KARADENİZ'DE Kİ HAMSİ STOĞU ARAŞTIRILIYOR

Deniz Bilimleri alanında dünyaca ünlü bilim insanı olan ODTÜ'den Prof.Dr.Ali Cemal Gücü başkanlığında 9 kişiden oluşan ekip Karadeniz'de Hamsi stoğunu araştırıyor. Zonguldak Limanı'nda demirleyen araştırma gemisi ile birlikte araştırma şu an Zonguldak açıklarında sürdürülüyor. Prof. Gücü, "Gürcistan'da aşırı avcılık olmaz ise önümüzdeki sene Hamsi Türkiye'de bol olacak" dedi.

 Tarım ve Orman Bakanlığı' Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'ne ait Akdeniz Araştırma 1 isimli gemi Zonguldak'ta. 9 araştırma personeli ve 8  gemi personeli olmak üzere toplam 17 kişilik ekiple Karadeniz İğneada'dan araştırmalarına başlayan ekip, şu anda Zonguldak açıklarında araştırmalarına devam ediyor.Su altı tarama ve araştırma faaliyetleri Hopa-Gürcistan sınırına kadar devam edecek. Kıyıdan 100 mil açılarak su altı tarama faaliyetleri gerçekleştiren araştırmayla Karadeniz'de ki hamsi stoğun durumu belirlenecek. 

Araştırmayla ilgili bilgi veren Deniz Bilimleri alanında dünyaca ünlü Orta Doğu Teknik Üniversitesi  Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Prof.Dr.Ali Cemal Gücü, Çalışmanın amacının Karadeniz'de ki hamsi stoğun durumunu belirlemek olduğunu ifade etti.

Gücü, araştırmayla hamsi stoğu iyi durumda mı, aşırı mı avlanılıyor diye değerlendirdikten sonra edilen sonuçları Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütünün Akdeniz Balıkçılık Komisyonu'na ileteceklerini söyledi.

Karadeniz'de Türkiye'nin hamsiyi sürdürülebilirlik prensipleri dahilinde aşırı avlamadığını göstermeniz gerektiğini ifade eden Prof. Ali Gücü şu bilgileri verdi:

KUZEY'DEN İNMESİNİ BEKLEDİĞİMİZ BÜYÜK HAMSİ STOĞUNA RASTLAMADIK

"Çalışmamızın amacı Karadeniz'de ki hamsi stoğun durumunu belirlemektir, stok iyi durumda mı aşırı mı avlanıyor diye, bunu değerlendirdikten sonra elde ettiğimiz sonuçları Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütünün Akdeniz Balıkçılık Komisyonu'na  ileteceğiz. Bu örgüte iletmemizin nedeni de göçmen bir balık ve sürüler halinde tüm Karadeniz'i dolaşıyor. Dolayısıyla Karadeniz'de kıyısı olan 6 ülke bu balık hakkında söz sahibi. Türkiye'de çok büyük bir bölümünü bu stoğun alıyor. Bazı yıllar yılı yüzde 90'nını tek başına Türkiye avlıyor. Hal böyle olunca da bizim uluslararası platformlarda ve özellikle bu uluslararası örgütlere Türkiye'nin hamsiyi sürdürülebilirlik prensipleri dahilinde aşırı avlamadığını göstermeniz gerekiyor. Yaptığımız araştırmanın temel amacı budur.Hava şartlarına bağlı olarak girdik. Araştırmamıza Karadeniz'de İğneada'dan başladık ve Hopa'ya kadar Gürcistan sınırına kadar devam edeceğiz. Bu çalışma aslında 2011 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Tarım Orman Bakanlığı'nın Su ürünleri Merkezi araştırma enstitüsünün ortaklaşa başlattığı bir proje ve 10. seneyi tamamladık. Geçen sene yaptığınız araştırma sonucunda aslında bu sene hamsi stoğunun iyi durumda olmadığını, olmayacağını tahmin etmiştik. Bunun sebebi de bizim 0 yaş grubu dediğimiz yavru hamsilerin miktarında önemli azalmalar görünmüştü.Stoğun yenilenmeyeceğini ve 2020 yılında da Avcılığın iyi olmayacağını gösteriyordu. Bunun üzerine palamut bu sene iyi av yaptı.Palamut temel olarak hamsi ile besleniyor, dolayısıyla da stok üzerinde ciddi baskısı var. Niyetimiz Hopa'ya kadar devam etmek. İğneada'dan başladık Zonguldak'a kadar geldik. Ancak şu ana kadar o beklediğimiz Kuzey'den inmesini beklediğimiz büyük hamsi stoğuna rastlamadık."

