Kömür fiyatlarının dünya piyasalarında astronomik rakamlara yükselmesi ilimizde TTK ve rödövans işletmeleri eliyle maksimum düzeyde kömür üretilmesi gerektiği yönündeki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
Özel kömür işletmelerinin yüksek maliyet artışlarına rağmen üretime devam etme çabasının ilgili bakanlıklar ve Hükümet düzeyinde desteklenmesi isteniyor.
Yılbaşından itibaren iki asgari ücret yükümlülüğü ve rödövans ücretlerinin ton başına yaklaşık 90 TL’ye çıkacak olması rödövans işletmecilerini kara kara düşündürüyor.
Öte yandan ilimizdeki rödövans işletmecilerinin içinde bulundukları tüm zor koşullara rağmen yaklaşım 2 bin işçi ile yıllık 800 bin ton kömür üretmesi rödövans işletmelerinin üretim ve istihdam bakımından önemini bir kez daha ortaya çıkardı.
ALAATTİN KURNAZ’DAN VEKİLLERE ÇAĞRI
limizin önde gelen rödövans işletmelerinden Akkurt Madencilik sahibi Alaattin Kurnaz, rödövans işletmelerinin tüm zorluklara rağmen üretime devam ettiğini, bu işletmelerin desteklenmesi halinde yıllık kömür üretimlerinin kat kat artacağını vurgulayarak, “ Birçok kez bakanlığa gittik, rapor halinde dosya sunduk. Rödövans işletmelerinin sorunlarının çözülmesini talep ettik. Yılbaşından itibaren iki asgari ücret yükümlülüğü ve ton başına rödövans ücretinin yaklaşık 90 TL’ye çıkması ile maliyetler çok daha fazla artacak, üretim yapmamız daha çok zorlaşacaktır.
TTK’ya ton başına ödenen rödövans ücretinin minimum düzeye indirilmesi ve diğer sorunlarımızın çözümü konusunda 5 milletvekilimizin bir araya gelerek konunun ısrarlı takipçileri olmalarını istiyoruz. Kömür dünya piyasalarında altın değerine çıktı. Bizim rezervlerimiz üretilmeyi bekliyor. Sayın vekillerimizden ilgili bakanlıklar ve Hükümet nezdinde rödövans işletmelerinin sorunlarına çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu sorunlar çözüldüğünde, rödövans işletmealerine gerekli destek sağlandığında bugünkü toplam üretimin kat kat üzerine çıkılacaktır” dedi.
HEDEF 100 BİN TON KÖMÜR ÜRETİMİ
Akkurt Madencilik sahibi Alalattin Kurnaz, bu yıl için şimdiye dek tek başına yaklaşık 80 bin ton taşkömürü ürettiklerini, yıl sonu itibarı ile bu üretimi 100 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “ Biz devletten para veya sübvansiyon istemiyoruz. Devletimize yük olmuyoruz. Üretim yapıp milli ekonomiye katkıda bulunuyoruz, istihdam sağlayıp sosyal hayata katkıda bulunuyoruz, piyasayı ve birçok sektörü harekete geçirip katma değer sağlıyoruz. Devletimize vergi ve SGK primi, TTK’ya rödövans ücreti ödüyoruz. Rödövans işletmeleri gerektiği gibi desteklenip, sorunları çözülürse önümüzdeki yıllarda yıllık lüretimi milyon tonluk rakamlarla ifade edebiliriz” şeklinde konuştu.
HABER MERKEZİ