Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ocak Cumartesi günü tüneller ve Kilimli bağlantı yolunun açılış törenine katılmak üzere Zonguldak’a gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zonguldak ziyareti şehirde umut rüzgarları estiriyor.

Erdoğan’ın, TTK’ya üretim işçisi alınması, Zonguldak açıklarında bulunan doğalgazın karaya ulaştırılması, Filyos Projesi’ne ilişkin gelişmeler ile ilimizdeki devlet yatırımları hakkında önemli açıklamalar yapması beklenirken, Zonguldak ekonomisinin hayat damarlarından birini oluşturan rödövans işletmeleri de umudunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zonguldak ziyaretine bağladı.

* Kömürün dünya piyasalarında tavan yapmasının ardından, değeri daha çok anlaşılan yerli ve milli kömürün üretiminin hızla arttırılması ve buna bağlı olacak şekilde önemli ölçüde istihdam sağlanması için mutlaka “teşvik” anlamına gelecek önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Ocak’ta gerçekleştiriceği Zonguldak ziyaretini umutla beklediklerini kaydeden ilimizdeki rödövans işletmecileri, Ak Parti Zonguldak milletvekillerinin konuya sahip çıkması ve gerek Enerji Bakanlığı, gerek Cumhurbaşkanlığı nezdinde çözüm önerilerini iletmeleri bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETİN BİRİNİ DEVLET ÖDESİN

* Mevcut rödövans işletmelerinin bütün yasal yükümlülüklerini yerine getirerek, yaklaşık 2 bin işçi ile yıllık bir milyon ton satılabilir taşkömürü ürettiğini vurgulayan işletmeciler, çalışanlara ödenmesi zorunlu olan iki asgari ücretten birinin devlet tarafından ödenmesi ve TTK’ya ton başına ödenen rödövans ücretinin minimum düzeye indirilmesi halinde, üretimin kademeli olarak yılda 3-4 milyon tona çıkabileceğini ve buna bağlı olarak 5-6 bin civarında yeni istihdam sağlanabileceğini ifade ediyor.

* Kurumsal kimlikleri ile devlete vergi ve SGK primi, TTK’ya ton başına rödövans ücreti ödemelerinin yanında, üretim ve istihdam ve katma değer ile milli ekonomiye fayda sağladıklarını belirten rödövans işletmecileri, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli üretime ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Kendisi bunu her fırsatta ifade ediyor. Bizler, Zonguldak’ta devlete olan tüm yükümlülüklerini yerine getiren rödövans işletmecileri olarak, işçilerimize ödenmesi zorunlu olan iki asgari ücretten birinin devletimiz tarafından karşılanması ve TTK’ya ödediğimiz rödövans ücretinin minimum düzeye indirilmesi halinde, üretimin ve istihdamın kat kat artacağının sözünü veriyoruz. Bu şekilde kademeli olarak yılda 3-4 milyon ton satılabilir taşkömürü üretebilir, 5-6 bin yeni istihdam sağlayabiliriz. Döviz kaybının önlenmesi ve milli üretimin güçlenmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın onay ve talimatlarını bekliyoruz” şeklinde konuştular.

AK PARTİ’Lİ VEKİLLERE ÇAĞRI

* Ak Parti Zonguldak milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar ve Ahmet Çolakoğlu’nun rödövans işletmelerinin sorunlarının çözümü için, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Ocak’ta yapacağı ziyaretten önce Enerji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına, işletmecilerin sorunları ve beklentilerini içeren rapor hazırlayıp sunmaları isteniyor.

Rödövans işletmelerinin sorunlarının çözümü halinde, üretim ve istihdam hedeflerinin de yansıtılması istenirken, konunun milletvekilleri tarafından ağırlıklı olarak ve ciddiyetle ele alınıp, değerlendirmeleri bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi