“BAKAN VARANK: “MİLLİ ARACIN ÜRETİMİNDE TEDARİK ZİNCİRİNDE YER ALAN YERLERDEN BİRİ FİLYOS OLACAK”.


Başkent Zonguldaklılar Derneği başkanı Tuncay Gençer, Ulusal basında yer verilen haberlere göre yerli otomobilin bölgesel gelişime büyük katkı sağlayacağını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'ın, “Bu proje Türkiye’nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Vadisi’ni de canlandıracak” sözlerinden mutlu olduklarını ifade etti.

Milli aracın Filyos Mega-endüstri Bölgesinde parçalarının üretileceğini belirten Tuncay Gençer şunları ifade etti:

YENİDEN ÜMİTLENDİK!
2 yıldır milli aracın Filyos’ta üretilmesi için çabalayan Başkent Zonguldaklılar Derneği ve içerisinde yer aldığı Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliği Platformu olarak yeniden heyecanlandık. Biz Filyos’a bir veya daha fazla otomobil markasının üretim için geleceği inancımızı hiç kaybetmedik ve Ankara’da her zeminde bunun olması gerektiğini dile getirerek destek istedik. Çünkü büyük yatırımlar için en uygun yerlerden birisi, hatta birincisi Filyos. Milli aracın Filyos Mega-endüstri Bölgesinde hangi parçalarının üretileceğini, tedarik zincirindeki fonksiyonunun hangi düzeyde olacağını bilmiyoruz. Ama Sn. Bakan tarafından özel olarak zikredilmesi, ayrı bir yerinin olacağının işareti. Bu bağlamda üretim zincirinde önemli fonksiyonlar icra etmesini, büyük yatırımlara vesile olmasını bekliyoruz. Otomobil aksamının %70 civarının çelikten oluştuğu dikkate alındığında, diğer parçaların üretiminin de yapılması imkan dahilinde olmakla birlikte, bir çelik üretim şehri olarak önemli oranda bir kısmının burada üretilmesini, yine yerli üretim olarak örneğin lastiklerinin Bölgemizde Çankırı’da üretilmesini bekliyoruz.

GÖÇÜ ÖNLEME SÖYLEMLERİYLE YATIRIMLARIN BELİRLİ YERLERDE YOĞUNLAŞMASI TEZAT OLUŞTURUYOR
Milli aracın üretim yerinin Gemlik olması tercih edildi. Ülkemizin önemli yatırımlarının tamamına yakınının İstanbul, Düzce - Bursa ekseninde yapıldığı görülmektedir. Eskidenberi üzerinde durulan göçü önleme söylemleri ve buna yönelik yapılan devasa harcamalar, işletilemeyen yerli kaynaklar, yatırımların bu şekilde belirli yerlerde yoğunlaştırılmasıyla anlamsız hale gelmekte, bu da ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir.

YATIRIMLARIN YOĞUNLAŞTIĞI BÖLGE’DE BÜYÜK DEPREM BEKLENMEKTEDİR
Yatırımların yoğunlaştığı bölge bilindiği gibi, yüksek riskli deprem bölgesidir. Bölge ile ilgili olarak deprem bilimcilerin sürekli uyarılarına şahit olunmaktadır. Bu da meydana gelecek depremin milli servete vereceği maddi hasarın ve sebebiyet verebileceği ölümlerin korkunç boyutlarda olabileceğini göstermektedir. Filyos,  avantajları ve bölgeye yakınlığı ile daha güvenli bir bölgede olması nedeniyle büyük yatırımlar için tercih edilmesi gereken en önemli ve güvenli yer olarak görülmektedir.

BATI KARADENİZ BÖLGESİ BU YATIRIMLARI HAK ETMEKTE VE BEKLEMEKTEDİR
Sunduğu avantajlarıyla Bölge bu yatırımları hak etmekte ve artık Batı Karadeniz Bölgesine de önem verilmesini beklemektedir. Ankara’da birçok üst düzey bürokratın belirttiği gibi, Bölge ihmal edilmiş bir görünüm sergilemektedir. Bundan bir an önce kurtulmak istemekte, Filyos Mega-endüstri Bölgesine büyük çaplı sanayi ve üretim tesislerinin yapılması, araç üretimi dahil büyük yatırımların buraya yönlendirilmesi, Karadeniz otoyolunun Sinop – Düzce arası kısmının bir an önce tamamlanması, Arifiye (Adapazarı) – Bartın tren yolunun bir gayretle bitirilmesi gibi bölgesel ölçekte etkili olabilecek yatırımların bir an önce gerçekleştirilmesini istemektedir. Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliği Platformu, bu ideallerin arkasında mücadelesini sürdürecektir.

ÖZELLİKLE KÖMÜR HAVZASINDA EREĞLİDEN AMASRA’YA YENİ GAZ YATAKLARININ BULUNDUĞUNA İNANIYORUZ.
Milli araştırma ve sondaj gemilerimiz olunca kendi servetimizi kendimiz bulabiliyoruz. Bu havzanın petrol ve petrol türevleri açısından da zengin olduğuna inanıyoruz. Kaynaklarımızın değerlendirilmesiyle ülkemize katkı vermek bizim idealimiz. Bölgeye yukarıda örneklerini verdiğimiz büyük çaplı altyapı ve üstyapı yatırımlarının yapılması ve yönlendirilmesi de beklentimiz. Bölge insanı artık bu geri kalmışlık sendromundan kurtulmak istiyor.

RESME BÜYÜK BAKMANIN ZAMANI GELMEDİ Mİ? BÖLGESEL KALKINMA İSTİYORUZ
Küçük çaplı yatırımlar ve imkanlarla her geçen gün biraz daha kan kaybeden Bölgemizin resme büyük bakmasının zamanı gelmiş ve geçmektedir. Biz bugüne kadar devletimizin ve milletimizin hep yanında olduk. Yine yanındayız. Ancak, biz de devletimizi yatırım olarak, teşvik olarak, fiili destek olarak, büyük yatırımların yönlendirilmesi olarak yanımızda görmek istiyoruz.”(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi