Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olayların 26. yılı dolayısıyla Zonguldak madenci Anıtı'da basın açıklaması düzenlendi.
Yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişinin Sivas’ta kaldığı otelde yakılarak öldürülmesinin üzerinden 26 yıl geçti. Olaylar sonucunda 2 otel görevlisi ile 2 gösterici de ölmüş ve toplamda 37 kişi yaşamını yitirmişti.2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Şenlikleri için Sivas’ta bulunan çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimler de bulunuyordu.

Zonguldak Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı, "Kaybedilen canları unutmamak adına 2 Temmuz'da yine Madımak'ta olacağız" ifadesini kullandı.Kaymakçı yaptığı açıklamada,şunları söyledi:

"2 Temmuz 1993'te Sivas'a yaşanan ve tarihe "insanlık suçu" olarak geçen katliamın üzerinden 26 yıl önce bugün 2 Temmuz'da Pir Sultan Abdal şenlikleri için Sivas'a giden, kardeşliğin, bir arada yaşamanın, barışın, demokrasinin, eşitliğin, özgürlüğün ve umudun sembolleri aydın ve sanatçılarımız önceden örgütlendiği belli olan azgın grupların kuşattığı Madımak Oteli içinde mahsur kalarak koca bir ülkenin/devletin gözleri önünde göz göre göre vahşice yakılarak katledildiler. 35 insanımızın canına kıyan, ülkemizi faşizmin karanlıklarına çekmeye çalışan bu cumhuriyet karşıtı gerisi eylemi, bu insanlık suçunu bir kez daha lanetliyoruz.

Sivas katliamını Türkiye'nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasiye, eşitliğe, özgürlüğe ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırı olarak gören bizler, faşizme ve gericiliğe karşı Türkiye'nin aydınlık yüzünü savunmaya devam edeceğiz. Katliamlara, ölümlere alışmayacağız. Bu karanlığa teslim olmayacağız. İnsanlarımızın, katledilmediği, düşüncenin suç sayılmadığı, düşüncelerinden dolayı insanların öldürülüp yakılmadığı; eşit, özgür, laik, demokratik, sosyal hukuk devlet ilkesi ile yasama-yürütme-yargı ayrılığının demokratik bir çerçevede sağlandığı 'Başka bir Türkiye' için mücadelemizi sürdüreceğiz."dedi.
(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi