRÜLDÜ’’

Erdemir Ereğli’ye sırtını döndüğü söylendi. Özelleştirme öncesi ve sonrası bakış açısı, vizyonu 180 derece farklı. Devlet eliyle yönetilen bir özel sektör.

 Başındaki insanlar çok profesyonel. profesyonellikte duyguları yok ediyor. Ereğli’de duygular yok oldu.Erdemir kolay para kazanma kapısı olarak görüldü.

Ticaret odasına niçin aday olduğumun en büyük sebeplerinden birisi biz 2.650 üyenin odası olacağız. Belli kişilerin temsilcisi olmayacağız.Erdemir duyguları yitirmiş. Halil bey bu duyguları unutmadı ve daha yüksek sesle sesinini duyurdu ve OYAK yönetimi masa etrafında buluşturdu. Erdemir artık benim odamın üyesi. Ereğli’nin en fazla istihdam sağlayıp vergi veren bir kurumudur. Ayrıcalık sağlanacak bir üye ama odamıza gelmezler gayet profesyonel şeklinde çalışırlar.Biz bu şehrin sıkıntısını hep birlikte yaşıyoruz. Bunların çözümü sonrasında Halil Posbıyık’ın çıkışlarından sonra bir masa etrafında bir araya gelindi. Davete Halil Posbıyık  ve Kaymakamında davet edilmesini gerektiğini düşünüyorum.Toplantıya katıldıktan sonra bizi eleştirenlerde oldu. Sadece istemekle olmaz çözmekte gerekir. Erdemir’in önünü açmak gerekiyor.Kendi hatalarından dolayı önleri kapandı.Ereğli’yi onlara iyi anlatan kimse olmadı.Halil Bey iş yapar ve çözüm odaklıdır.Laf değil işte yapar. Erdemir’in bekleyen ruhsatsız sorunu vardı. Cumhurbaşkanımızın Ereğli’ye geldiğinde 1 milyon dolar yakın bir yatırımı vardı. Belediye ruhsatı verdi yatırıma başlandı. Erdemir ve belediye bir araya geldi ve işi çözdüler. Halil bey iyi bir siyasetçi.

‘’MİLLETVEKİLLERİ İLE EREĞLİ’Yİ KONUŞMAK İSTİYORUM’’

Milletvekilimizin olması gerekiyor. Ben milletvekilleriyle Ereğli’nin gidişatını konuşmak isterim. Ünal Demirtaş’la CHP’lilerin sorunu olabilir ama ben sorun yaşamadım çözüm odaklı biri. Parti içindeki siyasetini bilemem.Ünal Demirtaş Zonguldak İlinden seçilmiş milletvekilidir. Ünal Beye gereken değer verilirse anlaşılabilecek de birisi olduğunu düşünüyorum. 

Milletvekillerinin ülkeye ileri getirmek için sorunları çözme odaklı olmalı. Ülke olarak büyük bir ekonomik krizden geçtik.Herkes borçlu yakalandı borcu borçla kapattık. Eski tüketim ihtiyacımız yok her an kriz gelebilir sıkıntısı var içimizde. Devletten erken seçim tartışmasını duymak istemiyorum. Ereğli’de CHP kazandı. Ak Parti kendini hazırlamadı. Zonguldak’ta CHP kaybetti son gece aday değişti bu işler böylemi bunlarla başarı alınmaz. 

‘’KAÇAK OCAKLARDA KÖMÜR TAŞIRKEN ÇEVRE KİRLENMİYOR MU?’’

Kilimli’nin çok büyük bir şansı var. Biz aynı lisansa

Ereğli olarak çok büyük talibiz.Gemi söküm değil gemi bağlantısını ayırma çevreyi ve suyu kirletmeden yapılması taraftardayım. Bahsettiğimiz model Ali Ağa gibi değil ya baştan kara ya kıçtan kara yaparak vura vura kesip parçalanıyor.Bizim bahsettiğimiz o değil küçük gemileri karada alıp parçalayıp Erdemir’e Kardemir’e göndereceğiz.Türkiye’de Ali Ağa’dan sonra Kilimli’de var.Hem çevreciyim hem milliyiciyim.Zonguldak Milliyetçisiyim.Çevreciye sormak lazım kaçak ocaklardaki kömürü taşırken çevre kirlenmiyor mu?

