17 temmuz'dan itibaren taşerondan kadroya geçenlerin iş kolu değişimlerinin başlayacağını belirten Belediye İş Sendikası Zonguldak Şubesi Başkanı Osman Karataş, "özellikle belediye şirketlerinde çalışan arkadaşlarımızın sendikal tercihlerinin kendilerine bırakılmadığı ile ilgili duyumlar almaktayız. İşverenleri özellikle uyarıyoruz, işçilerin sendika seçme özgürlüklerini kendilerine bırakmalarını, sendikal tercihlerinde işçilerin kendilerinin kullanması ile ilgili işverenlerden bir baskı görmelerini istemiyoruz"uyarısında bulundu.

işçilere sendikal tercih konusunda  baskı yapıldığı takdirde  suç duyurusunda bulunacaklarını ve böyle bir baskının anayasal suç olduğunu ifade eden Belediye iş Başkanı Osman Karataş şu uyarıda bulundu:

İŞVERENLERİ ÖZELLİKLE UYARIYORUZ
"Çalışma arkadaşlarımıza hayırlı işler diliyorum.Taşerondan  kadroya geçen arkadaşlarımız ile ilgili süreç tarihi de pandemi dolayısıyla ertelenen toplu sözleşmenin askıya alınması ve durdurulması ile ilgiliydi.
17 Temmuz tarihi itibariyle bu süreçte oluyor. Eğer Cumhurbaşkanlığı kararında belirtildiği gibi 3 aylık süreyi Cumhurbaşkanlığı uzatmaz ise bundan sonraki süreçte sendikaların örgütlü olduğu yerde toplu sözleşmelerle ilgili çalışmaları yapacağız. Bu arada özellikle Belediye şirketlerinde çalışan arkadaşlarımızın sendikal tercihlerinin kendilerine bırakılmadığı ile ilgili duyumlar almaktayız. İşverenleri özellikle uyarıyoruz, işçilerin sendika seçme özgürlüklerini kendilerine bırakmalarını, sendikal tercihlerinde işleri kendilerinin kullanmalısı ile ilgili işverenlerden bir baskı görmelerini istemiyoruz. Bu zaten anayasal bir suç. Bununla ilgili de özellikle işverenlerin sendikalı işçilerin sendikal tercihleri ile ilgili baskıları yapmasını istemiyoruz. Eğer böyle bir duyumlar alırsak bunlarla ilgili de suç duyurusunda bulunacağızı da özellikle belirtmek istiyoruz. Bu süreçte işçilerin örgütlenme ve toplu çalışma haklarını kendilerinde olduğunu ve bu sürecin sendikalarla birlikte işverenlerle uyum içinde yürütülmesi en büyük beklentimiz olacak. İşverenlerin de bu konuyla ilgili sıcak baksınlar. İşverenlerin örgütlenmenin önüne engel olmalarını ve sendikal tercihlerinde karışmaları da istemiyoruz."

(Haber-Ercan Demir)

Editör: Haber Merkezi