Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, orman yangınlarına karşı 7/24 görev başındayız dedi.

Karabük'te olası yangınlara karşı 1 helikopterin hazır bekletildiğini belirten Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazılı, Bölge sınırları içerisinde bulunan Zonguldak Bartın ve Karabük genelinde ki işletmelerde toplam 20 yangın söndürme ekibiyle, 5 su tankeri, 11 ilk müdahale aracı, 25 arazöz, 6 dozer, 4 ekskavatör ve  9 grayder ile yangınla mūcadeleye 7/24  hazır durumda olduklarını belirterek şunları kaydetti:

''12 YANGIN SÖNDÜRME KULEMÎZ VAR VE 39 HAVUZ VE GÖLETTEN YARARLANIYORUZ''
''Orman işletme müdürlüklerimiz bazında yangına hassasiyet dereceleri belirlenmiştir. Daha çok ulusal bazda duyduğunuz yangınlar  birinci derecede hassasiyet içeren Akdeniz Ege bölgesindeki işletme müdürlüklerimizden gelmektedir. Bizim bölge müdürlüğümüzde mevcut 9 işletme Müdürlüğü'nün iki tanesi yangına hassasiyet derecesi bakımından 2 derece, diğerleri 3 derecedir. Karabük ve Safranbolu yangına hassasiyet bakımından 2 derece, Zonguldak'taki ve Bartın'daki tüm işletmelerimiz 3. Derecededir. Bizim bu hassasiyet derecemiz doğrultusunda 20 yangın nüdahale ekibimiz var. Tüm bu 20 ekipte 213 adet orman yangınlarıyla mücadelede direk eğitimli bilgili hazırda bulunan iş gücümüz var. Bölge bazında siz bunları görmezsiniz hemen bir uygun bir mevkide ilk müdahale ekip binalarımızda hazırda beklerler ve olası bir ihbarda harekete geçerler. Şuana kadar Allah'a hamdolsun bölgemizde orta ve büyük ölçekli bir yangın çıkmadı.Bölge müdürlüğümüz dahilinde 12'şer tonluk 5 su tankeri, bu direkt mücadele eden arazözlere su takviyesi yapıyor. Yoksa bir aracın suyu bitti mi gidip tekrar alması zaman kaybı oluyor, arkada tanker hazır su ile beraber ona takviye yapıyor. 11 ilk müdahale aracı kırmızı pikap şeklinde gördükleriniz arkasında bir ekipman var ilk o gider. Yangın kıvılcım aşamasındayken etkilidir söndürür. Bu ekiplerimiz daha yangın ihbarı olmadan da gezer vaziyette görev yapar.25 arazöz, o direk aleve karşı mücadele eden itfaiye olarak düşünebilirsiniz. Bu arazi şartlarına göre itfaiyeden çok rahat hem yüksek hem arazi şartlarında ilerleme gücü var. Ayrıca 146 adet su tankımızı köylülerimize verdik. Şartnameler taahhütler doğrultusunda teslim ettik. Kendileride  bu tankla beraber ilgili mahallede yangın çıkarsa müdahale ediyorlar.Bir de helikopterimiz var. Bu da Karabük'te konumlanmış durumda ve Bursa'da Antalya'da İzmir'de büyük ölçekli yangınlara genel müdürümüzün talimatı ile söndürme çalışmalarına katılıyor. Yani bu sadece bizim için beklemiyor tüm ulusal yangınları genel müdürlüğümüzün talimatıyla söndürme çalışmalarına katılıyor ve katkı veriyor. 6 adet dozer, 4 adet ekskavatör, 9 adet grayder ile yangına hazır durumdayız. Olası yangınlarda mücadeleye hazır durumdayız. 39 adet havuz ve göletten yararlanıyoruz. Bunun için de bizim yaptığımız yangın havuzları olduğu gibi mevcut his göletleri ve barajlarda koordinatları ile kayıtlarımızda saklıdır. Olası bir yangında helikopterler zaman kazanmak için en yakın noktadan su alarak  müdahale eder.12 yangın gözetleme kulesinin 4 adetin de kamera sistemi var. Kamera sistemi ile beraber daha teknolojik gözetleme de yapılmaktadır. 

TÜM MEMURLARIMIZ YANGIN NÖBETİ TUTAR
Sadece görevli yangın söndürme ekibi değil Bölge Müdürlüğü'ne bağlı tüm memurların ihtiyacı halinde yangına müdahalede yetkili olduğunu belirten Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, ''Biz tüm memurlar olarak yangına mücadelede yetkiliyiz görevliyiz, sorumluyuz ve yangın nöbetleri tutuyoruz. Tüm memurlarımız da gruplar halinde ihtiyaç kuvvettir. İhtiyaç olduğunda bölge müdürlüğümüzde bulunan toplam mevcut 1170 personel de bu konuda eğitimli olanlar direkt olmayanlar da yardımcı hizmetler konusunda görevlendirilmektedir. Her türlü malzeme tedariki olmak üzere her türlü iş sağlığı ve güvenliği yasasında eğitimde ekibimiz cephede birebir mücadele ederken bunları arka planda her türlü memurumuz yardım etmek zorundadır.'' şeklinde konuştu.
(Haber Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi