Diyanet-Sen Zonguldak Şube Başkanı Halil İbrahim Kulaç, Yunanistan Başpiskoposu İeronimos'un "İslam'ın din olmadığı" ve "Müslümanların savaş yanlısı insanlar olduğu" şeklindeki sözlerini sert bir dille eleştirerek, "Barış ve kardeşlik dini İslam’a ve Müslümanlara yönelik bu saldırı dilini kınıyorum” dedi.

Kulaç, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak , Yunanistan Başpiskoposu İeronimos'un OPEN TV kanalında İslam dini ve Müslümanlar ile ilgili sarf ettiği sözleri sert bir dille kınadı. Kulaç, “Bir din adımının insanları kin ve düşmanlığa teşvik etmesi, barış ve esenlik dini olan İslam’a ve Müslümanlara iftira ve asılsız söylemlerle saldırması kabul edilemez bir durumdur. İnsanları barış ve kardeşliğe çağırması beklenen bir din adamının çatışma ve kavga ortamını teşvik edici sözleri son derece manidardır” ifadelerine yer verdi.

Avrupa’da son zamanlarda İslam ve Müslümanlara karşı ırkçı bir yaklaşımın gerek devlet politikaları gerekse din adamları tarafından teşvik edildiğinin altını çizen Kulaç “Bu hastalıklı yaklaşımdan artık vazgeçilmelidir. Müslümanları dışlayıcı, ötekileştirici bakış açısı maalesef Müslümanların can ve mal güvenliğini tehdit eden saldırılara dönüşmektedir. Müslümanlar ibadethanelerine rahat bir şekilde gidemiyor. Bu ortamın oluşmasında Hristiyan dünyasının Müslümanlara karşı takındığı bu yanlış tavır maalesef etkili olmaktadır. Yıllarca birlikte yaşayan bir çok ortak paydaları bulunan insanlar, din adamlarının, politikacıların yanlış yönlendirmeleri ile bir anda düşman oluveriyor. Bunun yerine din görevlilerinin ve politikacıların insan olma paydasında birleştirerek birlikte yaşama kültürüne katkı sağlamaları gerekir” şeklinde konuştu.

İslam medeniyetinin her zaman farklı dinlerden, farklı kültürlerden insanların birlikte yaşamasına imkan verdiğini ve her insanın inancanı dilediği gibi yaşaması için gerekli ortamı hazırladığını belirten Kulaç “İslam dini insanı önceleyen, merhamet, ahlak ve adalet gibi değerler üzerine inşa edilmiş barış ve esenlik dinidir. Birilerinin hastalıklı bakış açısı bu gerçeği değiştiremez” ifadelerini kullandı

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi