Orman Köylerini Kalkındırma Kooperatifi Birliği (OR- KOOP) bu sene 37. Olağan Kurul Kongresini Devrek’te yaptı. Kongrede orman işçilerinin sorunları, yıllık bütçe plan harcamaları ve faaliyet raporları görüşüldü.

Kongreye üyeler, davetli misafirlerin yanı sıra Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Şahin, OR-KOOP Genel Müdürü Erdem Kaplan, OR-KOOP Genel Başkan Yardımcısı İdris Şenel, Devrek TSO Başkanı Haldun Hacıkulaoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, BRT TV  sahibi Mehmet Çetinkaya, Yenice Eski Belediye Başkanı Mustafa Akay , Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık  İlçe Müdürlüğünden yetkililer ve mühendisler, Devrek Gıda Tarım ve Hayvancılık  İlçe Müdürlüğünden yetkililer ve mühendisler, Yenice Gıda Tarım ve Hayvancılık  İlçe Müdürlüğünden yetkililer ve mühendisler katıldı.

Birlik Başkanı Sabri Özgün konuşmasında şunları söyledi: “Dikili Satış Uygulaması Ormanlarımızın ve Orman Köylümüzün Sonu Olacaktır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi 2018 Yılı Genel Kurulundan bu yana Yönetim Kurulumuz ve Personelimiz ile birlikte en itinalı bir şekilde Bölgemizde ve Ormancılık Camiasına yakışır bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Çalışkan Orman Köylüleri olarak, doğamızın ormanlarından, madenlerinden, toprağından ve taşından çıkardığımız ekmeğimizin mücadelesini vermekteyiz. Orman Köylüsünün gelir düzeyini yükseltmek, çalışma alanlarında son teknolojiden yararlanmak, iş kazalarını n aza indirebilmek, sosyal güvencesini sağlamak, yeni kanun ve yönetmeliklere uygun çalışma, imkan ve olanaklarını kullanmak için mücadelemiz devam edecektir.

Orman Köylüsü emeğinin karşılığını alamamaktadır. Orman Genel Müdürlüğü Bütçe gelirlerinin %40-42’si Üretime yani Orman Köylüsüne verilmektedir. Hiçbir zaman Orman Köylüsü emeğinin karşılığını tam alamamıştır. Bölgemiz arazi yapısının zorluğunu ve bu yüzden fiyatların farklı uygulanması gerektiğini her platformda dile getirmekteyiz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetki belgesi verilecek. Önümüzdeki süreçlerde orman köylümüzün yetki belgesi alması gerekecek. Çünkü belgesi olmayan Orman Köylüsü orman işlerinde çalışamayacak. Bunu da buradan üzülerek belirtmek zorundayım. Bakanlığın mesleki yeterlilik kursundan kooperatifin 118 üyesi ‘Orman Üretim İşçisi’, 5 üyesi ‘Orman Yetiştirme ve Bakım İşçisi’ belgesi aldı” dedi.

 AHMET ÇİMEN/DEVREK

Editör: Haber Merkezi