Saadet Partisi Zonguldak İl Başkanı Burak Erol, " Öğretmenlik profesyonel bir meslek olarak değerlendirilmeli ve mesleki standartlara kavuşturulmalıdır." dedi,.

Öğretmenlik profesyonel bir meslek olarak değerlendirilmeli ve mesleki standartlara kavuşturulmalıdır. 
Öğretmenlerin statü, hak, yetki, görev ve sorumluluklarını düzenleyen. Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerek mevcut eğitim politikaları gerekse de değişiklik düşünülen konularda öğretmenlerin görüşlerine düzenli olarak başvurması sağlanmalıdır diyen Burak Erol şunları söyledi:

ÖĞRETMENLERİN EK GÖSTERGELERİNİN 3600’E ÇIKARILMASI İÇİN YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR
"Her yıl 24 Kasım Öğretmenler Gününde dile getirilen ancak daha sonra unutulan “öğretmenlik” mesleğinde birçok sorun bulunmaktadır. Öğretmenlerimizin yaşadıkları sorunlar genel olarak mali haklar, sosyal haklar , çalışma koşulları ve diğer sorunlar şeklinde kategorize edilebilir. Ek dersler, kariyer basamakları ve dezavantajlı bölgelerde çalışma durumu ile 3600 ek gösterge sözünün tutulmamış olması öğretmenlerimizin yaşadığı mali sorunların başlıcalarıdır. Bunun yanı sıra 2023 Eğitim Vizyon belgesinde dile getirilen öğretmenlik meslek kanunun çıkarılmasına ilişkin somut herhangi bir adımın atılmamış olması, eğitim çalışanlarının maruz kaldıkları şiddet olayları, atama ve atamalardaki mülakat sorunu, öğretmenlerin hizmet için eğitimlerde yaşadıkları sorunlar ile ödüllendirme uygulamasındaki haksız uygulamalar ise öğretmenlerin sosyal haklar ve çalışma koşullarına değerlendirilebilir. Öğretmenler arasında ayrımcılığa neden olan sözleşmeli öğretmenlik, ücretli öğretmenlik ve kadrosuz öğretmenler sorunu da acil çözülmesi gereken sorunlar arasındadır. Bunlarla birlikte öğretmenlerin yaşadığı ve çözülmesi gereken en önemli sorun ise temel rolü nesil inşa etmek olan öğretmenlerin toplumda görmesi gereken değer ve saygınlığın yeterli düzeyden çok uzak olmasıdır.
Türkiye’de öğretmenlere ödenen ücret OECD ülkelerine göre çok düşük seviyededir. Öğretmenlerin çalışma koşulları iyileştirilmeli ve öğretmenlerin maaşları artırılmalıdır. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına bir maaş ikramiye verilmelidir. Öğretmenlerin ülkenin sosyo-ekonomik gelişmesinden hak ettikleri payı almalarına katkı sağlaması açısından ek ders birim ücretlerinde artış yapılmalıdır."

ÖĞRETMENLERLE SÜREKLİ AYNI ÇALIŞMA ORTAMINDA OLAN OKUL MÜDÜRÜ VE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNÜ NDE DÂHİL OLACAĞI BİR ÖDÜL SİSTEMİ KURULMALIDIR
"ylık karşılığı ders yükü konusunda yeni bir düzenleme yapılmalı; bu kapsamda aylık karşılığı ders yükü tüm öğretmenler açısından eşitlenmelidir. Sosyo-ekonomik açıdan az gelişmiş yörelerde görev yapan öğretmenlere ek ödeme yapılarak; öğretmenlerin bu bölgelerde uzun süreli olarak kalmaları sağlanmalıdır. Kariyer basamaklarında yükselmeye yönelik olarak Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği hükümler göz önünde bulundurularak, süreci yeniden işler hale getirmeye yönelik ilgili mevzuatta gerekli değişiklikler yapılmalıdır . Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.
Öğretmenlere fiilen görev yaptıkları her yıl için fiili hizmet zammı (yıpranma payı) ne yönelik yasal düzenleme yapılmalıdır.
Öğretmenlik profesyonel bir meslek olarak değerlendirilmeli ve mesleki standartlara kavuşturulmalıdır. Öğretmenlerin statü, hak, yetki, görev ve sorumluluklarını düzenleyen Öğretmenlik Meslek Kanunu bir an önce çıkarılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerek mevcut eğitim politikaları gerekse de değişiklik düşünülen konularda öğretmenlerin görüşlerine düzenli olarak başvurması sağlanmalıdır.
Eğitim çalışanlarına yönelik olarak; eğitim ve öğretim hizmeti sunumu esnasında veya verilen eğitim ve öğretim hizmetinden kaynaklanan nedenlerle cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişilere karşı caydırıcı yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Öğretmen atamaları KPSS puan üstünlüğüne göre yapılmalıdır. Mülakat uygulamasına derhal son verilmelidir. Öğretmenlik mesleği yeterlilikleri hizmet içi eğitim ve sürekli mesleki gelişim uygulamaları ile ilişkilendirilmelidir. Hizmet içi eğitim faaliyetleri öğretmenlerin mesleki bilgi ve tecrübe paylaşımını öne çıkarmasına imkân verecek şekilde planlanmalıdır. Öğretmenlerin iyi yetiştirilmesi için ilgili kurumlar arasında işbirliği sağlanmalıdır MEB, YÖK ve eğitim fakültelerinin işbirliği içinde çalışmasını sağlayacak bir yapı oluşturulmalıdır. Objektif ölçütlere göre belirlenen, öğretmenlerle sürekli aynı çalışma ortamında olan okul müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdürünü nde dâhil olacağı bir ödül sistemi kurulmalıdır" (Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi