AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, ''Elektrikli scooter ve bisiklet yolu şeridi tanımı kanun kapsamına alınıyor. Karayolları genel Müdürlüğü'ne elektrikli scooterların gidebileceği alanları inşası görev ve yetki verilmekte. Karayolarında bulunan bisiklet yolarında ve şeritlerinde elektrikli bisiklet ve scooterların kullanma yaşı 15 olarak belirlenecek'' dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Muş, TBMM'de açıklama yaparak Çevre Ajansı'nın kurulması ve çevreye ilişkin 39 maddelik bir kanun teklifi verdiklerini söyledi. Muş, Çevre Ajansı'nın hakkında bilgi vererek, "Hayatımızda kullandığımız ambalajların tekrar sisteme dönüştürülmesini organize edecek. Türkiye'de yaklaşık 9 milyar plastik, 6 milyar cam, 4 milyardan fazla alüminyum ve metal ambalaj kullanılıyor, bunların toplamı 20 milyara yakın. Sistemle beraber camdaki dönüşüm oranı yüzde 90, plastik yüzde 57'den yüzde 90'a, alüminyumdaki yüzde 67'den 6yüzde 90'a çıkmış olacak" ifadelerini kullandı.

Piller, elektronik, akümülatör, lastik gibi ürünlerim beri dönüşümünün sağlanacağını söyleyen Muş, "Hammadde ihtiyacını azaltacak. Emisyonlara azalacak. Yeni üretimlerin atıklarında azalma olacak. İlk yıl beklediğimiz istihdam 7 bin 500 ve yirmi yıl içinde 12 bin kişilik istihdam oluşacak. 20 yıl içinde 6 milyar euroluk bir katkı sağlamasını bekliyoruz. 2022 yılının Ocak ayında sistem çalışmaya çalışacak. Kanun geçtikten sonra sistemin kurulumu bir yıl çalışılacak. 2021 başında bütün içeceklerde, kutular geri dönüşümle ekonomiye kazandırılacak" şeklinde konuştu.

İHA

Editör: Haber Merkezi