GÜRCİSTAN'DA AŞIRI AVCILIK OLMAZ İSE SENEYE TÜRKİYE'DE HAMSİ BOL OLACAK

Türkiye'de balık avcılığında belirli kretirler uygulandığını ancak Gürcistan'da hangi boyda olursa olsun avlanmanı serbest olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu sene 0 yaş grubu yavru hamsiler bol. Açıkta kondisyonlu geniş alanlara yayılmış hamsilere rastladık.Bu da bize önümüzdeki sene en azından avcılığın iyi olabileceğine dair işaretler veriyor ama endişelerimiz var. Endişelerimizin başında da biraz önce de dediğin gibi hamsi göçmen bir balık bizim kıyılarımızda kuzeyde yumurtluyor, kuzeyde besleniyordu kıyılarımıza kasım-aralık aylarında iniyor. biz bu dönemde avlıyoruz. Bizden sora da Ocak-Şubat aylarında Gürcistan'a devam ediyor. Avcılık olarak baktığımız da Türkiye'nin uyguladığı avcılık yöntemleri ve de avcılık yönetmelikleri yavru balığın avlanmasına izin vermiyor. Biz de 9 yaş minimum boy sınırı var ama Gürcistan'dan böyle bir sınır yok. Orada hemen hemen her türlü boyda da balık avlanabiliyor.  İşte endişemiz de o yönde. Her ne kadar denizde yavru balık bol olsa da  önümüzdeki dönemin iyi olacağını garanti etse de eğer Ocak-Şubat aylarında Gürcistan sahillerinde aşırı avlanma devam ederse önümüzdeki sene biz yine hamsiyi kilosu  20-30 liradan aşağıya yiyemeyeceğiz demektir. Kısacası Gürcistan'daki avcılık uygun şartlarla yapılırsa Türkiye'de önümüzdeki dönem bol balık olacak" 

EN GÜZEL YÖNTEM GIRGIR AVCILIĞIDIR

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Prof.Dr.Ali Cemal Gücü, avcılıkla ilgili olarak ta, "Hamsi avcılığı gırgırlarla yapılıyor ve bu da hamsi avcılığı için en güzel yöntemlerden bir tanesidir. Yeter ki sürdürülebilir olacak şekilde kotalar dahilinde veya belirli prensipler dahilinde avlansın.

AYNI ARAŞTIRMA GÜRCİSTAN'DA DA YAPILACAK

Aynı araştırmanı Türkiye'den sonra Gürcistan'da da devam edeceğini ifade eden Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nden Prof.Dr.Ali Cemal Gücü, "Şimdi bu işin sevindirici tarafı bu tip durumlar paylaşılan stokların uluslararası işbirliği koordinasyonuyla yapılması gerektiğini söylüyor. Burada da uluslararası balıkçılık örgütlerine çok büyük görevler düşüyor. Bunun bilinciyle bu sene yaptığımız çalışma Birleşmiş Miletler Gıda tarım Örgütünce destekleniyor, bütçesi onlar tarafından karşılanıyor. Aynı çalışma muhtemelen Aralık ayı sonunda yada Ocak ayı başında Gürcistan'da da tekrarlanacak. 2 bulgu ve 2 ülkenin elde ettiği sonuçlar bir araya konulduğunda her iki ülkenin de menfaatine stoktan en iyi şekilde yararlanabileceğimiz yönetim planlarının çıkmasını umuyoruz. İşte temel hedefimizde bu." şeklinde konuştu.

(HABER-ERCAN DEMİR)

Editör: Haber Merkezi