‘’EREĞLİ’DE SOĞUK HAVA DEPOSU YOK’’

Tarımsal kırsal kalkınmada öncelikli İller var .Ankara var ama Zonguldak yok.İleride herkes tarımcı olacak. Kdz. Ereğli en çok balık çıkan nokta ama soğuk hava deposu yok çünkü Tarımsal Kırsal Kalkınma içerisinde olmamızdır.Kastamonu’da var Zonguldak’ta yok. %70’e kadar devlet destek veriyor.Bu projede öncelikli olmamız lazım balıkçılık yapalım.Yapamayız çünkü teşvik yok ama bu Samsun’da, Sinop’ta var.

Zonguldak özelliklerini belirleyemiyoruz. Kdz. Ereğli’de ‘’Ereğli Geleceğini Arıyor Arama Konfederasyonu’’ yapacağız. Biz kendimizi ileride nerede görmek istiyoruz.  20 sene 50 sene sonrasındaki hedefimizle ilgili  somut hiç bir şey yok. 50 sene sonrasında Dünya ekonomisinde ilk 10 ülkeden bir tanesi olacağız. Bunu neyle nasıl yapacaksın. Tarımsal Kırsal Kalkınma Zonguldak en büyük sorunlarından bir tanesidir. En az yatırım teşvikte uğramış olduğumuz haksızlık kadar büyük bir haksızlıktır. Burda bize düşen çok şey var. Arıcılık,balıkçılık,keten kenevir üretme iznine sahip ama üretime başlanmadı.Defnecilik,ormancılık var.Biz Tarımsal Kırsal Kalkınma özelliklerinde sahip ülke değiliz Türkiye’de 81 İl var 42 tanesi yararlanıyor ama Zonguldak içinde yok.

‘’OSB YÖNETİMİNDE YER ALMADIK''

Organize Sanayi Bölgesinden çıkartıldım.Nedeni dar düşünceli ve çapsız insanların bakış açısı neticesinde oldu. Biz seçimle başa gelen  bir yapıyız TSO seçimlerinde hazımsızlığı yaşayan bir arkadaşımızın çirkin tavrından OSB yönetimde yer almadık. OSB 15 kişilik müteşebbis heyetinde varız.OSB yönetiminde yokuz öyle tercih ettiler. Küçük hesap küçük çıkar gruplarının maalesef büyük hedefleri oluyor.Küçük düşüncelerle büyük hedeflere ulaşamazsınız.OSB yönetimimiz büyüyor Vali Bey, Kaymakam Beyl,e OSB Başkanımız Akın Bey var.Yönetimde güzel işler yapıcağını düşünüyorum.

‘’ADAY OLMAK GİBİ BİR DÜŞÜNCEM YOK’’

Ben Belediye Başkanı olsaydım Ereğli’de şunları değiştirmek isterdim. Ereğli gelişime çok açık bir kent. Ereğli’yi büyütmemiz lazım. Ereğli’nin geleceğini iyi planlamamız lazım, 250 bin 300 bin nüfusun yerleşimini şimdiden ayarlamamız lazım. Çünkü Ereğli büyüyecek bu noktaya getirmek içinde çok çalışmak gerektiğini düşünüyorum. Halil Bey’de çalışıyor bu görev bize gelene kadar tamamlarlar. Aday olma gibi bir düşüncem yok.Belediye Başkanı,Milletvekili adayı değilim.
‘’EREĞLİ BELEDİYESİ’NİN 1 LİRA BORCU YOK’’

Zonguldak Belediyesi’nin çok borcu var.Ereğli Belediyesi iyi yönetildi. Bugüne kadar orda görev yapmış tüm Başkanlarımıza meclis üyelerine ve çalışanlara teşekkür ediyorum.Ereğli Belediyesi kendine özüne ve değerlerine sahip çıktı.Böyle oluncada Türkiye’nin ender borçsuz belediyelerinden bir tanesi devlete karşı 1 lira borcu yok.

Editör: Haber Merkezi