Kritik toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu corona virüs ile mücadele süreçlerine ilişkin sunumlar  yaptı.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından derlenenler;

Ramazanı şerifinizi bir kez daha tebrik ediyorum. Dünyanın tamamiyle birlikte ülkemizi de etkileyen salgında önemli bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Türkiye salgınla mücadelesini 4 ana hedef etrafında yürütmüştür

Gelişmiş ülkelerin zorlandığı bir dönemde Türkiye hamdolsun devleti ve milletiyle örnek bir mücadele ortaya koymuştur.

Yeni hasta sayımız artık binli sayılarla ifade edilir hale geldi. İyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor. Tüm sağlık çalışanlarımızın gayretleri neticesinde hastanelerimizde vicdanları kanatan hiçbir görüntü ortaya çıkmadı.

İbadetlerin camilerde toplu olarak yapılması yerine evlerde yapılmasını sağladık. Birçok iş alanında evden çalışılmasını sağladık. Tüm kesimler için deStek programları hazırladık.

4 milyon 400 bin vatandaşımıza 1000 TL'lik nakDi yardım yaptı.

Biz Bize Yeteriz Türkiye Kampanyası'na 1 milyar 910 milyon lirayı destek yapıldı.

"NORMALE DÖNÜŞ KADEMELİ BAŞLAYACAK"

Aldığımız tedbirlerin bir kısmında bir buçuk ayı geride bıraktık. Okula gidemeyen öğrencimizin, iş yerini açamayan esnafımızın eski günlerini özlediğini biliyoruz. Normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacağız. Ancak şunu unutmayalım yeni bir nomal olacak. Kısıtlamaların bir kısmı devam edecek. Kalabalık yerlerdeki tedbirlere dikkat edilecek. Küresel ekonomik ve siyasi sarsıntıların karşımıza nasıl bir tablo çıkartacağız meçhuldur. Tüm bu gerçekler ışığında normalleşme planı hazırladık.

Normalleşmeyi Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına yayarak yapıyoruz. Temizlik, titizlik, maskenin öneminin altını yeniden çiziyorum.

20 YAŞ ALTI VE 65 YAŞ ÜSTÜNE MÜJDE

İlk müjde 65 yşa üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımıza. 65 yaş üstü vatandaşlarımız 10 Mayıs Pazar günü 11.00 ile 15.00 arasında sokağa çıkabilecek. 0-14 yaş grubu 13 Mayıs çarşamba günü, 15-20 yaş grubu Cuma günü de aynı saatlerde dışarı çıkarak hava alabilecek.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINA HAFTA SONU DEVAMLILIĞI

Hafta sonları 31 ildeki sokağa çıkma kısıtlaması devam edecek.

BERBER VE AVM'LER NE ZAMAN AÇILACAK?

Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs'ta faaliyete geçebilecek. Alışveriş merkezleri 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayabilecek. Kıyafet alışverişinin yapıldığı züccaciye gibi yerler 11 Mayıs'ta açılacak.

7 İLDE GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAĞI KALKIYOR

24 ilde devam edecek olan şehre giriş-Çıkış yasağı 2 hafta süreyle uzatıldı. 7 ilde ise giriş çıkış yasağı tamamen kalktı.

ASKERLİK AÇIKLAMASI

Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs'ta başlayacak. MSB'nin atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran'da başlayacak.

SINAV TARİHLERİNİ AÇIKLADI

 sınavı 27 - 28 Haziran'da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran'da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran'da yapılacaktır. Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek.

KAYNAK: A HABER

Editör: Haber Merkezi