Zonguldak'ta pandemide çocuklar konulu seminer düzenlendi.
Çağdaş Anadolu Birikim sahne tarafından Cumartesi günü Zonguldak Belediye Meclis salonunda gerçekleştirilen seminerde Psikolojik Danışman Abdurrahim Avcı tarafından katılımcılara pandemiden çocukların nasıl etkilendikleri anlatıldı.

Psikolojik Danışman Abdurrahim Avcı, tramvayı çocukların çok zor atlattığına dikkat çekti.

Psikolojik Danışman Abdurrahim Avcı, demini birlikteyiz çocuklarda psikolojik sorunlar başladı, kararsızlık ve umutsuzluk psikolojisi etkilendiklerini ifade etti.

Yaşanan bir travmada bulunduğu yere insanların terk etmemesi gerektiğini ifade eden psikolojik Danışman Avcı , "Pandemi döneminde evlerini terk edenler travmalar ile birlikte gittiler, orada yeni bir travma Yani bir uyum sürecine daha girdiler. o yüzden mümkün olduğu kadar bulunduğunuz yeri terk etmeyin"uyarısında bulunarak şunları söyledi:

"Travma sonrası stres bozukluğu çok ağır bir durumdur. Bir anda aniden ortaya çıkan olaylara biz travma diyoruz. Bir anda ve aniden ortaya çıkıyor. ortaya çıkması da ne demektir çocuğun hayatındaki bütün alışılagelmiş olan her şey bozulur ve hayat onun için farklı bir yöne doğru gider  Beynin temel görevi uyum sağlamaktır ve  uyum sağlama faaliyetindedir her zaman.Hatta şöyle bir söz vardırn en aptal organ beyindir hayatınızda hep beynimizin temel görev uyum sağlamaktır  ne yapar kötü bir olay yaşarsınız ya da hoşumuza gitmeyen durumlar yaşarsınız beynin sürekli onu uyum için arar durur. en akıllı organımız mide ve bağırsaklarımızdır beğenmediği şeyi atar. Ama beynin sürekli işi uyum sağlamak. İşte en kolay uyum sağlaması yaşam biçimlerine tekrar dönmektir. Yaşam rutinlerini tekrar vurgulamak her şeye çok çabuk alışır.Peşinden gelen Duygu. 

Herhangi bir travmatik olay durumunda evinizi terk etmeyin. Öncelikle travmanın ilk müdahalesi budur o yüzden hayat eve sığar doğru bir yaklaşımdır. 
Pandemi döneminde evlerini terk edenler travmalar ile birlikte gittiler, orada yeni bir travma Yani bir uyum sürecine daha girdiler. o yüzden mümkün olduğu kadar bulunduğunuz yeri terk etmeyin

Travmatik yaşam nedir, travma sonrası stres bozukluğu dediğimiz bir bozukluktur. travmatik yaşamda oluşan genel durum fiziksel bozukluklar başlar, terleme, bunun dışında yorgunluk, Bunun dışında işte yaşantısında mide bulantıs, fiziksel bozukluklar, genellikle yaşantılarında hiç psikolojik nedenlere bağlı ortaya çıkan fiziksel sonuçlar yaşarlar ki beyin uyum sağlama faaliyeti gösterirken baktı uyum sağlayamıyor gerginliği atar o gerginlik içr atıldığında işte kalp çarpıntısı, mesela terleme, mesela yürümekte güçlük çekme, bazen mide bozuklukları, bağırsak bozuklukları biçiminde en sık görülenleri bunlar karşımıza çıkar. İşte fiziksel problemler anormal bir şekilde bireyin hayatına yerleşmeye başlar. Bunun dışında psikolojik problemler başlar, nedir bunlar, içe kapanma .Bu en çok pandemi de en sık gördüğümüz şey 

. Ergenlerde nasıl yaşanıyor çocuklarda nasıl yaşın hepsini ayrı ayrı ele alacak içe kapanma bunu yanında iç çatışma, aile sürekli olarak çocuğu kendine çekmeye çalışıyor gel birlikte oturalım anneye bizlerle neden sohbet etmiyorsun gibi bu tip  çatışmalar, çocuk bilgisayar oynamak istiyor yine bunun yanında kaçma davranışları yani problemden kaçma  görmezden gelme gibi davranışlarda psikolojik problemleri arasında sayılabilir  yine bunun yanında sosyal problemler yaşanıyor. sosyal problemler birincisi sosyal iletişim bozuklukları başlıyor en önemli zaten engelimiz travmatik yaşamlarda budur sosyal iletişim bozukluklarıdır.
Şöyle yaşanıyor göz teması kuramama, mesela bir süre ayrı bana çocuğunu otizmlimi diye getirmeye başladı halbuki değil bunun yanında güvensizlik. hiçbir şeye de hiç kimseye güvenmemek gibi zaten pandemi salgın hastalık bunun en önemli temelini oluşturdu  Yine sinirlilik Yani sürekli gergin öfkeli çocuklar karşımıza çıktı. öfke kontrolü yaşayanlar arttı.Yine  bunun yanında umutsuzluk birçok çocuk ülkenin geleceğinden hatta ergenlerden bahsediyorum umutsuzluk.

Dikkat edin çok fazla göz teması kuramıyorlar yere bakarak konuşuyorlar göz teması kuramama dan söylenen bir şey ya karşı çok fazla alınganlık yaşıyorlar. Umursamazlık da arttı.
Bilişsel sorunlar yaşıyor çocuklar bilişsel sorunlar nedir Bir ister sorunlar keserek karar vermede güçlük yani kararsızlık. etrafınıza bakın çocuklarınızın bir birçoğu karar vermede güçlük Yaşar en basit şeyler ne yesem ine Bunun dışında işte dikkat problemleri aldı başını gidiyor çok ciddi dikkat sorunlarımız var dikkat belli bir kalabalık var içerisinde istenilen belirgin olanı seçmek geri kalan herşeyi flulaştırmak demektir"

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi